Banchetul blog

Banchetul Cărturești. Petrecere platonică la 21 de ani cu dans & cărți

Acum 21 de ani, când am pus prima oară semnul #DESCHIS în ușa librăriei, lumea cititorilor părea mai simplă. Metaversul, de exemplu, exista doar în cărțile lui William Gibson sau Neal Stephenson. După mii de cărți lansate & cești de ceai băute, deschideri de noi librării și mișcări tectonice în piața de carte, ne îndreptăm spre aniversarea Cărturești cu un gând împrumutat de la Nichita Stănescu: Ce bine că sunteți, ce mirare că suntem! Vă mulțumim că sunteți aici și că, de peste douăzeci de ani, datorită vouă, trăim în cea mai bună dintre lumile posibile: librăria.

Și cum mirarea e la originea filosofiei, dixit Platon & Aristotel, am ales să ne sărbătorim aniversarea pornind chiar de la raftul de Filosofie – un spațiu al uimirii, al întrebărilor deschise și al ideilor care dansează. Un spațiu mereu actual, care ne-a învățat să cercetăm lumea și pe noi înșine cu nesfârșită răbdare și curiozitate. Un spațiu căruia îi datorăm însăși arhitectura interioară a Cărturești – aceea de agora a ideilor. Poate asta explică cel mai bine longevitatea noastră într-o eră a schimbărilor pe fast forward: am construit Cărturești ca o invitație la mirare și dialog, ținând ușa deschisă ideilor de pretutindeni. În conversațiile din librărie au loc Shakespeare, Nietzsche și Taylor Swift deopotrivă.

Așa că, oricărei școli de gândire i-ați aparține, alăturați-vă discuției și sărbătoriți cu noi nu doar Ziua Cărturești, dar și Ziua Internațională a Filosofiei (noi credem că nu-i nicio coincidență că se întâmplă în aceeași perioadă). Vă așteaptă un banchet de idei întrerupte doar de pauzele de dans în librărie. Ne-au inspirat să dăm volumul mai tare Voltaire [Să citim și să dansăm; aceste două plăceri nu vor face niciodată rău lumii], dar și BTS, pentru că No, we don’t need permission to dance!

Ca să încurajăm exercițiul filosofic, vă așteptăm în librărie și pe carturesti.ro cu o reducere de 20% la toate titlurile din domeniu în perioada 15-22 noiembrie.  

În plus: am pregătit o surpriză cititorilor care ne fac o vizită pe 22 noiembrie: o sacoșă de pânză cadou, de purtat la cumpărăturile din librărie pentru a evita înghesuiala din tradiționala pungă cu pungi de acasă. Mesajul sacoșei pornește de la tema aniversării și face o aluzie la vremurile divizate în care trăim: “nietzsche ca mine, nietzsche ca tine”.

Din program:

Joi, 18 noiembrie, de la ora 16:00
Cum e mai bine să trăiești? Ca un stoic sau ca un epicurian? O dezbatere organizată de Andrei Cornea, Dana Jalobeanu, Grigore Vida împreună cu studenții de la Facultatea de Filosofie

Joi, 18 noiembrie, de la ora 19:30
Lansare de carte: „Filosofie felină”, de John Gray

Vineri, 19 noiembrie, de la ora 17:00
Club de filosofie cu copiii
Gazde: Mihaela Frunză și Liana Precup

Vineri, 19 noiembrie, de la ora 21:00
Despre știință și pseudo-științe
Dana Jalobeanu în dialog cu Cristian Presură și Ciprian Mihali la Cafeneaua filosofică

Sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 17:00
5 PM. Dans printre cărți în Cărturești Cluj cu Oana Mureșan

Sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 18:00
Workshop interactiv cu Alex Condrache 

Duminică, 21 noiembrie, de la ora 18:00
Ar trebui să interzicem toate cercetările care vizează crearea de inteligențe artificiale conştiente?
O dezbatere organizată de Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR)

Luni, 22 noiembrie, de la ora 19:30
Raftul traducătorului cu Andrei Cornea

Luni, 22 noiembrie, de la ora 19:00
Dans printre cărți în Cărturești Operei cu Maria Beatrice

Luni, 22 noiembrie, de la ora 21:00
Dans printre cărți în Cărturești Verona 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.