carti biografice

15 Cărți biografice care te inspiră și te surprind cu informații fascinante

Citirea unei biografii îți poate oferi o perspectivă unică asupra unei lumi și a unei experiențe de viață foarte diferite de a ta și, uneori, aceste întâmplări reale se dovedesc a fi mai fascinante și mai surprinzătoare decât orice ficțiune. 

De aceea, îți propunem o listă cu recomandări de cărți biografice care au în prim-plan poveștile unor oameni care și-au pus amprenta într-un fel sau altul asupra istoriei lumii, lecții de viață inspiraționale și detalii neștiute din spatele unor personalități celebre.

Nimic nu e imposibil de Nimsdai Purja

Editura Nemira, 2023, traducere de Cristina Broștianu

Poți comanda cartea aici.

În mai puțin de șapte luni, alpinistul nepalez Nimsdai Purja a reușit să escaladeze toate cele paisprezece vârfuri de peste 8.000 de metri din munții Himalaya și Karakorum, recordul anterior fiind de aproape opt ani. Cartea dezvăluie povestea de viață a lui Nimsdai Purja dinaintea acestei realizări epice, modul în care experiența sa de viață din Nepal și antrenamentul ca soldat în unitățile de elită ale Armatei Britanice i-au permis să ducă la bun sfârșit o misiune pe care puțini o credeau posibilă.

Sinceră, fascinantă și inspirațională, Nimic nu e imposibil dezvăluie modul în care leadershipul, dorința de a învăța, integritatea și colaborarea sunt calitățile esențiale pentru a face performanță în domeniul alpinismului. Povestea lui Nimsdai Purja dezvăluie, totodată, ce trebuie să faci ca să-ți depășești limitele și să atingi cele mai dificile țeluri. Poți asculta cartea și în variantă audiobook pe AudioTribe.

Mari personalități. Brâncuși de Sanda Miller

Editura Litera, 2022, traducere de Cornelia Dumitru

Poți comanda cartea aici.

În ciuda faimei sale, Constantin Brâncuși, unul dintre marii sculptori ai secolului XX, a fost o personalitate enigmatică, păstrându-și acea aură de mister până la finalul vieții. În Mari personalități. Brâncuși, Sanda Miller oferă detalii semnificative, care pun într-o nouă lumină relația artistului cu prietenii, colecționarii, agenții și femeile din viața sa și creionează un portret cât se poate de autentic al vieții și operei sculptorului.

Mari personalități. Brâncușieste un ghid cuprinzător și captivant pentru înțelegerea unuia dintre artiștii definitorii ai modernității. Folosind materiale noi, inclusiv corespondența privată din arhiva lui Brâncuși de la Paris, lucrări din România și fotografii ale atelierului său realizate chiar de el, Sanda Miller privește dincolo de mitologia artistului pentru a ni-l arăta pe Constantin, studentul român, dar și pe Brâncuși, artistul celebru.

Tour de Force. Cum am scris istorieîn Turul Franței de Mark Cavendish

Editura Pilot Books, 2023, traducere de Anca Maria Iosif

Poți comanda cartea aici.

În Tour de Force. Cum am scris istorie în Turul Franței, Mark Cavendish, unul dintre cei mai mari sprinteri din toate timpurile, împărtășește povestea revenirii sale spectaculoase, după o perioadă de boală, decădere fizică și depresie clinică. La 36 de ani, Mark era aproape convins că totul s-a terminat: de 5 ani nu mai câștigase nici măcar o victorie de etapă Grand Tour. Și, deodată, s-a produs revenirea la Turul din 2021. După accidentarea lui Sam Bennett, Mark a primit șansa să-și rescrie istoria, fiind acceptat în echipa Deceuninck Quick-Step chiar în ultima clipă.

Cu o doză puternică de inspirație, motivație și optimism, Tour de Force. Cum am scris istorie în Turul Franței este o carte despre sport, șansă, reușită, succes și chinurile prin care trebuie să treacă mintea și corpul pentru a avea parte de ele. Mark Cavendish a câștigat Turul Franței 2021, cel mai important circuit de ciclism din lume, într-un „tur de forță” care a făcut istorie.

