browser-carturesti-color

BROWSER Cărturești: de citit | de văzut | ascultat în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie

Începem rubrica de săptămâna asta cu un breaking news 🙃.

La BROWSER-ul de Cărturești se adaugă începând de acum selecția lunară alcătuită de Fundația Friends For Friends, împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri. Topul Superscrieri presupune un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, realizat în fiecare lună de un invitat special. În luna octombrie, selecția a fost alcătuită de Răzvan Luțac (jurnalist GSP & Libertatea), „unul dintre tinerii jurnaliști care ne-au câștigat respectul prin toată munca investită în unele dintre cele mai grele investigații din România ultimilor ani (Colectiv, Hexi Pharma și investigațiile medicale post-Colectiv).”  

Așadar, în continuarea selecției de articole cu care v-am obișnuit, veți descoperi Superscrierile lunii octombrie. 

📚🏙Piața de carte din Calcutta. Între tradiție și ambiție.

College Street Market din Calcutta, una dintre cele mai mari piețe de carte veche din lume, cu o istorie de peste o sută de ani, este amenințată de deschiderea unui „book mall”. Ce cred proprietarii anticariatelor și cum își văd viitorul?

🎓🌏Premii și variațiuni (de hotare)

După ce l-a consacrat la Waterstones, James Daunt lansează Book of the Year Award și la Barnes&Noble. Nominalizările și jurizarea cad în sarcina librarilor. 

Booksellers are “voting for the title for which they are most proud to be selling”.

https://www.publishersweekly.
com/pw/by-topic/industry-news/
bookselling/article/81712-b-n-
launches-book-of-the-year-award.html
  

📚💡Teancul de pe noptieră.

Strategii pentru a citi cărțile pe care le-ai cumpărat deja.

📣Toamna premiilor literare (II)

Au fost anunțați câștigătorii The National Book Award. 

📖La ce bun literatura?

În 1963, Isaac Bashevis Singer (laureat cu Nobel pentru literatura în 1978) chestionează valorile și importanta ficțiunii, raportându-se la climatul literar al vremii. În ce măsură reflecțiile sale rămân valabile în prezent?

🌏📚Feminismul sau cum descoperi că există literatură scrisă și în alte limbi decât engleza?

În UK, în ultimul an, vânzările la carte străină au crescut considerabil.  De ce tocmai acum? Un articol care încearcă sa răspundă la întrebare și să afle motivele pentru care entuziasmul pentru cărți de ficțiune traduse din alte limbi e în continuă creștere.

🚫La porțile Amazon…

Amazon micșorează comenzile la edituri din cauza problemelor logistice la începutul sezonului de iarnă. 

Superscrierile lunii octombrie: semn de cititor de la Răzvan Luțac

📝📌Seria Cultul lui Pomohaci – „La părintele îi e frică să doarmă singur”

Andreea Pocotilă, Mira Gomboș, fotografii de Mircea Topoleanu, editori Ioana Moldoveanu și Iulia Roșu (VICE România)

„Highschool gay porn teen” e numele unui video pe care polițiștii l-au găsit accesat în tableta fostului preot.

Într-o zi de mai din 2018, polițiști judiciari trimiși de Parchetul General din București bat la poarta cântărețului de muzică populară Cristian Pomohaci, preot exclus din Biserică și suspectat că ar fi abuzat sexual minori. În aceeași zi, oamenii legii percheziționează moșia acestuia din satul Moșuni, județul Mureș, un apartament al său din Cluj și unul din Bistrița.

📝📌Pe urmele hoților de lemn: cum funcționează sistemul de șpăgi care decimează pădurile României

Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

Amploarea tăierilor ilegale din ultimele trei decenii este estimată la 270 de milioane de metri cubi, o cifră atât de mare, că pare imposibil de cuprins cu mintea umană. Imaginați-vă o coloană de camioane încărcate cu lemn furat și așezate bară la bară de-a lungul granițelor României. Înmulțiți lungimea acestei coloane de 26 de ori și veți avea dimensiunea reală a cantității de lemn care a fost furată din pădurile României din 1990 până astăzi.

BONUS: Efectele investigației Recorder: demisii și controale silvice în toată Suceava

📝📌România e în plin boom de muncitori asiatici. Dar cine sunt ei?

Adina Florea, fotografii de Bogdan Dincă, ilustrații Liviu Bărbulescu, editor Michael Bird (Inclusiv)

Astăzi sunt mai mulți lucrători străini decât în orice alt moment din istoria României. Majoritatea sunt din Asia. Boomul a început în 2017. Iar de atunci, numărul lor este pe o pantă ascendentă.

În acest articol explorăm cine sunt o parte dintre acești oameni. Dincolo de asta, vrem să începem o discuție necesară despre cum se pot împăca nevoia acută de forță de muncă cu respectarea drepturilor fundamentale ale muncitorilor străini.

📝📌Mircea Stoenescu, interviu tulburător de pe patul de cămin: „E «Apusul meu de soare». Visez să mai trec pragul casei cu soția”

Eduard Apostol (GSP)

Fostul jucător și președinte dinamovist Mircea Stoenescu, 76 de ani, trăiește cu soția sa în cadrul unui cămin de recuperare și de vârstnici de lângă baza de pregătire a ”câinilor roșii”.

📝📌Fața plânsă a satului românesc. Cum sunt ignorate de poliție micile furturi care devin crime

Andrada Lăutaru (Libertatea)

După trei furturi din gospodărie, nesoluționate de Poliția Zorleni, Vaslui, doi bătrâni au fost prădați de hoți și uciși. Libertatea spune povestea vieții lor lungi și demne, tocmai pentru că felul în care trăiești luminează felul în care mori.

📝📌Doamna și vagabonzii

Valentin Șchiopu (PressOne)

Viorica intră în sală pe celebra melodie din Rocky, Eye of the tiger. Unii spun că o să cadă în prima rundă la prezidențiale, că stânga nu mai are alonja din ultima mare confruntare politică, atunci când Daddy The Moneymaker Dragnea și-a spulberat toți adversarii doar fluturând planul său de joc, programul de guvernare. Dar Dăncilă nu e dispusă să arunce prosopul.

📝📌Industria farmaciilor-fantomă

Ionuț Stănescu (RISE Project)

Ministerul Sănătății – în concurs cu un număr nedeterminat de primării din țară și cu filialele din teritoriu ale Colegiului Farmaciștilor – a eliberat mii de autorizații pentru farmacii înființate, în mod fraudulos, în orașe de pe tot cuprinsul României. Frauda a constat fie în nerespectarea regulii proporționalității demografice stabilită de lege: de cel mult o farmacie la 5.000 de locuitori, până în 2004, și de cel mult una la 3.000-3.500 de locuitori, după aceea.

📝📌Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului, Guvernului și procurorilor! ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!”

echipa Libertatea*

Libertatea a intrat în posesia celor 20 de minute și 40 de secunde filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la locul dezastrului, și ascunse de superiorii lui. Astăzi restituim adevărul intervenției de la Colectiv celor care sunt adevărații proprietari ai filmărilor: victimele, familiile și cetățenii.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.