Articol copii_1

Călătorii fantastice în timp, în spațiu și spre sine: 23 de cărți pentru copiii de 12-14 ani

Astăzi sunt naufragiați pe o insulă din mijlocul Pacificului, mâine vor fi prinși în explorarea vieții tumultoase de la școală, iar săptămâna viitoare vor ajunge în Japonia medievală sau Anglia victoriană. Tărâmuri magice și galaxii îndepărtate se află la câteva pagini distanță, iar experiențe zi de zi și răspunsuri la întrebări pe care nici nu știau că le au se ascund cuminți între filele cărților, așteptând descoperite. 

Pentru copiii de 12-14 ani cărțile sunt o sursă inepuizabilă de învățare, iar tinerii cititori prinși în mreaja cuvintelor pornesc într-o călătorie fantastică de fiecare dată când încep o carte nouă. Prin lectură, copiii își dezvoltă imaginația și creativitatea, empatia și spiritul critic. Devin mai buni și se înarmează cu instrumentele care-i vor ajuta să izbândească în viața de adolescent și, ulterior, în cea de adult. 

Explorează lista noastră de recomandări și găsește cărțile ce le vor permite copiilor să exploreze universuri uimitoare, călătorii în timp, în spațiu și către ei înșiși. 

Grădina de la miezul nopții de Philippa Pearce

Editura Arthur, 2021, traducere de Alexandru Macovei

Poți comanda cartea aici.

Vacanța de vară a lui Tom nu începe tocmai cum și-ar fi dorit el – este trimis în casa mătușii, departe de părinții și fratele lui, și nevoit să-și petreacă timpul într-o companie plictisitoare și într-o casă guvernată de reguli absurde. Într-o noapte, Tom descoperă o grădină enormă și frumoasă, plină de copaci semeți, legume și flori. Acolo întâlnește câţiva copii care, după hainele pe care le poartă, par a veni din alt secol și alături de care trăiește aventuri de neuitat. Singura care îl poate vedea, însă, este o fetiță pe nume Hatty.

Plină de farmec, mister și aventuri, Grădina de la miezul nopții este o carte care fascinează mintea curioasă a copiilor. O poveste deosebită care îți arată că imaginația unui copil nu cunoaște limite de spațiu sau timp.

Descifrarea Universului de Stephen Hawking, Lucy Hawking

Editura Humanitas, 2020, traducere de Maria Rizoiu

Poți comanda cartea aici.

Ce s-ar întâmpla dacă roboții ar cuceri lumea sau dacă te-ai număra printre primii coloniști ai planetei Marte? Descifrarea Universului este o antologie cuprinzătoare a celor mai recente și mai uimitoare informații științifice despre Univers. Cu date fascinante și capitole scrise de cei mai importanți oameni de știință ai momentului, volumul le oferă copiilor răspunsuri la ce cele mai interesante întrebări despre lume.

Pianista de la Auschwitz de Suzy Zail

Editura Booklet, 2021, traducere de Diana Geacăr

Poți comanda cartea aici.

Hanna este o tânără pianistă, foarte talentată, care studiază cu o bursă la Conservatorul din Budapesta și are un viitor promițător. Viața ei se schimbă în mod dramatic când trupele germane ocupă Ungaria, iar Hanna trebuie sa lase în urmă toată viața ei de până atunci și să pornească spre Auschwitz. Disperată să-și salveze familia, Hanna face tot ce poate ca să fie aleasă pianistă în casa comandantului lagărului, dar aici o așteaptă pericole pe care nu și le-ar fi imaginat niciodată.

Pianista de la Auschwitz este o meditație intensă și plină de suspans despre supraviețuire, speranță, empatie și dragoste. O poveste deosebită care emoționează, stârnește ecouri interioare și îți rămâne în minte mult timp de la citire, indiferent dacă ești copil sau adult.

Minunea de R.J. Palacio

carti pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Minunea este o lectură emoționantă despre curaj și bunătate, despre integrare și acceptare, scrisă cu sensibilitate și umor. „Nu judeca după aparențe” pare să fie ideea de la care pornește R.J. Palacio. O carte despre un băiețel de zece ani care a avut ghinionul de a se naște cu o teribilă diformitate facială, care emoționează și stârnește ecouri interioare, indiferent dacă ești copil sau adult.

