carti amuzante feature

Pentru momentele în care ai poftă de râs: 12+ cărți amuzante care alungă melancolia

Într-o perioadă în care incertitudinea, stresul sau anxietatea ne dau târcoale din ce în ce mai mult și suntem nevoiți să facem față la tot soiul de provocări și situații noi, putem să ne antrenăm optimismul și să ne eliberăm de griji, măcar pentru o vreme, cu ajutorul cărților scrise cu umor, menite să ne aducă zâmbetul pe buze și să ne ajute să găsim părțile bune din fiecare situație.

De la întâmplări incredibile la situații cu haz, replici istețe și povești care-ți oferă lecții de viață, iată lista noastră cu recomandări de cărți amuzante care să te facă să uiți, pentru câteva ore, de griji și care te lasă la final cu o stare de bine.

M-am hotărât să devin prost de Martin Page

Editura Humanitas Fiction, 2022, traducere de Adriana Gliga

Poți comanda cartea aici.

Printre cele mai bune cărți amuzante pentru adulți, M-am hotărât să devin prost spune povestea lui Antoine, un tânăr posesor al unei exotice colecții de diplome, care nu își găsește locul în lume și care crede că sursa problemelor sale este inteligența, așa că parcurge o serie de demersuri amuzante pentru a se sinucide intelectual. Întâi încearcă să devină alcoolic, apoi cere unui doctor să îi facă lobotomie, să devină dependent de tranchilizante și apoi să evite orice stimul intelectual. În încercarea sa de a se metamorfoza cerebral, Antoine începe să meargă la McDonald`s și, în loc să mai predea la universitate, acceptă un job de broker de acțiuni oferit de un prieten, unde are parte de un uriaș succes absolut accidental.

Tradus în peste 30 de limbi, romanul M-am hotărât să devin prost a fost laureat cu premiul Euregio-Schüler-Literaturpreis.

Scurta istorie a tractoarelor în limba ucraineană de Marina Lewycka

Editura Polirom, 2022, traducere de Fraga Cusin

Poți comanda cartea aici.

Scurtă istorie a tractoarelor în limba ucraineană este romanul de debut al Marinei Lewycka, o comedie de familie care pornește de la un element autobiografic, cartea despre rolul tractoarelor în istoria Ucrainei moderne, scrisă de tatăl autoarei). Romanul îl are ca protagonist pe Nikolai, un văduv ucrainean în vârstă de 84 de ani, devenit cetățean britanic, care cade în mrejele Valentinei, o femei ucraineancă oportunistă, mult mai tânără, care încearcă să obțină drept de rezidență în Anglia.

Cele două fiice ale lui Nikolai se opun căsătoriei și demersul lor de a împiedica căsătoria, relatat cu mult umor, este și pretextul unei încercări de recuperare a trecutului – atât cel al familiei, cât și al țării de origine, Ucraina.

Ghidul autostopistului galactic de Douglas Adams

Editura Macmillan Children’s Books , 2021

Poți comanda cartea aici.

Ghidul autostopistului galactic descrie aventurile ultimului supraviețuitor al rasei omenești, Arthur Dent în urma demolării pământului de către un constructor vogon care construiește o autostradă intergalactică pentru o nouă rută de expres hiperspatial. Dent este salvat de la moarte de către Ford Perfect, un extraterestru cu trăsături umane, jurnalist și totodată un autostopist galactic experimentat. După salvarea sa, Dent explorează galaxia alături de Perfect și de un alt pământean, salvat înainte de distrugerea Pământului, Trillian.

Ghidulautostopistului galactic a început ca o serie radiofonică, înainte de a fi carte sau serial TV și film de lungmetraj. Un număr uriaș de termeni din carte au intrat în limbajul comun, cel mai cunoscut fiind 42 – misteriosul răspuns pe care seria îl dă marilor întrebări despre viață, univers și tot ce ne înconjoară.

Unde ai disparut, Bernadette? de Maria Semple

Editura Litera, 2020, traducere de Mihaela Buruiană

Poți comanda cartea aici.

