browser carturesti color

BROWSER Cărturești: de citit | de văzut | ascultat în săptămâna 30 septembrie – 6 octombrie

📚⏳ Moartea cărților

Literatura ultimilor 200 de ani e plină de exemple care o prezic, fiecare avans tehnologic apare ca o nouă amenințare, iar teama că ele vor dispărea cu totul revine recurent cu fiecare generație – singurul care se schimbă e motivul de îngrijorare. De ce, totuși, cărțile nu o să moară (nici de data asta).

💌🗞Elogiu revistelor literare

Un articol care subliniază cât de importantă este contribuția revistelor literare în lume și de ce avem încă mare nevoie de ele, mai mult decât oricând.

“literary magazines foster such real progress in the search for a more ideal version of ourselves: a version more willing to put in the work of making sense of the world, a version that strives to be more even-handed and generative when it comes to compassion, and a version more likely to continue to attempt to increase the reach of its empathetic imagination.”

🎂 London Review of Books a împlinit 40 de ani de existență editorială.

📖📲 #bookstagram

Despre Instagram ca unealtă de marketing și impactul pe care îl are comunitatea de influenceri asupra industriei editoriale.

⚽🙋Goluri mai multe, glezne mai fine

De ce contează cum vorbim cu și despre femeile din sport. Un articol care deconstruiește etichetele, stereotipurile și obiceiurile care normalizează ideea că sportul feminin este o subcategorie într-un teritoriu rezervat bărbaților.

🔬🌻Poezia științei

Concepția unora că “știința nu este pentru toată lumea” se bazează adesea pe ideea că nu există loc pentru imaginație și creativitate în știință. Dar fără creativitate, știința nu poate exista.

🎸Punk is not dead

8 tone de punk – cea mai mare arhivă punk din lume – și eforturile de a o păstra intactă: 

“This is what happens when a bunch of anarchist punks try to run a business”.

🔥🔏 Literatura ținută sub cheie

De la dispute în săli de judecată până la arderea cărților, cenzura cuvântului scris s-a manifestat în forme diverse de-a lungul istoriei; iar restricțiile continuă și astăzi. Între 22 și 28 septembrie a avut loc “Banned Books Week”, un eveniment anual care promovează accesul la lectură și trage un semnal de alarmă asupra formelor pe care le ia cenzura literaturii în prezent:

🚫 Obscen, scandalos, blasfemator: Al Jazeera explică controversele din jurul câtorva titluri faimoase pentru faptul de a fi contestate de cenzură.

🚫Pen America despre o selecție de titluri nepermise în închisori și motivele pentru care au fost puse sub interdicție.

🚫Harry Potter & controversele: de ce încercările de a suprima popularitatea seriei au fost în zadar.

🚫De la presa scrisă la Facebook, modurile în care se răspândește informația s-au schimbat considerabil. Un articol în The New Yorker examinează felul în care traducerea, internetul și cenzura au modelat istoria libertății de expresie.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.