Alice în Țara minunilor de Lewis Carroll

carti clasice pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Alice în Țara minunilor este una dintre acele cărți clasice și atemporale care a aprins imaginația a milioane de cititori de-a lungul timpului. De la filme, seriale, desene animate și piese de teatru, această carte magică pentru copii a stârnit nenumărate interpretări. Și totuși, prima interacțiune cu opera originală este deosebită. Alice, cu setea ei nemărginită de cunoaștere, cu politețea și curiozitatea ei, este o sursă nesfârșită de inspirație și un personaj pe care copiii îl vor îndrăgi de îndată. 

Vrăjitorii de odinioară de Cressida Cowell

carti pentru copii de 12-14 ani
Poți comanda cartea aici.

Cunoscută pentru faimoasa serie Cum să-ți dresezi dragonul, Cressida Cowell vine cu o carte de aventuri fantastice și pentru copiii mai mărișori, de 8-12 ani sau chiar mai mari. Vrăjitorii de odinioară, cu toți războinicii, magicienii, giganții și spiridușii care se perindă printre paginile cărții, va purta cititorul într-o aventură mitică pe tărâmuri miraculoase. Cartea e plină de umor, iar ilustrațiile originale, aparținând chiar autoarei, fac din această experiență literară una cu adevărat deosebită pentru copii. 

Winnetou de Karl May

Poți comanda cartea aici.

Winnetou, o carte clasică pentru tineri, spune povestea lui Old Shatterhand și a legendarului conducător al apașilor, Winnetou, poveste la fel de emoționantă și în ziua de azi. Acest roman destul de lung și complex îi introduce pe copiii în cultura pieilor roșii și îi ajută să descopere  obiceiurile Vestului american din secolulul XIX, pe fundalul luptei dintre sălbăticie și civilizație. Dar mai presus de toate, Winnetou le va arăta cititorilor minunea prieteniei sincere și adevărate, care transcende timp, distanță sau rasă.  

Băieții din strada Pal de Molnar Ferenc

carti copii 12 ani
Poți comanda cartea aici.

Băieții din strada Pal e o carte care merită să fie citită de toată lumea, nu doar de copii. Povestea pornește de la un grup de băieți din Budapesta care își apără locul de joacă, maidanul, de un grup rival. Dar, dincolo de inocența acestui joc de salvare a maidanului, cartea devine o odă pentru cele mai importante valori – curaj, devotament, prietenie, demnitate, eroism. 

Orașul fiarelor de Isabel Allende

carte de aventura copii
Poți comanda cartea aici.

Alexander Cold se alătură unei expediții către primejdioasele și izolatele jungle ale Americii de Sud, cu scopul de a găsi și de a documenta existența Fiarelor, creaturi magice ale Amazonului. Expediția scoate la iveală numeroase secrete pe care Alexander le descoperă cu ajutorul noii sale prietene, Nadia. Orașul fiarelor, o carte potrivită pentru copiii de 13-14 ani, îi va încânta pe pasionații de aventură și necunoscut. 

Elevul Dima dintr-a șaptea de Mihail Drumeș

carti de citit pentru copii de 12-14 ani
Poți comanda cartea aici.

O carte clasică din literatura română pentru copii mai mari și adolescenți, Elevul Dima dintr-a șaptea este o incursiune în viața adolescenților. Deși a fost scrisă acum mai bine de 70 de ani, în romanul lui Mihail Drumeș se vor regăsi și tinerii de azi. Pentru că, până la urmă, visurile adolescenților, candoarea și inocența trăirilor lor rămâne aceleași, iar primele scântei de dragoste sunt la fel de puternice în secolul XXI ca și în 1946. 

Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Pla

cele mai bune carti pentru copii 12-14 ani
Poți comanda cartea aici.

Cartea de debut a lui Sally J. Pla, Păsările dintr-o bună zi este un bildungsroman care urmărește povestea lui Charlie, un copil obsedat de curățenie și rutină, pasionat de păsări. Charlie urăște călătoriile, dar acceptă să pornească într-una de dragul tatălui său. Scrisă cu umor, presărată cu elemente de suspans, dramatism și mister, cartea îi va purta pe cititori într-o călătorie la capătul căreia vor descoperi un alt fel de a privi lumea. 

Domnișoara Goth și festinul cel sinistru de Chris Riddell

carti de mister pentru copii 12 ani
Poți comanda cartea aici.