Unde ai dispărut, Bernadette? este construită ca un puzzle alcătuit din frânturi de informații, emailuri și bilețele trimise între personaje. Bernadette fusese cândva o arhitectă genială, unul dintre pionierii construcțiilor ecologice, însă, în urma unui incident, a renunțat la carieră și s-a mutat cu familia în Seattle. Dorința fiicei ei de a merge împreună în Antarctica declanșează un întreg șir de întâmplări imprevizibile care încep cu dispariția lui Bernadette.

O carte amuzantă, plină de ironie și umor fin, Unde ai dispărut, Bernadette? este o alegere potrivită atunci când vrei să te bucuri de o lectură care să-ți aducă buna dispoziție, dar care să te țină și cu sufletul la gură. Stilul epistolar în care e scrisă adaugă un farmec aparte cărții, mai ales că fiecare e-mail, document oficial sau scrisoare este un indiciu care te ajută să rezolvi, împreună cu Bee, misterul dispariției mamei sale.

Rămân datoare de Sophie Kinsella

Editura Polirom, 2021, traducere de Vali Florescu

Fixie Farr este o tânără simpatică, ambițioasă și plină de viață, care simte un impuls aproape necontrolabil de a îndrepta lucruri și a rezolva probleme, ceea ce poate fi o mare calitate sau un mare inconvenient, în funcție de situație. Într-o zi, într-o cafenea, un străin drăguț o roagă să aibă grijă de laptopul lui cît timp iese să dea un telefon, dar ghinionul face ca din tavan să înceapă să curgă apă, iar Sophie sare imediat să-i salveze computerul. De aici înainte, începe un joc al datoriilor între cei doi, joc care duce la diverse situații amuzante și neașteptate.

Dacă ești în căutarea unei cărți amuzante de dragoste, care să te facă să visezi și care să-ți dea poftă de viață, Rămân datoare este alegerea potrivită. Este o poveste fermecătoare, plină de personaje interesante, scene și dialoguri haioase, care vorbește despre relațiile de familie, căutarea dragostei, cum să preiei controlul asupra vieții tale și dificultățile de a avea succes pe plan profesional ca femeie.

Sora mea, ucigașă în serie de Oyinkan Braithwaite

Editura Art, 2020, traducere de Iulia Gorzo

Poți comanda cartea aici.

Korede primește un telefon în toiul nopții. Ayoola și-a ucis al treilea iubit, într-un acces de furie, și acum are din nou nevoie de ajutor să acopere urmele. Așa că sora mai mare se prezintă la locul crimei și face ceea ce fac surorile – se ajută la nevoie. Lucrurile iau o întorsătură neașteptată atunci când Ayoola se îndrăgostește de iubitul Koredei, cea din urmă intuindu-i acestuia soarta încă de la început.

Cu un umor sumbru, o intrigă originală și întâmplări macabre care îți ridică tensiunea, Sora mea, ucigașă în serie reușește să te ține cu sufletul la gură de la început până la final. Totodată, te face să te întrebi cât de departe ai merge pentru a-ți proteja familia și unde este trasată limita peste care nu ai putea trece?

Idila hipnotizatoarei de Liane Moriarty

Editura Trei, 2021, traducere de Monica Vlad

Poți comanda cartea aici.

Idila hipnotizatoarei o are în centrul poveștii pe Ellen O’Farrell, care practică hipnoza în casa elegantă pe care a moștenit-o de la bunicii ei. Deși viața ei profesională merge bine, nu se poate spune același lucru despre cea amoroasă. Atunci când îl cunoaște pe Patrick, un bărbat singur și atrăgător, dorința pare că i s-a îndeplinit. Totul pare perfect, însă Patrick îi dezvăluie un lucru: fosta lui iubită îl hărțuiește. Ellen este nerăbdătoare să afle cât mai multe despre acea femeie, însă ce nu știe ea este că întâlnirea dintre ele a avut deja loc.

Scrisă cu mult umor, căldură, emoție și ironie, Idila hipnotizatoarei este o carte deopotrivă amuzantă și plină de întâmplări neprevăzute. Povestea îți face cunoștință cu personaje interesante, convingătoare, cu care poți ajunge să empatizezi și care poate să-ți schimbe complet coordonatele în privința fiecăruia dintre personaje.

