carti despre calatorii feature

12 cărți despre călătorii: povești și jurnale care te poartă în aventuri incredibile în jurul lumii

E timpul să vezi lumea pe îndelete, să descoperi locuri care îți taie răsuflarea și să te bucuri de aventuri care mai de care mai pline de adrenalină, fie că pornești călătoria din fotoliul din sufragerie sau plin de emoții din aeroport. Noi am strâns într-o valiză mai multe cărți, ghiduri și jurnale despre călătorii care să te însoțească la drum, oriunde ai pleca: cu Bill Bryson prin Europa sau cu Silviu Reuț în America Latină, pe străzile Londrei sau în cele mai frumoase jungle ale lumii.

Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna de Lionel Terray

Editura Polirom, 2023, traducere de Corneliu Pleșa

carti despre calatorii

În Cuceritorii inutilului, Lionel Terray care, împreună cu Louis Lachenal și Gaston Rebuffat, a făcut parte din tripleta de aur a alpinismului francez și european din anii ‘50-’60, a deschis o nouă pagină în istoria alpinismului. În cartea legendarului Lionel Terray, alpinismul capătă noi dimensiuni, devine o provocare, o eliberare, o artă, o invitație, o luptă a omului cu sine însuși și cu elementele naturii, o aspirație spre un alt tip de valori sociale.

De la cele mai dificile escalade din Alpi, până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile lui Lionel Terray din Cuceritorii inutilului te seduc prin măiestria descrierilor și a întâmplărilor captivante, dar și dramatice ale protagoniștilor.

Londra. Biografia unui oraș de Peter Ackroyd

Editura Trei, 2023, traducere de Radu Sorop

În Londra. Biografia unui oraș, renumitul istoric, romancier, poet și jurnalist Peter Ackroyd te poartă într-o călătorie istorică, geografică și imaginară prin metropola londoneză. Bazându-se pe o documentație bogată, Peter Ackroyd te călăuzește prin vremuri dominate de ciuma necruțătoare, incendii și inundații, crimă și pedeapsă, sex și spectacol. Vei descoperi că Londra a avut primul teatru în 1663, în 1801 număra deja un milion de locuitori, în 1652 au apărut cafenelele, iar în 1858 „Marea duhoare” ducea la implementarea sistemelor sanitare ale lui Joseph Bazalgette, inginerul britanic care a creat sistemul modern de canalizare din Londra.

Londra. Biografia unui oraș îți va alimenta dragostea pentru călătorii, te va face să râzi, să te minunezi și vei ajunge să cunoști în detaliu o altă țară și cultură. Biografia pe care Peter Ackroyd o face acestui oraș fabulos este la fel de bogată în detalii și emană la fel de multă vitalitate precum Londra însăși.

Nimic nu e imposibil de Nimsdai Purja

Editura Nemira, 2023, traducere de Cristina Brostianu

În mai puțin de șapte luni, alpinistul nepalez Nimsdai Purja a reușit să escaladeze toate cele paisprezece vârfuri de peste 8.000 de metri din munții Himalaya și Karakorum, recordul anterior fiind de aproape opt ani. Cartea dezvăluie povestea de viață a lui Nimsdai Purja dinaintea acestei realizări epice, modul în care experiența sa de viață din Nepal și antrenamentul ca soldat în unitățile de elită ale Armatei Britanice i-au permis să ducă la bun sfârșit o misiune pe care puțini o credeau posibilă.

Sinceră, fascinantă și inspirațională, Nimic nu e imposibil dezvăluie modul în care leadershipul, dorința de a învăța, integritatea și colaborarea sunt calitățile esențiale pentru a face performanță în domeniul alpinismului. Povestea lui Nimsdai Purja dezvăluie totodată ce trebuie să faci ca să-ți depășești limitele și să atingi cele mai dificile țeluri. Poți asculta cartea și în variantă audiobook pe AudioTribe.

