Articol copii_4

Copilăria în compania unei cărți bune: 23 cărți pentru copii de 10-12 ani

Marcel Proust spunea că, în copilărie, zilele cele mai intens trăite sunt cele petrecute în compania cărților preferate. Cărți fantastice sau de aventură, cărți cu prinți și prințese, copii sau genii în devenire – citindu-le, copiilor le este imposibil să se plictisească. Citindu-le, copilăria capătă mai multă culoare și chiar și cea mai monotonă zi se poate transforma într-o adevărată aventură. 

Îndeamnă-ți copiii să caute comori, să exploreze noi galaxii, să rezolve mistere și să ia parte la poznele celor mai îndrăgite personaje din universul literar. Poți să le faci cunoștință cu romanele care ți-au încântat copilăria, sau poți să descoperi în rând cu ei cele mai noi apariții în materie de cărți pentru copii. 

Descoperă recomandările noastre de cărți pentru copii de 10, 11 și 12 ani care vor da un farmec aparte copilăriei. 

Ivan cel fără de seamăn de Katherine Applegate

Editura Arthur, 2021, traducere de Christina Anghelina

Poți comanda cartea aici.

Ivan este o gorilă care trăiește în Mallul Big Top, acolo unde au loc zilnic spectacole de circ. Capul de afiș este tocmai Ivan care, deși are o înfățișare amenințătoare, firea lui este una blândă, de artist. În viața și în sufletul lui are loc o schimbare atunci când la circ este adus un pui de elefant, nevoit să treacă și el prin chinurile dresurii. Toate acestea declanșează o furie incredibilă în Ivan, care face o promisiune: să protejeze și să salveze puiul de elefant cu orice preț.

Printre cele mai frumoase recomandări de cărți pentru copii de 10 ani, Ivan cel fără de seamăneste o poveste emoţionantă despre prietenie, voinţă şi încredere. Cei mici vor urmări cu sufletul la gură aventurile lui Ivan cu puiului de elefant și vor fi alături de ei în lupta pentru libertate.

Ickabog de J.K. Rowling

Editura Arthur, 2020, traducere de Tatiana Dragomir

Poți comanda cartea aici.

Ickabog este scrisă sub forma unui basm a cărei acțiune are loc în regatul numit Cornucopia, considerat cel mai fericit loc din lume. Nu ducea lipsă de aur, regele avea cele mai stilate mustăți, iar mâncărurile rafinate făcute de cei mai mari măcelari, brutari și brânzari te făceau să dansezi când le mâncai. Totul era perfect, cu excepția încețoșatei Mocirlova, sălașul monstruosului Ickabog, cel care amenință să îngenuncheze țara fericită și să-l detroneze pe îndrăgitul rege.

Scris de autoarea mult îndrăgitei serii Harry Potter, Ickabog se numără printre cele mai fascinante cărți pentru copii de 10 ani, dar nu numai. Personaje care mai de care mai interesante, evenimente extraordinare și un mesaj de neuitat despre puterea speranței și a prieteniei.

A greși e omenește de Stephan Pastis

Editura Arthur, 2021, traducere de Ecaterina Godeanu

Poți comanda cartea aici.

Aventurile din A greși e omenește se desfășoară în jurul unor așa-zise investigații detectiviste operate de „cea mai bună agenţie de detectivi particulari din oraş”. Agenția este formată din Timmy Fiasco, un copil de unsprezece ani, și partenerul său de afaceri Total – un urs polar uriaş, de-o lene impresionantă. Tommy este hotărât să ajungă atât de bogat, încât s-o scape pe mama sa de grija facturilor, însă planurile nu decurg deloc conform așteptărilor lui și se complică văzând cu ochii.

Scrisă sub forma unei cărți polițiste pentru copii, A greși e omenește este o poveste amuzantă, plină de suspans și întâmplări neprevăzute, prin care eroii sunt nevoiți să treacă în încercarea de a desluși investigațiile propuse. O carte deosebită care îi învață pe cei mici că nu greșelile sunt importante, ci să mergi mai departe și să ai încredere în tine.

Micul Prinț de Antoine de Saint Exupery

carti pentru copii 10-12 ani
Poți comanda cartea aici.

