amintirea

Boris Vian – Amintirea

amintireaÎn 1943, soția lui Boris Vian, Michelle, s-a îmbolnăvit și a suferit o intervenție chirurgicală. Ca să îi facă suferința mai suportabilă, Boris Vian a scris o Poveste de adormit oamenii obișnuiți¸pe care a ilustrat-o cu propriile desene. Alături de această poveste, rescrisă în două feluri, cu finaluri diferite și cu un epilog încurajator precum un puzzle pentru cititori, Pompierii, Pensionarul și Amintirea sunt celelalte trei nuvele sudate într-un volum care celebrează stilul cu care Vian ne-a obișnuit.

Boris Vian e mereu tânăr, un spirit ludic. Cuvintele lui născocite își găsesc, deși intraductibile, cele mai fidele nișe din suflet pentru a se adăposti, rezonând, surprinzător, precum acordurile unui magnetofon, cu ventriculele sensibilizate, dar și cu cele proaspete , susceptibile de poezie interioară.

Prințese care dispar în nori de fum cu miros de tabac englezesc, cai ce vorbesc pe limba omenească, eroi înfrățiți cu plaiul și bolnavi de o formă pitorească de depresie, plute care vâslesc singure, sirene ce îngână cele mai la modă melodii de muzică ușoară, comori și plaje care se destramă, toate acestea par firești într-un ținut în care doi ani sunt insufcienți ca să ți se facă foame, și în care moneda de schimb e zahărul. Glume retorice care răsucesc destinul cu susul în jos, ca alunecând prin văgăuna de iepure din Țara Minunilor, troli care visează zâne, gândaci ce țin ospețe, împărați nu foarte diferiți de cei din basmele popoarelor și case ce iau foc la o scrâșnire de chibrit, care ard în timp ce vorbesc cu locuitorii lor.

Vian a fost numit copil teribil al literaturii franceze, autor al celui mai sfâșietor roman de dragoste din literatura lumii, inginer-scriitor-muzician-actor și geniu, dar, probabil, dimensiunea lui cea mai palpabilă, care se așterne ca o melasă revigorantă peste toate oasele dureroase, este umanitatea emoționantă pe care întregul nonsens din necuvintele sale inventate o transportă, din paginile și muzica sa, direct în cutia toracică, direct în inimă.

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.