Căzuți din junglă de Alexandru N. Stermin

Editura Humanitas, 2022

Căzuți din junglă este povestea biologului și exploratorului Alexandru N. Stermin și a călătoriei sale fizice și spirituale prin mai multe jungle: de la nopți dormite în mijlocul junglei de pe Insula cea Mare a Braziliei, din Atlantic și parcurgerea Siberiei de la un capăt la altul, la întâlnirea cu falezele abrupte ale Scoției și traversarea Anzilor în Colombia. Vei descoperi un jurnal de calătorie fascinant care vorbește despre istorie, antropologie, sociologie, filozofie, psihologie, ecologie și legătura dintre om și natură.

Arta de a călători de Alain de Botton

Editura Vellant, 2021, traducere de Radu Soro

Ce simţim şi ce vedem atunci când plecăm de-acasă? Ce e de înţeles înaintea, în timpul, dar şi la finalul călătoriei? Care este modul optim, din punct de vedere mental şi cultural, de a călători? Deși suntem inundaţi cu sfaturi despre unde ar trebui să călătorim, adesea ajungem să ne întrebăm de ce ar trebui sa mergem într-un anumit loc şi cum să ne bucurăm cât mai mult de experiența călătoriei. Fiecare din cele nouă capitole ale cărţii ridică o problemă pe care Alain de Botton încearcă să o explice şi să-i ofere o soluţie, apelând la exemple din filozofie, literatură şi pictură.

Cu ajutorul unor scriitori, artiști și gânditori – printre care Flaubert, Edward Hopper, Wordsworth sau Van Gogh – Arta de a călători explorează motivele pentru care călătorim și examinează felul în care ne lăsăm fermecaţi de locurile străine, atunci când ne valorificăm apetitul pentru noutate şi schimbare. Arta de a călători încearcă să ne explice adevăratele motive pentru care călătorim în anumite locuri și, mai mult, ne sugerează și cum am putea avea călătorii mai împlinite.

Locuri magice

Editura Corint, 2020

Locuri magice îți dezvăluie câteva dintre aceste colțuri de lume incredibile, pline de mister, unde pur și simplu te încarci cu forțe proaspete, cu energie și unde poți să simți că te conectezi cu Universul. Fie că este vorba de peisaje care îţi taie răsuflarea sau de oraşe desprinse din basme, aceste locuri, fascinante prin frumuseţea, legendele sau energia pe care o emană, au puterea de a te inspira şi de a te face să reflectezi asupra tuturor minunilor încă neînţelese ale lumii. 

Călătorii prin Europa de Bill Bryson

Editura Polirom, 2015, traducere de Ioana Aneci

Amuzantă, sarcastică, cu note fine de autoironie, Călătorii prin Europa este o carte ideală de citit în vacanță. Pasionat de călătorii, știință și antropologie, Bill Bryson pornește într-un tur extins, de câteva luni, prin Europa. Mai exact, din cel mai nordic oraș al continentului, Hammerfest, pînă în Istanbul. De la oameni și moravurile locale la muzee, catedrale și hoteluri sau restaurante, nimic nu scapă ochiului critic al lui Bryson.

Scriitura lui Bill Bryson abundă în umor fin și anecdote interesante și face din fiecare capitol o splendoare a povestirii micilor defecte și calități ale orașelor, ale locuitorilor sau problemelor întâmpinate de orice turist străin. 

Hoinar prin America Latină de Silviu Reuț

Editura Humanitas, 2023

Vreme de șase luni, Silviu Reuț a străbătut de unul singur 12 țări din America Latină – Mexic, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Chile, Argentina, Bolivia, Peru si Ecuador. A înfruntat provocări, și-a asumat riscuri și s-a lovit, nu de puține ori, de diferențe culturale greu de imaginat.

Hoinar prin America Latină te poartă într-o lume care pare desprinsă dintr-un film de aventuri, cu personaje fascinante, întâmplări incredibile și locuri de o frumusețe ireală. Hoinar prin America Latină este o carte cu și despre călătorii care se citește pe nerăsuflate și care trezește dorul de ducă și de aventură.

