bursa-cititorilor-ian

Bursa cititorilor – recomandări din ianuarie

Eli Bădică, Laura Câlțea, Ema Cojocaru și Constantin Piștea trăiesc printre cărți. Citesc cu mult peste media europeană de titluri pe an și, la un moment dat în existența lor de cititori frenetici, s-au decis să împărtășească și cu alții idei din lecturile lor. Așa au ajuns să își deschidă bloguri, să scrie pentru ziare și reviste, să ia interviuri scriitorilor sau chiar să lucreze în edituri. Pentru că ne inspiră pasiunea lor pentru citit, am hotărât să îi aducem laolaltă la Bursa cititorilor, locul de unde puteți lua ponturi de cărți în care să vă investiți timpul. Găsiți recomandările lor online, pe blogul Cărturești, dar și offline, în librăria Cărturești Verona, la raftul dedicat proiectului. Mai multe despre ei în interviul de aici.
Recomandările din ianuarie aduc la raft cărțile preferate din 2016 ale celor patru cititori din proiect.
bursa-cititorilor-ian

Recomandat de Ema Cojocaru lecturile-emei.blogspot.com

Ludmila Uliţkaia are un talent inepuizabil de a crea personaje și povești memorabile, iar „Imago” a fost cartea mea preferată în 2016, alături de „Frații Karamazov”. Acoperind peste jumătate de secol din istoria Rusiei, de la moartea lui Stalin până la câțiva ani după dizolvarea URSS, „Imago” este un roman foarte complex, minunat scris, cu o mulțime de teme, nuanțe și povești, care vorbesc despre copilărie și maturizare, despre prietenie și forțele imprevizibile care-i aduc pe oameni împreună, despre o lume salvată de literatură, muzică și pasiuni de tot felul, dar mai ales despre natura umană și felul în care reacționează indivizi diferiți în mediul toxic al unui regim totalitar.
 
#CarteaAnului2016 #RusiaDupăStalin #PoveștiMemorabile #LiteraturăȘiMuzică
 
 
Recomandat de Laura Câlțea lauracaltea.ro
Sunt o mare admiratoare a lui Oliver Sacks și am citit cu mare plăcere cărțile sale, însă În mișcare. O viață, mi-a dat ocazia să descopăr și umanitatea omului de știință. Cu sinceritate, umor și autoironie, cartea nu prezintă, așa cum ne-am aștepta, istoria „marilor descoperiri” ale lui Sacks, ci pe cea a „marilor rătăciri”, a eșecurilor, a ezitărilor sale. Regăsim și munca sa științifică, importanța pe care o acorda cercetărilor și pacienților, dar înainte de portretul omului de știință, cartea ne prezintă portretul unui om, ceea ce o face cu atât mai valoroasă.
#carteaAnului2016 #OliverSacks #autobiografie

 

Recomandat de Eli Bădică
Romanul lui Kang a făcut multă vâlvă. Și pe bună dreptate. Pentru mine, este cea mai bună carte de ficțiune tradusă în 2016. Deloc comodă, extrem de stranie și tulburătoare, „Vegetariana” este un roman despre fiecare dintre noi, despre ce înseamnă libertatea noastră, despre societatea care ne modelează în ciuda noastră, despre momentele de revoltă, despre cât de mult sau cât de puțin ne aparțin viețile și morțile noastre, despre sexualitate, corporalitate, alegeri, artă, realitate și vis, nebunie. O carte scrisă excelent, o lectură deloc facilă, dar captivantă și zguduitoare, pe care nu pot decât să o recomand iar și iar.
#CarteaAnului2016 #ManBookerInternationalPrize #Ficțiune2016 #Traduceri2016

 

Recomandat de Constantin Piștea | constantinpistea.ro

Aceasta e cartea care m-a impresionat cel mai mult anul trecut, pentru că mi-a confirmat talentul extraordinar al lui Cătălin Mihuleac de a scrie despre evenimente tragice cu o doză mare de umor. Aici sunt strânse 13 povestiri care au ca pivot persecuția evreiască din Bucovina şi pogromul de la Iaşi, din iunie 1941, teme recurente în scriitura lui Cătălin Mihuleac. Veţi găsi în „Ultima ţigară a lui Fondane” istorii filtrate cu emoţie şi o bucurie a scrisului întinată doar de durerea incredibilă peste care timpul s-a aşezat ca praful.

#carteaAnului2016 #pogrom #persecuție #Fondane #Mihuleac


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.