activitati-pentru-copii

10+ activități pentru copii de toate vârstele, de care se pot bucura și adulții

Timpul petrecut în familie este fundația unei relații strânse între părinți și copii. De obicei, rezervăm acest timp pentru familie în weekend, când toate grijile jobului rămân la birou și atenția noastră se îndreaptă 100% spre cei dragi.  Dar uneori circumstanțele ne impun să petrecem mai mult timp acasă și să lucrăm din confortul propriei locuințe. Dacă și tu ai copii plini de energie și mereu în căutare de noi activități creative, te-ai confruntat probabil deja cu această provocare.

Avem, însă, soluția perfectă pentru tine: un ghid cu idei de activități pentru copii care garantează timp de calitate petrecut împreună cu cei mici în casă. Nu doar că vei alunga plictiseala, dar îi vei ajuta mici să se dezvolte și să-și îmbogățească imaginația.

1. Activități pentru copii fantastice: descoperiți împreună lumea fascinantă a cărților

Cu cărțile potrivite alături, cei mici își vor petrece timpul într-un mod distractiv chiar și când sunt acasă, iar să citiți împreună poate fi o activitate foarte amuzantă. În plus, cititul împreună este o metodă excelentă de concentrare, dezvoltare a vocabularului și de stimulare a imaginației și este una dintre cele mai frumoase activități în familie.

Iată câteva cărți care vă vor ține ocupați ore întregi cât sunteți acasă:

Caietele de activități de la editura Gama 

ce facem cu copilul acasa

Caietele de activități cu exerciții pentru dezvoltarea celor patru tipuri de inteligență – inteligența creativă, inteligența adaptivă, inteligența intelectuală, inteligența emoțională – ajută copiii să își dezvolte limbajul, logica, înțelegerea spațială, cea muzical-ritmică și motricitatea. 

Cei mici învață lucruri prin joacă, fără a simți că fac efort. Vestea bună este că aceste resurse incredibile sunt disponibile în funcție de vârstă, de la 2 la 5 ani

idei activitati copii mici

Dacă vrei să îi asiguri copilului activități educative și de dezvoltare personală, caietele de tip Montessori merită toată atenția ta! Acestea vă vor ajuta să învățați, dar și să petreceți momente de relaxare și destindere împreună.  

Dar dacă ești în căutarea unor activități distractive și interactive, optează pentru cărțile de joc Montessori care îi invită pe copii să observe cu atenție și să înțeleagă lumea înconjurătoare, învățându-i principii de clasificare și noțiuni noi din natură.. 

Poți comanda cartea aici.

De asemenea, cărțile din raftul Iarmaroc Zen îi învață pe cei mici cum să-și controleze emoțiile prin meditația terapeutică de tipul sofrologiei ludice și îi ajută să se destindă. Un pui de somn pentru Puiuț, Speriat, furios sau vesel sau Motoraș, un iepuraș fără astâmpăr exerciții care duc la momente de relaxare împreună.

Cărți de povești

Poți comanda cartea aici.

Cărțile de povești sunt o sursă de relaxare și dezvoltare a limbajului pentru cei mici iar cititul împreună reprezintă pentru copii nu doar un ritual eficient de culcare, cât și o deprindere care, cultivată constant, îl va apropia pe cel mic de universul cărților, dezvoltandu-i empatia și capacitatea de înțelegere. 

activitati pentru copii

Cărți precum Dar motan călătorește, Elmer sau pisica Mog, toate au protagoniști pe care cei mici îi vor îndrăgi și cu care vor empatiza, învățând tipuri de comportament pentru anumite situații. Antologiile de povești clasice sunt și ele resurse minunate pentru povestea de seara, iar audiobookurile cu povești ajută la relaxare și un somn mai bun. Recomandăm Povești de noapte bună sau, deja binecunoscutele Cărți cu Apolodor scrise de Gellu Naum.

idei de activitati copii

Și dacă somnul tot se lasă așteptat, avem o serie de povești speciale însoțite de recomandări de lectură, care îl vor ajuta pe cel mic să își găsească liniștea și să îl primească în sfârșit pe moș Ene: Noapte bună, Lună, Noapte bună, noapte bună, șantier sub clar de lună și Mulțumesc și noapte bună.

idei de activitati pentru copii mici

Adaptările marilor povești precum Micul Prinț, îl vor fermeca pe cel mic, dovedind încă o dată puterea pe care o au poveștile încă din copilărie.