Latitudine zero. 40 000 de kilometri pentru a descoperi lumea de Mike Horn

Editura Polirom, 2019, traducere de Nicolae Constantinescu

Pentru orice aventurier, oricât de experimentat, una dintre cele mai riscante provocări este să facă singur înconjurul lumii pe linia Ecuatorului. Este o călătorie incredibilă, de aproximativ 40.000 de kilometri, pe care exploratorul și aventurierul Mike Horn a făcut-o într-un an și jumătate, exact la granița dintre secole. Traversează trei oceane, escaladează două vârfuri de 6.000 de metri, se confruntă cu pericolele junglei, cu traficanții de droguri în Columbia și cu ororile războiului civil în Africa, trecând de câteva ori la un pas de moarte.

Latitudine zero. 40000 de kilometri pentru a descoperi lumea este o carte de aventură și călătorii pe care cu greu o poți lăsa din mână până nu afli fiecare dintre întâmplările celor șaptesprezece luni de călătorie. Dacă vrei să vezi lumea cum nu ai mai vazut-o, să traversezi oceane, să escaladezi munți, să străbați jungle – și toate astea de la tine de acasă – Latitudine zero. 40 000 de kilometri pentru a descoperi lumea e lectura potrivită.

Munții din minte. Istoria unei fascinații de Robert Macfarlane

Editura Polirom, 2022, traducere de Cătălina Staicu

Munții din minte. Istoria unei fascinații este o meditație profundă asupra muntelui, care se îmbină cu măiestrie cu istoria descoperirii și a felului în care a fost perceput de către europeni. Analiza documentată a percepției muntelui este însoțită de propriile experiențe vaste ale autorului în materie de alpinism.

Munții din minte. Istoria unei fascinații e o carte de călătorii potrivită deopotrivă pentru pasionații de aventuri montane, dar și pentru cei care vor să înțeleagă și să descopere misterul și atracția munților. Robert Macfarlane explorează fascinația care îi determină pe oameni să-și riște viața escaladând munții și modul cum s-a schimbat percepția asupra lor de-a lungul secolelor.

Ghidul drumețului de Tristan Gooley

Editura Pilot Books, 2023, traducere de Cristina Maria Sasu

Ghidul drumețului este o carte cuprinzătoare în care vei găsi peste 850 de indicii și semne, precum și reguli pentru orientarea în natură, inclusiv predicții meteo, drumeții pe coastă, plimbări prin oraș sau pe timp de noapte. De la cititul stelelor sau înțelegerea comportamentului animalelor la cum să interpretezi vremea și cum să găsești direcția fără busolă, Tristan Gooley împărtășește sfaturi și tehnici pentru îmbunătățirea simțurilor, o resursă valoroasă pentru oricine este interesat de explorarea și supraviețuirea în natură.

În jurul lumii în 60 de secunde de Nuseir Yassin și Bruce Kluger

Editura Lifestyle, 2020, traducere de Otilia Tudor

După ce a lucrat mai puțin de doi ani ca programator, Nuseir Nas Yassin a pornit în 2016 într-o aventură extraordinară de 1000 de zile prin lume. Drumurile l-au purtat prin cele mai îndepărtate sate din Africa și prin mahalalele din India. A ajuns la zgârie-norii din Singapore, dar a străbătut și periculoasele deșerturi din Australia. În fiecare zi a călătoriei, Nas a încărcat pe Facebook câte un clip de 60 de secunde, ilustrând lucrurile uluitoare, cumplite sau de-a dreptul surprinzătoare care se petrec în lume.

Uneori un portret autentic și izbitor al celor mai impresionante și mai puțin cunoscute locuri din lume, alteori o explorare emoționantă a naturii umane, În jurul lumii în 60 de secunde e o colecție impresionantă de povești de călătorie și fotografii uluitoare. Însă, mai presus de toate, cartea lui Nas Yassin este dovada că această aventură l-a convins cu prisosință de frumusețea lumii.

Descoperă pe rafturile Cărturești mai multe cărți despre călătorii care să-ți cultive spiritul de aventură și pasiunea pentru necunoscut.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.