Domnișoara Goth și festinul cel sinistru este o minunată carte de aventură și mister pentru copiii de 12-14 ani. Protagonista, Ada Goth, este moștenitoarea unei moșii imense, iar copiii o vor adora instantaneu fiindcă este o fetiță extrem de empatică, curajoasă și optimistă. Pe lângă acțiunea plină de suspans, pe fundalul epocii victoriene, un detaliu care face lectura încă și mai palpitantă sunt ilustrațiile realizare chiar de Chris Riddell. Deosebit de detaliate, aproape magice, imaginile ce însoțesc povestea îl vor face pe tânărul cititor să savureze lectura până la ultima pagină. 

Descoperă mai multe cărți din seria Domnișoara Goth

Adevărul adevărat de Dan Gemeinhart

recomandari carti copii 12 ani
Poți comanda cartea aici.

Un aparat foto, un carnețel în care își scrie poeziile și un câine pe cât de adorabil pe atât de devotat. Asta e tot ce ia cu el Mark, un băiețel curajos care pornește în călătoria vieții sale. Are un plan bine pus la punct: va urca muntele Reiner și nici măcar boala de care suferă nu-l va opri să-și vadă scopul împlinit. Adevărul adevărat este despre călătoria lui Mark spre vârful muntelui și spre sine însuși, iar cititorul va afla împreună cu el importanța dragostei, a prieteniei și a familiei. 

Misterul ceasului din perete de John Bellairs

roman gotic copii 13 ani
Poți comanda cartea aici.

Misterul ceasului din perete este un roman gotic ideal pentru cititorii de 12-14 ani: acțiunea este înfricoșătoare, pericolul pare real fără a fi copleșitor, iar magia pare aproape… credibilă. O poveste care amintește de Halloween, dar care poate fi citită de pasionații de mister în orice sezon. Enigma, suspansul și umorul, împletite cu scene de groază, fac din această carte o lectură captivantă pentru copii. Deși poate nu ar fi cea mai bună idee să o citească chiar înainte de culcare.

Zbor frânt de Crystal Chan

carti de citit pentru copii de 13-14 ani
Poți comanda cartea aici.

Secrete, tăcere și minciuni. Deși are doar 12 ani, lumea ei le are pe toate. Jewel, protagonista din Zbor frânt, este o eroină care va câștiga inima cititorului. E neînfricată, creativă, singuratică, deșteaptă și iese tot timpul în evidență. Deși trăiește o tragedie care-i marchează întreaga existență, iar misterul și pericolul o urmăresc îndeaproape, optimismul ei e neîntrecut. O carte pentru copii despre superstiții, relații de familii încâlcite și prietenii sincere. Chiar dacă nu este o lectură foarte ușoară, copiii o vor aprecia odată ce sunt prinși în poveste.

Cronicile din Narnia: Nepotul magicianului de C.S. Lewis

carti science fiction copii
Poți comanda cartea aici.

Cronicile din Narnia este una dintre cele mai populare și mai fascinate serii de cărți fantasy pentru copii. Deși a fost publicată mult mai târziu, Cronicile din Narnia: Nepotul magicianului este prima carte din serie, în care descoperim originile acestui tărâm magic unde imposibilul devine posibil și binele învinge întotdeauna răul – Narnia. Acesta este volumul prin intermediul căruia cititorii pot să înceapă incredibila călătorie în lumea fermecată a legendarului rege leu Aslan, a Vrăjitoarei Albe, cea lipsită de scrupule și a curajosului prinț Caspian. 

Puștiul cu căruciorul merge în tabără de L. A. Campbell

carti amuzante copii 13-14 ani
Poți comanda cartea aici.

Pentru copii care au îndrăgit seria Jurnalul unui puști de Jeff Kinney, Puștiul cu căruciorul merge în tabără va fi o adevărată încântare. Amuzantă și autentică, această carte spune poveste lui Hal, un băiat care urăște istoria și care printr-o glumă a sorții (sau mai degrabă a tatălui său) trebuie să-și petreacă vara într-o tabără de istorie. Fotografiile și desenele hazlii împreună cu aventurile lui Hal în acest loc uitat de lume dau naștere unei povești care va stârni interesul cititorilor de 12-13 ani. 

O inimă de broscuță: Primii pași spre maturitate de Gheorghe Vîrtosu

carte pentru copii
Poți comanda cartea aici.