Descoperă mai multe cărți pentru copii de toate vârstele, care îi vor fermeca pe cei mici.

Enciclopediile

idei de jocuri si activitati pentru copii acasa

Cum s-a născut universul? De ce strălucește luna? De ce au dispărut dinozaurii? De ce Terrei i se mai spune Planeta albastră? Ce este Terra?! 

Curiozitatea celor mici este infinită și probabil v-ați obișnuit să fiți de dimineață până seară asaltați cu “de ce-uri”. Ca să vă facă viața mai ușoară, enciclopediile îl vor învață pe cel mic noțiuni introductive despre spațiu, dinozauri, Pământ, natură, animale, corpul uman. Citind împreună despre toate aceste curiozități, nu doar veți petrece frumos și util timpul, dar îi veți inspira copilului o dragoste pentru cunoaștere încă de la cea mai fragedă vârstă. Indiferent de tema preferată, la Cărturești cei mici și cei mari pot descoperi rafturi speciale dedicate explorării lumii în care trăim.

jocuri activitati copii

Descoperă mai multe cărți pe care copilul tău o să le iubească pe carturesti.ro!

2. Activități pentru copii distractive: colorați împreună

Poți comanda cartea aici.

Cărțile de colorat sunt întotdeauna o ideea bună, fie că vorbim de cele clasice pentru creioane colorate, fie cele pe bază de pictură cu apă, pentru piticii care colorează cu degețelele. Indiferent de metoda de exprimare artistică aleasă, cărțile de colorat contribuie la dezvoltarea cognitivă, psihologică și creativă a copilului. 

Partea bună este că și părinții pot profita de această activitate relaxantă, fiindcă există o varietate mare și de cărți de colorat pentru adulți. Așadar, pregătiți-vă creioanele colorate și fiți gata să vă distrați colorând împreună!

idei activitati pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Și cărțile cu abțibilduri și cele de decupat sunt la fel de interesante pentru cei mici. Pe lângă faptul că îi țin ocupați, le dezvoltă și motricitatea fină. 

3. Modelați cu nisip kinetic, o activitate pentru copii cu multe beneficii

Poți comanda nisipul kinetic aici.

Joaca cu nisipul kinetic este fascinantă, în special pentru copiii mici, cu vârste începând de la 3 ani. Jucându-se cu acest tip de nisip, copiii, de la o vârstă foarte fragedă, ajung să își dezvolte conștientizarea senzorială și creativitatea, construind o mulțime de obiecte și figuri.

Acest tip de joc creativ este o modalitate excelentă atât pentru părinți să petreacă mai mult timp cu copiii lor, dar și pentru copii să se dezvolte multilateral.

Poți comanda plastilina aici.

Puteți, de asemenea, încerca și plastilina inteligentă precum Plastilina Amos: Albinuța. Aceasta este întotdeauna o idee bună când vine vorba de cei mici. Fie că e vorba de plastilina inteligentă sau de alte seturi creative, modelajul ajută la dezvoltarea motricității fine și a imaginației.

4. Explorați o serie nouă de benzi desenate

activitati copii
Poți comanda cartea cu benzi desenate aici.

Nu este un secret faptul că cei mici (și cei mai mari) iubesc benzile desenate. 

Povești spuse mai mult prin imagini, aventuri palpitant, personaje haioase sau inspiraționale – cum să nu îți placă?! Prin urmare, transformați această pasiune într-o activitate pentru copii interesantă pe care o puteți face împreună acasă. 

Poți comanda cartea aici.

Citind benzi desenate, copiii își dezvoltă imaginația și își consolidează pasiunea pentru citit. Echilibrul dintre text și ilustrații face acest tip de carte deosebit de atractiv pentru copii, interesul lor fiind atras de culorile vii și de dinamismul acțiunii. La Cărturești găsiți multe serii de benzi desenate care îi vor fascina pe copii. Iar dacă le veți explora împreună, entuziasmul lor va crește exponențial. 

Poți comanda benzile desenate aici.