Rezervă de Prințul Harry

Editura Nemira, 2023, traducere de Cristina Nan, Carmen Neacșu, Smaranda Nistor, Oana Ionașcu

Poți comanda cartea aici.

Rezervă, biografia prințului Harry, este o carte plină de dezvăluiri și lecții de viață, scrisă în mod impecabil de J. R. Moehringer și structurată în trei părți. Prima începe cu trauma pierderii mamei lui, tragedia care i-a schimbat viața pentru totdeauna și explorează o copilărie cu multe dureri emoționale. A doua cuprinde cariera militară, văzută ca o salvare pentru tânărul Harry, care suferea de anxietate, sigurătate și nu-și găsea locul nicăieri. A treia este despre plecarea din familia regală și relația cu Meghan. Și, dacă îți place să te delectezi ascultând cărțile preferate, Rezervă dispune și de audiobook via AudioTribe.

Tolkien și Marele Război. Originile Pământului de Mijloc de John Garth

Editura RAO, 2021, traducere de Alexandru Maniu

Poți comanda cartea aici.

Autorul celebrelor serii de cărți fantasyStăpânul Inelelor și Hobbitul, povestea din spatele acestora, dar și istoria care a dus la crearea lor, alcătuiesc subiectul fascinant al biografiei scrise de John Garth. Cartea dezvăluie groaza și momentele de eroism trăite de Tolkien ca ofițer în bătălia de pe Somme, una dintre cele mai lungi și mai sângeroase din Primul Război Mondial. Toate experiențele devastatoare sunt cheia pentru a înțelege relevanța și fascinația pentru Tărâmul de Mijloc.

Scrisă cu multă pasiune și admirație, Tolkien și Marele Război. Originile Pământului de Mijloc este bazată pe cercetarea meticuloasă a jurnalelor personale ale lui J.R.R. Tolkien din timpul războiului și a unei multitudini de alte surse, combinând, totodată, abilitățile de jurnalist de investigație ale lui Garth. Una dintre cele mai cuprinzătoare cărți biografice, Tolkien și Marele Război. Originile Pământului de Mijloc dezvăluie misterele aceste lumi imaginare minunate care a fascinat generațiile ultimului secol.

Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei de Annie Ernaux

Editura Pandora M, 2022, traducere de Mădălina Ghiu, Vasile Zincenco

Poți comanda cartea aici.

Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei cuprinde două microromane ale căror fire narative sunt ancorate în experiențele de viață ale lui Annie Ernaux, câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură în 2022. Primul analizează și documentează reacțiile, dorințele, umilințele unei femei consumate timp de doi ani de pasiunea pentru un străin căsătorit și modul în care această relație îi coordonează și îi dirijează viața. Al doilea urmărește parcursul unei adolescente către maturizare și aduce în discuție subiecte cum ar fi: descoperirea sexualității, pierderea virginității, umilința, bullyingul, discriminarea de gen, nevoia de apartenență și acceptare. Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei dispune și de audiobook via AudioTribe.

Christian Dior – Povestea unei vieți de Marie-France Pochna

Editura RAO, 2023, traducere de Anca Măgureanu

Poți comanda cartea aici.

Drumul lui Christian Dior prin Marea Criză, urmat de falimentul familiei și ulterior de perioada războiului și a Ocupației, l-a condus către succes și posibilitatea de a revoluționa moda. În 1947, Dior făcea furori la nivel mondial cu o nouă colecție, care transmitea joie de vivre, libertate și feminitate. „Noul look”, așa cum a fost numit de presa internațională, reprezentat de materiale fluide, umerii rotunjiți și fusta în formă de A a restabilit Parisul ca centru al lumii modei.

Dacă ești pasionat de cultură, cărți de modă sau istoria artei, Christian Dior. Povestea unei vieți este o lectură încântătoare, plină de amănunte atât din planul profesional, cât și din cel personal. Vei descoperi ce l-a inspirat pe Christian Dior și ce l-a determinat să creeze haine care glorifică formele feminine și care au schimbat felul în care ne raportăm astăzi la modă.

