untitled-design

1991, anul care a schimbat fața muzicii

Playlist pe vinil de Mihai Dinu

1991 este anul în care Kurt Cobain a devenit un poster boy involuntar, deschizând porțile pentru trupe similare și rearanjând mainstream-ul rockului pentru un nou deceniu. Smells Like Teen Spirit de la Nirvana a ajuns la radio în septembrie 1991, iar trupa a intrat în difuzare pe MTV. Pe măsură ce cântecul a devenit un imn și albumul, un instant classic, la fel s-a întâmplat și cu alte trupe ca Temple Of The Dog, Pearl Jam, Soundgarden sau Alice In Chains.

Dar înainte ca grunge să devină cuvântul la modă după explozia din Seattle, băieții de la R.E.M. s-au bucurat de cele mai mari hituri ale lor de până la acea dată cu Losing My Religion și Shiny Happy People – ambele single-uri de pe albumul lor de succes din 1991, Out of Time. Ambele piese au reprezentat un moment epocal în muzica pop: R.E.M. s-au apropiat din ce în ce mai mult de statutul de  superstar din anii 1988, cu Green, iar Out of Time a fost proclamația ce a pregătit terenul pentru succesul comercial și creativ major al Automatic For The People din 1992. Dar, cel mai semnificativ, a pregătit scena pentru o explozie alt-rock pentru care Nirvana și-a lua cea mai mare parte a tortului.

Red Hot Chili Peppers e altă trupă ce a dus rockul în mainstream. Alternativi, ironici și îndrăgiți pentru sunetul și imaginea lor timpurie punk-rap-thrash-funk, RHCP s-a reinventat cu Blood Sugar Sex Magik. În imaginația de masă, 1991 este cel mai bine cunoscut ca fiind anul în care grunge-ul și-a făcut intrarea în mainstream, odată cu lansarea Nevermind de la Nirvana

Dar orice listă cu cele mai bune albume din 1991 conține muzică incredibilă din toate colțurile. Metallica la fel, îmblânzește un stil muzical ce părea nedigerabil, U2 își confirmă statutul și ajunge la apogeul creativ cu Achtung Baby, Massive Attack asambleaza un nou stil muzical, iar Queen face o ultimă reverență împreună cu Freddie Mercury.
Cum ar spune orice producător serios de vinuri: 1991 a fost un an bun.

Guns N’ Roses, Use Your Illusion I & II

Lansate împreună, Use Your Illusion I și II ale oferit trupei Guns N’ Roses o extensie a sunetului hard rock cu elemente de blues și muzică clasică. De asemenea, a inclus una dintre cele mai epice balade rock, November Rain.

Massive Attack, Blue Lines

Deși termenul nu era folosit pe scară largă la momentul lansării sale, albumul de debut al grupului de pionierat din Bristol, Massive Attack, este considerat primul album trip hop din istorie.

Metallica, Black Album

Cel de-al cincilea album auto-intitulat Metallica, cunoscut și sub numele de Black Album, nu a fost doar cel mai bine vândut album al trupei, ci a contribuit, de asemenea, la împingerea heavy metalului către mainstream, cu melodii precum Nothing Else Matters și Enter Sandman.

Queen, Innuendo

Innuendo a fost ultimul album Queen lansat în timpul vieții lui Freddie Mercury și a servit drept închidere perfectă pentru una dintre cele mai uimitoare voci ale muzicii.

U2, Achtung Baby

Coprodus de Brian Eno, cel de-al șaptelea album de studio al trupei irlandeze, Achtung Baby, a adăugat o gamă mai largă de influențe rockului practicat de cei patru, cu hituri precum Mysterious Ways, Even Better Than the Real Thing și One.

Red Hot Chili Peppers, Blood Sugar Sex Magik

Este albumul care a generat clasice funk-rock precum Under the Bridge, Give It Away și Suck My Kiss. Blood Sugar Sex Magik a fost momentul în care trupa și-a găsit cu adevărat drumul.

R.E.M., The Best of R.E.M.

Albumul încheie un an excepțional pentru R.E.M., care a trecut de la o trupă de cultură underground la un reper de radio FM. Discul conține succesele trupei de până la Out Of Time.

Nirvana, Nevermind

Într-o perioadă în care heavy metalul încă domina sfera rock, Kurt Cobain, Dave Grohl și Krist Novoselic au creat un album inovator, declarând grunge-ul ca noul punct de interes.

Pearl Jam, Ten

Îmbinând nebunia grunge cu energia contagioasă a hard rockului, albumul de debut al Pearl Jam a fost un alt instant classic cu hituri precum Jeremy, Alive și Even Flow.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.