Dacă ai acasă cititori începători, ai putea încerca să le trezești interesul pentru lectură cu ajutorul șoriceilor drăgălași ai lui Joffrey Hayes. Colecția Benny și Penny este ușor de citit și va purta copiii într-o adevărată aventură. Puteți continua aventura cu Fratele meu este un supererou. Luke ar fi putut să fie și el supererou…doar dacă nu ar fi coborât la baie în momentul nepotrivit. Acum, soarta a două universuri stă pe umerii lui, chiar dacă nu și capa. Este o lectură haioasă, interesantă prin intermediul căreia îl poți învăța pe micuț că nu are nevoie de puteri magice pentru a salva lumea. 

Poți comanda benzile desenate aici.

Și colectia esențială Calvin și Hobbles o să-i țină pe copii cu sufletul la gură pe tot parcursul lecturii, fiindcă este pe cât de amuzantă și inteligentă, pe atât de surprinzătoare.

Descoperă mai multe benzi desenate intrigante și pline de umor. 

5. Construiți propriile povești cu figurine din cărțile preferate

Poți comanda figurina aici.

Copiii au o imaginație bogată pe care abia așteaptă să o scoată la iveală. Tot ce trebuie să faci e să îi pui la dispoziție instrumentele necesare. Doar că, uneori, ne scapă din vedere cele mai evidente. Dincolo de jocuri interactive și cărți ce oferă metode alternative de învățare și distracție, mai există și activitățile pentru copii cu clasicele păpuși și figurine care îi pot bucura pe cei mici la fel de mult ca orice alt joc sau jucărie. Acestea sunt o altă modalitate prin care te pot face parte la lumea lor imaginară. 

Poți comanda figurina aici.

Copiii se pot juca cu figurina Elsei din Frozen 2, cu duhul din Aladdin, cu personaje din universul Disney și multe altele. Explorează întreaga colecție de figurine din Cărturești și alege-o pe cea potrivită copilului tău.

Poți comanda figurinele aici.

6. Organizați o seară de filme

Să te uiți împreună cu familia un film sau să faceți un întreg maraton este, cu siguranță, distractiv. Vă strângeți toți împreună pe canapea, aveți popcornul la îndemână și râdeți (sau plângeți) în rând cu personajele din film. 

Descoperă cele mai bune animații și filme pentru copii, perfecte de văzut în familie.

Dar mai mult decât atât, seara de filme este tipul de activitate care unește toată familia și întărește legăturile emoționale dintre voi, fiind totodată un prilej de comunicare și apropiere.

Poși comanda seria aici.

Așadar, pentru zilele în care sunteți nevoiți să stați în casă, dacă căutați o oază de relaxare pe un tărâm magic, puteți viziona colecția completă de 8 filme Harry Potter. Aventurile tinerilor vrăjitori de la Hogwarts sunt la fel de fascinante pentru cei mari și cei mici deopotrivă și sunt soluția perfectă pentru o săptămână în care plictiseala nu-și are locul. Sau puteți opta pentru filme animate clasice, precum Mica sirenă sau Dumbo, care vor face din orice seara petrecută în familie un succes răsunător!

Planifici următoarea seară de filme? Lasă-ne să te ajutăm!

7. Activități minunate în familie: explorați spațiul cu ajutorul NASA

Dacă căutați activități pe care le-ați putea face împreună dar care să fie în același timp un pic mai ieșite din comun, ce ziceți de o călătorie… în spațiu? Nu vă faceți griji, puteți explora spațiul, puteți vizita Stația Spațială Internațională și puteți afla mai multe despre misiunile agenției spațiale americane NASA chiar din confortul propriei locuințe. 

Clubul virtual pentru copii NASA este locul de joacă (virtual, ce-i drept) perfect pentru copii de vârstă preșcolară până la cei din clasele primare. Aici, alături de Nebula, mascota clubului, ei vor avea șansa să învețe despre NASA și spațiu prin jocuri, video-uri, puzzle-uri, cărți de colorat, labirinturi și alte activități interactive. 

Acest club virtual este o metodă excelentă să le cultivi copiilor, încă de la o vârstă fragedă, pasiunea pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică. În plus, e extrem de distractiv. Tu n-ai vrea să conduci un rover pe Marte sau să afli cât ai cântări pe Jupiter?

8. Organizați o seară de jocuri de societate în familie

Jocurile de societate nu au vârstă – toata lumea le iubește. Sunt amuzante, interesante și pun în valoare competitivitatea jucătorilor – rețeta de succes pentru o după-amiază reușită petrecută în familie.