Dinți albi de Zadie Smith

Editura Litera, 2020, traducere de Alina Scurtu

Poți comanda cartea aici.

Dinți albi are în centru povestea a doi prieteni buni, veterani din al Doilea Război Mondial. Archie se află la a doua căsătorie, cu o tânără jamaicană care are aproape jumătate din vârsta lui și au împreună o fiică. Iar Samad se află într-o căsătorie aranjată conform tradiției islamice și este tată de gemeni. Fiecare dintre ei încearcă să treacă peste confuzia unei existențe cotidiene și să scape de traumele trecutului.

O carte vorbește cu umor și emoție despre diferențe culturale, despre bucurii și impasuri. Cu un ansamblu variat de personaje bine conturate și puse în valoare, Dinți albi prezintă o multitudine de puncte de vedere narative tocmai pentru a sugera multiculturalismul și melanjul de incertitudini și dificultăți ale imigranților la contactul cu o nouă cultură.

Clubul Crimelor de Joi de Richard Osman

Editura Crime Scene Press, 2020, traducere de George Arion Jr.

Poți comanda cartea aici.

Clubul Crimelor de Joi spunea povestea amuzantă a patru pensionari excentrici care au legat o prietenie trainică și care se întâlnesc o dată pe săptămână ca să rezolve cazuri de crimă rămase neelucidate, pentru propria plăcere și din spirit de aventură. După ce un om e ucis chiar sub ochii lor, cei patru criminaliști amatori sunt aruncați într-o aventură periculoasă și complicată care le va depăși așteptările.

Cu o anchetă complexă ca un puzzle complicat, cu umor fin englezesc, peisaje pitorești și mistere care te țin cu sufletul la gură, Clubul Crimelor de Joi este o carte pe care cu greu o vei putea lăsa din mână.

Anxious People de Fredrick Backman

Editura Penguin Books Ltd, 2021

Poți comanda cartea aici.

Un spărgător de bănci fuge de la locul faptei și ajunge într-un apartament scos la vânzare, unde are loc o vizionare și, pentru a nu fi prins de poliție, se baricadează înăuntru și îi ia ostatici pe cei șapte potențiali cumpărători. Printre aceștia se află o femeie bogată și dezgustată de tot ce e ieftin în apartament, un cuplu de lesbiene care se tot ceartă, un sabotor de vizionări deghizat în iepure, un cuplu de pensionari în care ea repetă tot ce zice el. Lucrurile o iau cu adevărat razna atunci cand ostaticii și spărgătorul încep să-și dezvăluie dramele personale și anxietățile.

În Oameni anxioși umorul se împletește cu drama într-un mod magic și emoționant, iar povestea îți hrănește subtil imaginația, așteptând un moment prielnic pentru a-ți spulbera teoriile și a-ți dezvălui o nouă taină. Printre cele mai frumoase cărți amuzante pentru adulți, cartea este și un sensibil, dar plin de forță, îndemn la empatie.

Să ne fie la toți la fel de rău de Adrian Șchiop

Editura Polirom, 2021

Poți comanda cartea aici.

Structurată în trei părți, Să ne fie la toți la fel de rău pornește de la relația toxică ce se înfiripă între Adi și un polițist de 42 de ani, divorțat și care are probleme cu alcoolul. Povestea celor doi este întreruptă de pandemie, care îl obligă pe Adi, din motive sanitare, dar și financiare, să se mute pe durata stării de urgență la țară, la părinții lui.

Să ne fie la toți la fel de rău surprinde desfășurarea unei relații disfuncționale care are de înfruntat, printre piedici de natură personală și intimă, și o pandemie. Nu lipsesc atmosfera apăsătoare, umorul, limbajul ireverențios și o analiză socială profundă.

Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani de Alexandra Potter

Editura Corint, 2020, traducere de Dorina Tătăran

Poți comanda cartea aici.