O inimă de broscuță este o poveste  cu un farmec aparte nu doar pentru copii, dar și pentru părinți și bunici. Cel de-al doilea volum din colecția îndrăgitului autor român Gheorghe Vîrtosu, O inimă de broscuță: Primii pași spre maturitate este o explorare interesantă a fantasticului și miraculosului, înțesată cu elemente mitologice. Cu ajutorul Șobolanului cel bătrân, copiii vor învăța lecții importante despre calea spre maturitate. 

Jack și geniile: La capătul lumii de Bill Nye

carte educativa copii 12-14 ani
Poți comanda cartea aici.

O aventură științifică, misterul dispariției unei cercetătoare și copii genii care călătoresc în Antarctica? Bill Nye the Science Guy reușește încă o dată să-și fascineze cititorii de toate vârstele cu o carte care demonstrează că învățarea poate fi distractivă. Jack și geniile: La capătul lumii spune povestea lui Jack, un băiat obișnuit, care împreună cu frații săi genii, Ava și Matt, se regăsesc într-o aventură de proporții la Polul Sud. Este o carte grozavă pentru copiii curioși din fire. 

1001 de nopți de Eusebiu Calimar

carte clasica copii 14 ani
Poți comanda cartea aici.

Această primă adaptarea românească pentru copii a poveștii clasice 1001 de nopți va stârni fascinația tinerilor cititori și îi va transporta în lumea magică a lui Alladin, a lui Sindbad marinarul, Alibaba și a celor 40 de hoți. Colecția de basme arabe neîntrecute în farmec vor fi citite cu nesaț de copiii de 12-14 ani, dar vor fi primite cu aceeași eforie și de către adulți, fiindcă vraja istoriilor Șeherezadei cuprinde toți cititorii, indiferent de vârstă. 

Frații Willoughby de Louis Lowry

carti pentru copii de 13 ani
Poți comanda cartea aici.

Frații Willoughby este o carte care îi va face pe copii să râdă cu voce tare și să urmărească cu atenție toate răsturnările de situație. E drept că familia lor este un pic… ciudată: copiii vor să fie liberi în timp ce părinții vor să scape de copii, iar ce rezultă e o aventură bizară, care dovedește  curaj, inteligență și umor. O parodie a cărților pentru copii de „modă veche”, Frații Willoughby aduce în același timp un omagiu literaturii clasice pentru copii, făcând referință la Heidi, Gemenii Bobbsey, James și piersica uriașă, sau Hansel și Gretel

Samurai de Pamela S. Turner

recomandari carti copii
Poți comanda cartea aici.

Istoria celui mai cunoscut samurai din toate timpurile, Minamoto Yoshitsune, este povestită pe înțelesul și spre delectarea totală a copiilor. Mai mult decât o carte despre mândrie și răzbunare, Samurai de Pamela S. Turner este o colecție de adevăruri desprinse din istoria Japoniei medievale. Este lectura ideală pentru copiii fascinați de istorie, și în special de legendele nemuritoare ale samurailor.

Dacă aceasta ar fi o poveste de Beth Turley

cele mai bune carti pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Cartea de debut a lui Beth Turley, Dacă această ar fi o poveste abordează subiecte precum violența la care sunt expuși tinerii și hărțuirea din partea colegilor de școală, fenomen, din păcate, prea familiar multor copii și adolescenți. Această carte îi va ajuta pe cititori să descopere mecanismele necesare pentru a trece peste aceste incidente, și îi va încuraja să descopere magia în cele mai neașteptate locuri. Iar Hannah, protagonista, sinceră și simpatică, va deveni prietena lor încă de la primele pagini. 

Jacqueline Kennedy, faimoasa primă doamnă americană, spunea că dintre toate felurile de a lărgi lumea unui copil, să-i cultivi dragostea pentru cărți e cel mai reușit. Într-adevăr, cărțile citite de copii la 12-14 ani îi ajută să vadă lumea cu alți ochi, îi fac să aprecieze tot ce-i înconjoară și le dă posibilitatea să călătorească în cele mai îndepărtate colțuri ale imaginației, fără a părăsi vreodată canapeaua. 

Descoperă mai multe cărți pentru tinerii cititori care găsesc refugiu și plăcere în lectură pe raftul Cărturești de cărți pentru copii de 12-14 ani. Pentru mai multă inspirație, aruncă un ochi și pe ghidul nostru cu cărți pentru copii de toate vârstele.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.