Unde mai pui că dezvoltă abilități precum atenția, gândirea, concentrarea și lucrul în echipă. Dar minunile boardgame-urilor nu se opresc aici. Cu ajutorul lor, copiii învață (uneori fără să-și dea seama) cum să comunice eficient, cum să-și pună imaginația la încercare și acumulează cunoștințe noi despre o varietate de domenii.

Iată câteva idei de board games pe care să le jucați cât sunteți împreună acasă:

Lynx

Poți comanda jocul aici.

Recomandat: copiilor 6+

Număr de jucători: 1 – 6 

Despre joc: gândire logică, testarea vigilenței și a atenției

Lynx e un joc care antrenează toată familia și oferă momente plăcute împreună. Regulile nu sunt complicate, așa că, pentru a câștiga trebuie să fii primul care-și găsește imaginile pe masa de joc și care adună cele mai multe cărți. Jocul conține 400 de imagini diferite, plus o aplicație pentru Android si iOS, pentru a-l face și mai interactiv.

Scrabble

Poți comanda jocul aici.

Recomandat: copiilor 8+

Număr minim de jucători: 2

Despre joc: pentru toate vârstele, educativ

Nu degeaba este Scrabble cel mai popular joc de cuvinte din lume. Este tipul de activitate recreativă care îmbină distracția cu dezvoltarea copiilor, devenind astfel o oportunitate minunată de a învăța împreună prin joc. Scrabble stimulează inteligența jucătorilor, le testează memoria și inventivitatea.

Dacă ești în căutare de activități educative pentru copii, Scrabble este alegerea perfectă. De asemenea, copiii vor învăța să se concentreze și să dezvolte strategii de succes fără de care nu poți câștiga în această competiție.

Reginele adormite

Poți comanda jocul aici.

Recomandat: copiilor 8+

Număr de jucători: 2 – 5

Despre joc: memorie, strategie, distractiv

Reginele adormite e un joc care deschide un tărâm magic, unde atunci când pășim pentru prima dată descoperim lucruri parcă desprinse din povești: o regină a clătitelor, un rege al prăjiturilor… Yumm. Inventat de o fetiță de 6 ani, Miranda Evarts, într-o noapte când nici poveștile nu reușiseră să o ducă în ținuturile somnului, jocul aduce o poveste haioasă și destul de surprinzătoare: o lume a nobililor care moțăie.

Ce trebuie să faci? Trebuie să fii primul jucător care: 

  • Adună 5 regine sau 50 de puncte într-un joc de 2 – 3 jucători;
  • Adună 4 regine sau 40 de puncte într-un joc de 4 – 5 jucători;
  • Are cele mai multe puncte după ce toate reginele au fost trezite.

Descoperă și alte jocuri de societate pentru copii și adulți pe care ar trebui să le încercați împreună.

9. Faceți un tur virtual în cele mai frumoase muzee din lume

O vizită la muzeu este mereu un prilej de a petrece timp de calitate în familie. Dacă stați în casă nu înseamnă că trebuie să renunțați la acest obicei atât de îndrăgit. Puteți să vă bucurați de cultură, istorie și artă chiar de pe propria canapea.

Faceți un tur virtual al Muzeului de Istorie a României. Satisfaceți-vă pofta de cunoaștere explorând expozițiile muzeului și cutreierând încăperile doldora de istorie. Acest tip de tururi virtuale sunt cu atât mai memorabile fiindcă îmbină frumos lumea digitală și trecutul istoric, făcând învățarea o adevărată aventură. Dacă vreți să le arătați copiilor splendoarea lumii culorilor, puteți să-i duceți într-o excursie virtuală prin Muzeului Național de artă.

Faceți un tur virtual prin mai multe muzee din România

Hotarele geografice practic dispar în era internetului. Așadar, pregătește-ți partenerii de expediție, adu câteva gustări, așezați-vă comod în fața calculatorului și începeți să explorați lumea în lung și-n lat. De la Marile Piramide din Giza la orașul templu Machu Pichu din Peru vă așteaptă o călătorie virtuală absolut fascinantă!