Nell Stevens este o femeie ajunsă la vârsta de patruzeci și ceva de ani, aflată într-un moment de răscruce al vieții ei și care se consideră în sinea ei o ratată. Proaspăt despărțită de cel alături de care credea că o să-și petreacă tot restul vieții și cu o afacere în faliment, Nell se vede nevoită să se mute înapoi în Londra. Jobul neconvențional pe care îl găsește aici îi aduce și o prietenie neașteptată cu o femeie de optzeci și ceva de ani. Împreună, cele două reușesc să treacă peste pierderile suferite și prind curaj să se aventureze din nou în căutarea fericirii.

Umorul și autoironia care sunt prezente chiar și în cele mai grele momente fac din Confesiunile unei ratate trecute de 40 de anio lectură potrivită dacă ești în căutarea unei cărți amuzante care să-ți dea o stare de bine. Dincolo de întâmplările haioase, cartea te învață că nu ești ratat dacă nu te încadrezi în standardele societății, dacă viața nu este exact așa cum ți-ai imaginat-o, dacă nu ai jobul perfect sau familia perfectă.

Less de Andrew Sean Greer

Editura Polirom, 2019, traducere de Ariadna Ponta

Poți comanda cartea aici.

Less spune povestea lui Arthur, un romancier eșuat, pe cale să împlinească cincizeci de ani. Într-o zi primește o invitație la nuntă de la un fost iubit, la care nu poate răspunde da, pentru că ar fi prea stânjenitor, dar nu poate răspunde nici nu, pentru că ar părea ca o înfrângere. Astfel că acceptă invitațiile de pe biroul său la evenimente literare din diverse colțuri ale lumii. O aventură care îl va duce în Mexic, Italia, Germania, Maroc, India şi Japonia şi va lăsa mii de kilometri între el şi problemele cu care refuză să se confrunte.

Câștigător al premiului Pulitzer în 2018, Less este un jurnal de călătorie și o poveste de viață spirituală, înțeleaptă, plină de umor și întorsături de situaţie neașteptate, despre un personaj care ajunge să se cunoască pe sine și să se accepte așa cum este.

Eleganța ariciului de Muriel Barbery

Editura Nemira, 2020, traducere de Ion Doru Brana

Poți comanda cartea aici.

Eleganța ariciului spune povestea a două personaje feminine care aparent nu ar putea avea nicio legătură una cu cealaltă. Renée este portăreasa unui imobil luxos care-și ascunde bine inteligența și care iubește arta, filosofia, muzica și cultura japoneză. Paloma este o adolescentă, locatară în aceeași clădire, pasionată de ceai, reviste Manga și Japonia, care provine dintr-o familie foarte bogată, plină de snobi. Pe măsură ce în clădirea în care locuiesc se petrec anumite evenimente, cele două vor trece prin mai multe transformări interioare.

Printre cele mai interesante cărți amuzante potrivite atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți, Eleganța ariciului te pune față în față cu o sumedenie de discursuri filozofice și reflecții asupra vieții, dar și cu numeroase constatări haioase și replici istețe.

Săruturi și croissants de Anne-Sophie Jouhanneau

Editura Nemira, 2021, traducere de Cristina Broștianu

Poți comanda cartea aici.

Adolescenta de șaisprezece ani Mia a visat dintotdeauna să ajungă o mare balerină, iar acum visul ei pare mai aproape ca oricând: primește șansa de a petrece o vară de vis la Paris, pentru a urma cursurile uneia dintre cele mai exclusiviste școli de dans din lume. Dar Parisul îi rezervă surprize nebănuite și i-l scoate în cale pe Louis, un tânăr francez fermecător și fiul celei mai stricte profesoare de balet, care se oferă să-i fie ghid turistic. Mia va descoperi destul de repede de ce se spune că, la Paris, dragostea plutește în aer.

Pe străduțe fermecătoare și printre arome delicioase de patiserie, Sărutări și croissants îți dezvăluie o frumoasă poveste de dragoste, care nu duce lipsă de întâmplări amuzante, pline de aventuri și mistere. Vei descoperi alături de personaje frumusețea celui mai romantic oraș din lume și ce se întâmplă atunci când ești nevoit să alegi între visurile tale și prima dragoste.

