Afis-John-McLaughlin web final

Asigură-ți locul la concertul John McLaughlin și inspiră un tânăr muzician

Twin Arts continuă seria surprizelor din serile Jazz Night Out și oferă, pentru fiecare bilet cumpărat, o invitație pentru un/o student/ă de la secția jazz a Universității Naționale de Muzică București. Dacă nu știi unde ai veni sau unde ai trimite un student, McLaughlin a câștigat, în iarna anului trecut, un Grammy (al doilea) pentru cel mai bine improvizat jazz solo. Grammy-ul vine, în palmaresul artistului de 77 de ani, ca o cireașă peste 50 de ani de scufundare în oceanul imprevizibil al jazzului.

Îți amintești, poate, de concertul la care ai vrut cu tot dinadinsul să ajungi în studenție, pentru care ai fi mâncat doar o dată pe zi sau pentru care ai fi mers într-un autobuz fără bilet. Pe 18 aprilie, poți să ajuți un student al Universității Naționale de Muzică București să ajungă la concertul influentului chitarist McLaughlin, care ne așteaptă alături de grupul său, 4th Dimension, la Sala Palatului.

Dacă ți-a scăpat din vedere, în vria informațiilor zilnice, e bine să știi că McLaughlin, explorator veșnic, a jonglat pe grifuri, în jumătate de secol, alături de Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Jeff Beck, Carlos Santana, Jaco Pastorius, Chick Corea sau Wayne Shorter. Tonul său inconfundabil de chitară poate fi savurat pe nu mai puțin de 70 de discuri de studio și compilații, dar când s-au putut compara înregistrările cu un performance live?

Muzica are puterea să ne scoată din lumile noastre de zi cu zi și să ne afunde într-un ritm atemporal, spune McLaughlin. „Tot rostul muzicii este să găsească o cale de a transcende, de a găsi lumea minunată care stă pitită în noi; câteodată sunt seri proaste, dar mai sunt și serile în care noi muzicienii zburăm, iar publicul zboară cu noi.”

Pe 18 aprilie, McLaughlin ne ajută să zburăm improvizat, fără portative, iar noi îi putem ajuta la rândul nostru pe alții să zboare, într-o leapșă muzicală. Dacă nu McLaughlin, un adolescent-legendă la aproape 80 de ani, mai curios și mai entuziasmat de muzica pe care o creează ca niciodată, cine să-i inspire pe studenți? Dacă nu el, cine să îi introducă în lumile lui Hendrix sau the Rolling Stones, cu fuziunile lui zgomotoase jazz-rock?

Chiar dacă știm unde-l găsim pe McLaughlin pe 18 aprilie, seara, nu știm ce ritm sau instrument fusion se va naște pe scena Sălii Palatului. E farmecul care-l precede. „Am nevoie de provocare în muzică”, spune muzicianul de 77 de ani, „am nevoie să fiu provocat”. Cine știe ce viitor muzician va fi inspirat, provocat de jazzman-ul cu două premii Grammy care sfidează trecerea timpului? Cine știe cine va pleca acasă inspirat să muncească pentru o viitoare colaborare cu el?

Între 27 martie-10 aprilie te invităm să preiei leapșa, să-ți cumperi un bilet la zbor improvizat și să propulsezi visul neștiut al unuia dintre bobocii jazz-ului în Sala Palatului.

Accesul publicului se face începând cu ora 19’00.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.