Google Artă & Cultură a făcut echipă cu peste 500 dintre cele mai faimoase muzee din întreaga lume ca să pună la dispoziția tuturor celor interesați tururi virtuale și expoziții extraordinare. Puteți plănui o escapadă de familie în care să vedeți Galeria Ufizi din Florența, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, faimosul Muzeu Metropolitan din New York, Galeria Națională din Londra  – toate în aceeași zi. Destinații turistice care impresionează anual milioane de călători de toate vârstele sunt acum la un click distanță.

Fără îndoială, muzeele virtuale nu oferă aceeași experiență și aceeași satisfacție ca explorarea unui muzeu obișnuit. Dar sunt o metodă excelentă de a stârni interesul copiilor cu privire la istorie, artă și cultură. 

Descoperă  muzee celebre din lume alături de cei dragi!

10. Distrați-vă cu puzzle-uri interesante

Să faceți puzzle-uri împreună este o modalitate fantastică prin care să petreceți timp de calitate în familie, dar și să-i oferiți copilului o activitate care este, în egală măsură, recreativă și educativă.

Poți comanda puzzle-ul aici.

Pe lângă faptul că sunt foarte captivante, puzzle-urile dezvoltă un areal vast de abilități esențiale copilului, de la cele cognitive până la dezvoltarea motorie fină, coordonarea mână-ochi, rezolvarea problemelor, dar și îmbunătățirea abilităților sociale.

Poți comanda puzzle-ul aici.

Partea bună este că puzzle-urile sunt printre cele mai versatile jocuri, iar la Cărturești  vei găsi varinate pentru toate gusturile și toate vârstele, de la cei mici la cei mari, cu imagini din cele mai cunoscute povești sau inspirate de pasiunile fiecărui prichindel. Copiii cu vârste începând de la 3 ani se vor amuza construind un puzzle frumos ilustrat bazat pe poezia copilăriei Somnoroase păsărele, iar cei un pic mai mari își pot încerca atenția și dexteritatea prin asamblarea unui puzzle cu harta Europei sau un super puzzle în care să construiască România.

11. Desenați și pictați împreună

Printre cele mai distractive activități pentru copii se numără și desenatul, care nu doar că le aduce bucurie micuților, dar are și numeroase beneficii pentru dezvoltarea lor. Desenatul sau pictatul stimulează creativitatea, emoțiile, dar și partea rațională, ajutându-i să se concentreze mai bine.

Poți comanda kitul aici.

Pentru cei mici alege un kit pentru desen cu animalele din junglă sau unul cu ferma animalelor prin care să-și dea frâu liber imaginației și să realizeze tablouri minunate cu cele mai îndrăgite personaje ale copilăriei.

Poți comanda tableta aici.

O altă variantă ingenioasă este o tabletă de desen electronică care permite să desenați orice și apoi să ștergeți cu o singură apăsare a unui buton. O modalitate prin care să vă distrați pe cinste împreună!

12. Bucurați-vă de mișcare cu exerciții ușoare și distractive

Poți comanda cartea de yoga aici.

Dacă cel mic este plin de energie de la prima oră a dimineții până seara înainte de culcare, o activitate care vă va prii atât lui, cât și ție este o sesiune de mișcare. Alege exercițiile în funcție de ce știi că l-ar distra pe prichindel și variază cât mai des, indiferent că dați muzica tare și dansați împreună sau vă testați echilibrul cu o sesiune de yoga.

13. Faceți din gătitul în familie o distracție

Gătitul vă ajută să petreceți timp de calitate în familie. Mai mult, este o activitate ca îi ajută pe copii să-și construiască încrederea în sine pe măsură ce văd ce poate să iasă din mânuțele lor. Nimic nu le place mai mult, celor mici, decât să facă treburi de oameni mari, iar dacă se încheie și cu un desert delicios, cu atât mai bine.

Poți comanda cartea aici.

O carte de bucate cu rețete creative pentru gătit împreună este aliatul de nădejde pentru aventura în bucătărie. Pregătiți șorțurile, instrumentele și tacâmurile. E vremea să gătiți împreună!

Timpul petrecut acasă, cu familia, este cel mai prețios. Cu atâtea jocuri și activități creative pentru copii din care să alegeți, nici un nor de plictiseală nu o să vă umbrească ziua!

Descoperă și ghidul nostru de activități pentru adulți care te va ajuta să scapi de monotonie și să te bucuri din plin de timpul liber, fie că vrei să-l petreci singur sau alături de cei dragi.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.