Regina Maria, ultima dorință de Tatiana Niculescu

Editura Humanitas, 2023

Poți comanda cartea aici.

Regina Maria, ultima dorință oferă detalii extraordinare legate de momentele importante din viața celei mai îndrăgite regine a poporului român. Cartea dezvăluie firea romantică, dar puternică a Reginei Maria, iubirea pentru Balcic, un loc creat din banii obținuți de pe urma scrierilor sale, inspirate din călătoriile pe care le-a făcut de-a lungul vieții și, nu în ultimul rând, iubirea de mamă care poate ierta orice. Totodată, cartea dezvăluie și duritatea de care trebuie să dea dovadă o regină în pregătirea viitorului rege al țării. Vei descoperi o biografie extraordinară și o readucere în actualitate a modului în care Regina Maria privea oamenii şi lumea: cu încredere, curaj şi o poftă de viață inegalabile.

Friends, iubiri și marele lucru teribil de Matthew Perry

Editura Nemira, 2022, traducere de Ruxandra Toma

Poți comanda cartea aici.

În Friends, iubiri și marele lucru teribil, îndrăgitul actor din serialul Prietenii tăi, Matthew Perry, te poartă în călătoria vieții lui, pornind de la ambiția din copilărie de a deveni faimos și ajungând până la dependența de alcool și droguri, gândurile negre care l-au măcinat și recuperarea. Memoriile lui Matthew Perry sunt un amalgam de emoții, momente în care se face haz de necaz și vicii periculoase care au fost cât pe ce să-l aducă în pragul de a-și pierde viața.

Friends, iubiri și marele lucru teribil este o poveste onestă, profundă, emoționantă, o biografie de neuitat, deopotrivă intimă și revelatoare. Conștient de sine și cu umorul său caracteristic, Matthew Perry își descrie lupta cu adicția, „marele lucru teribil” din viața lui, și tot ceea ce a alimentat-o de-a lungul anilor. Cartea dispune și de varianta audiobook via AudioTribe.

Născut în afara legii de Trevor Noah

Editura Nemira, 2022, traducere de Silvia Nastasie

Poți comanda cartea aici.

Trevor Noah, unul dintre cei mai cunoscuți artiști de stand-up comedy, s-a născut în Africa de Sud, dintr-un tată alb elvețian și o mamă neagră din etnia xhosa, în timpul apartheidului, perioadă în care o astfel de relație era pedepsită cu cinci ani de închisoare. Trevor îi aduce un binemeritat omagiu mamei lui, neînfricată, rebelă și profund religioasă – o femeie hotărâtă să-și salveze fiul de povara sărăciei, a violenței și abuzului unei lumi care, în cele din urmă, îi va amenința chiar propria viață.

Cu o sinceritate fără menajamente, Trevor Noah expune în Născut în afara legii un portret emoționant și extrem de amuzant al unui băiat care își croiește drum într-o lume periculoasă, înarmat cu un simț ascuțit al umorului și cu dragostea neconvențională și necondiționată a mamei lui. Trevor te poartă într-o călătorie în timp, din vremea copilăriei și până la maturitate,  punând în lumină o perioadă întunecată și brutală din istoria Africii de Sud.

Eu sunt 70072 de Lidia Maksymowicz, Paolo Rodari

Editura Bookzone, 2022, traducere de Maria Dosei

Poți comanda cartea aici.

Luda Boczarowa, care acum poartă numele Lidia Maksymowicz, avea doar trei ani când viața i s-a schimbat în mod tragic și a devenit, pentru torționarii din cumplitul Pavilion al copiilor de la Auschwitz-Birkenau, doar un număr: 70072. Timp de peste un an, micuța Luda a îndurat frigul, foamea, singurătatea, frica permanentă și chinurile provocate de experimentele îngrozitoare la care o supunea Josef Mengele, Îngerul Morții. În ciuda ororilor prin care a trecut, Luda a supraviețuit pentru a-și spune povestea și pentru a-și căuta mama transferată în alt lagăr.