Eu o să vorbește drăguț cândva de David Sedaris

Editura Publica, 2016, traducere de Ruxandra Tudor

Poți comanda cartea aici.

O carte scrisă cu mult umor, Eu o să vorbește drăguț cândva este un roman apreciat pentru forța cu care transformă banalul vieții de zi cu zi în comedie. În prima parte a cărții avem o serie de povestiri despre copilăria naratorului petrecută în Carolina de Nord și despre primele slujbe ale acestuia la New York, una mai exotică decât alta. A doua parte este dedicată mutării în Franța împreună cu partenerul său, Hugh.

Douăsprezece scaune de Ilia Ilf, Evgheni Petrov

Editura Polirom, 2016 traducere de Tudor Mușatescu

Poți comanda cartea aici.

Douăsprezece scaune este un roman satiric clasic, apărut în 1928, avându-l ca personaj principal pe Ostap Bender, care, împreună cu Vorobianinov, caută niște bijuterii de familie ascunse într-unul din cele douăsprezece scaune ale familiei. Scrise în perioada liberală a istoriei sovietice, numită Nouă Politică Economică, romanele Douăsprezece scaune și Vițelul de aur au prezentat o critică umoristică nemaivăzută anterior la adresa realității din Rusia acelor vremuri. Cele două romane au ajuns rapid printre cele mai citite cărți din literature rusă, multe dintre replicile personajului principal, Ostap Bender, devenind perle ale folclorului național.

Catch-22 de Joseph Heller

Editura Polirom, 2014, traducere de Sanda Aronescu

Poți comanda cartea aici.

Catch 22 rămâne unul dintre cele mai amuzante cărți postmoderne și unul dintre cele mai apreciate romane ale tuturor timpurilor. Umorul se naște din ciocnirea între aspirațiile antieroului John Yossarian, căpitan în forțele aeriene americane și absurditatea, obtuzitatea și birocrația kafkiana a sistemului militar. Lui Yossarian îi este teamă mai mult de comandanții săi decât de inamicii nemți, pentru că aceștia modifică constant numărul de misiuni la care trebuie să participe înainte de a fi lăsat la vatră, ceea ce pentru narator se traduce în tot atâtea tentative de a-l ucide.

Trei într-o barcă de Jerome K. Jerome

Editura Gramar, 2014

Poți comanda cartea aici.

La 133 de ani de la publicare, Trei într-o barcă e o carte care nu și-a pierdut nici umorul, nici actualitatea în fața unui cititor lipsit de prejudecăți. Ba chiar, spun unii critici, cartea face cumva de rușine umorul modern, atât de artificial construit uneori. Poate și pentru că, spre deosebire de romanele contemporane, cele trei personaje sunt inspirate din personaje reale (autorul și cei doi prieteni ai săi), iar râsul se naște spontan și surprinzător din comicul de situație și umanitatea personajelor.

Conjurația Imbecililor de John Kennedy Toole

Editura Polirom, 2012, traducere de Lidia Ionescu

Poți comanda cartea aici.

Distinsă cu Premiul Pulitzer, Conjurația Imbecililor spune povestea lui Ignatius J. Reilly, un soi de pierde-vară care ascunde sub megalomania afișată o mare fragilitate pe care Toole o lasă să răzbată prin fiecare situație absurdă sau declamație răsunătoare a personajului. Viața i se schimbă radical când, în urma unor întâmplări nefericite, aproape aruncat în stradă, Ignatius se vede nevoit să-și caute o slujbă și, astfel, aventura sa începe.

Conjurația imbecililor este o pledoarie pentru ideea de a nu lega valoarea de validare, ea fiind refuzată spre publicare de mai multe edituri americane, și publicată post-mortem, după sinuciderea autorului la doar 31 de ani.

Și cu asta încheiem lista noastră cu recomandări de cărți amuzante. Sperăm că ți-ai găsit aliatul care să-ți țină companie până te scuturi de melancolie, tristețe sau griji și ești gata să iei din nou lumea-n piept. Dacă nu, rafturile Cărturești sunt pline de alte lecturi pline de umor și povești care te vor binedispune, surprinde și inspira astfel încât să fii pregătit pentru următoarele provocări.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.