Eu sunt 70072 este o biografie impresionantă și emoționantă care vorbește despre suferință și speranță. E povestea unui copil pus față în față cu moartea și cruzimea, care a devenit o femeie puternică și a găsit calea supraviețuirii și iertării. Eu sunt 70072 dispune și de variantă audiobook via AudioTribe.

Viața mea în roșu și alb de Arsène Wenger

Editura Pilot Books, 2022, traducere de Iulia Dromereschi

Poți comanda cartea aici.

În Viața mea în roșu și alb, Arsène Wenger, unul dintre cei mai cunoscuți și mai inovatori antrenori de fotbal, își spune povestea. Cartea este confesiunea unui om obsedat de fotbal și de cum să-l îmbunătățească, un om care a căutat excelența cu orice preț. Supranumit „Profesorul”, Wenger a câștigat nenumărate campionate și, timp de douăzeci și doi de ani, a condus clubul Arsenal pe culmile gloriei.

Viața mea în roșu și alb cuprinde mărturisirile despre copilăria lui Arsène Wenger, pasiunea pentru fotbal, primele experiențe de jucător, apoi antrenor și se îmbină cu lecții memorabile de leadership, dezvoltare personală și management sportiv. Dacă ești în căutarea unei lecturi pasionante despre muncă, principiile care stau la baza motivației și succesului Viața mea în roșu și alb este alegerea potrivită.

Jurnalul Annei Frank de Anne Frank

Editura Humanitas, 2023, traducere de Gheorghe Nicolaescu

Poți comanda cartea aici.

Împreună cu familia şi alţi cunoscuţi evrei, Anne, o tânără de paisprezece ani, a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942 – 4 august 1944), de teama deportării în lagăr, în aşa-numita Anexă a sediului firmei tatălui ei, în Amsterdamul ocupat de naziști. Doi ani fără a vedea lumina soarelui, într-o frică constantă de a fi descoperiți. Anne a scris aici un jurnal în care descrie cele mai intime gânduri, povestește în detaliu tot ce a trăit în perioada Holocaustului și cum percepea toate ororile care se petreceau atunci în lagărele de concentrare.

Jurnalul Annei Frank se numără printre cele mai bune cărți biografice publicate în secolul XX, la celebritatea căreia au contribuit adaptările sale teatrale și cinematografice, dar și faptul că a devenit materie de studiu în multe școli din lume. Jurnalul Annei Frank este scris cu multă sinceritate și simplitate adolescentină și vorbește despre provocarea formării unei identități sub controlul represiv al Germaniei, dar și despre cum să nu-ți pierzi speranța chiar și în cele mai grele momente.

Undă verde de Matthew McConaughey

Editura RAO, 2021

Poți comanda cartea aici.

Undă verde, volumul de memorii al actorului Matthew McConaughey, vorbește despre viață ca despre o călătorie în care prinzi la semafor uneori lumina verde, altădată galbenă sau roșie. Într-o manieră optimistă, dar cât se poate de realistă, Matthew McConaughey oferă rețeta lui despre cum am putea fi un pic mai fericiți, mai împăcați cu noi înșine și cum să alegem mai bine lucrurile pentru care merită să luptăm.

Roger Federer. Biografia de René Stauffer

Editura Publica, 2020, traducere de Dana Gheorghe

Poți comanda cartea aici.

Roger Federer. Biografia conturează cu multă sensibilitate cele mai importante momente din cariera sportivului, de la modelele care i-au marcat adolescența la ascensiunea marcantă în topurile tenisului mondial și până la implicarea lui în diverse activități sociale. O biografie temeinic documentată care te ajută să descoperi și să înțelegi mai bine fenomenul Federer și povestea de succes a unui tânăr elvețian care se transformă dintr-un talent extraordinar, dar cu toane, într-unul din cei mai de succes tenismeni ai tuturor timpurilor.

Descoperă pe rafturile Cărturești mai multe cărți biografice și povești remarcabile ale personalităților celebre atât din trecut, cât și din prezent.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.