Micul Prinț, una dintre cele mai iubite povești din lume, e o carte despre căutarea prieteniei și descoperirea adevărului pe care o citești când ai 10-11 ani, dar o porți în suflet toată viața. Micul prinț îi învață pe copii să fie mai buni, mai sinceri, mai atenți, iar pe adulți îi învață să fie mai copii. 

Poveste fără sfârșit de Michael Ende

carti de citit pentru copii
Poți comanda cartea aici.

O carte care să-i fascineze pe copii și pe care să n-o mai poată lăsa din mână? O lume fantastică – Fantazia – ascunsă între paginile unei cărți (literalmente) a cărei soartă este în mâinile lui Bastion, un băiețel singuratic. Poveste fără sfârșit este o carte pentru copii presărată cu dragoni, uriași, monștri și magie – o călătorie fascinantă care cere curaj și determinare și care îl poartă pe tânărul cititor în universul fermecat al imaginației, unde orice e posibil. 

Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain

carti de aventura pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Scrisă cu mult umor și fantezie, Aventurile lui Tom Sawyer este o carte clasică pentru copii care, la peste 140 de ani de la publicare, continuă să-i facă pe cititori să râdă și să reflecteze. O antologie a aventurilor lui Tom, un băiat năzbâtios, care începe să discearnă prin prisma propriilor experiențe granița fină dintre bine și rău, această carte va fi primită cu mult entuziasm de copii, care vor urmări cu sufletul la gură ghidușiile și poznele ce nu se mai opresc de-a lungul râului Mississippi. 

O călătorie spre centrul Pâmântului de Jules Verne

carti pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Când vine vorba despre cărți de aventură pentru copii, Jules Verne este neîntrecut. Seria Călătorii extraordinare, care înglobează peste 60 de romane, este o colecție de aventuri ce depășesc limitele imaginabilului. Ingeniozitatea, curajul și curiozitatea se împletesc în O călătorie spre centrul Pământului, o aventură science fiction care-i poartă pe tinerii cititori în locuri nebănuite și îi pune față în față cu pericole și descoperiri extraordinare. 

Povestea lui Didi, fetița cu o pungă de medalii de Diana Bulimar

carti copii
Poți comanda cartea aici.

Povestea lui Didi, fetița cu o pungă de medalii, cartea autobiografică a campioanei europene la gimnastică Diana Bulimar, este o lecție de curaj și determinare. O lectură inspirațională pentru copiii de 10-12 ani (și nu doar), cartea îi va ajuta pe tinerii cititori să scoată la suprafață campionul care stă ascuns în ei și abia așteaptă să fie pus la treabă, îi va motiva să se bucure de gustul victoriilor, oricât de mici, și le va servi drept imbold pentru a înfrunta eșecurile ținând capul sus. 

O vară cu Isidor de Veronica Niculescu

carti copii 10 ani
Poți comanda cartea aici.

O prietenie neobișnuită ia naștere între Serena, o fetiță de 13 ani, și Isidor, un condor bătrân de la zoo pe care fetița îl salvează din captivitate. O carte emoționantă despre libertate, visuri și compasiune, O vară cu Isidor își poartă cititorii printr-o avalanșă de sentimente, de la speranță și bucurie la teamă și îngrijorare. Ilustrațiile deosebite care însoțesc călătoria Serenei și a lui Isidor fac din această lectură una care va rămâne în inima copilului mult timp după ce va închide cartea. 

Ce să faci când ți-e teamă de greșeli de Claire Freeland și Jacqueline Toner

carti pt copii
Poți comanda cartea aici.

Chiar și cei mici se confruntă cu frica (uneori paralizanta) de a greși și de a fi imperfecți. O carte interactivă de autodezvoltare pentru copii, Ce să faci când ți-e teamă de greșeli este lectura perfectă pentru copiii nevoiți să  lupte cu această frică și să-și dezvolte inteligența emoțională. Îi va ajuta să descopere noi orizonturi și-i va înarma cu doza de curaj necesară să le exploreze. 

Domnul Fox, Vulpoi Fantastic de Roald Dahl

carti de citit pentru copii
Poți comanda cartea aici.

O carte interesantă și amuzantă pentru copii de 10-12 ani, Domnul Fox, Vulpoi fantastic povestește peripețiile unui vulpoi deștept și lupta lui pentru supraviețuire. Domnul Fox fură de mâncare pentru familia sa, dar adevărata aventură începe când fermierii păgubiți (ce-i drept, extem de nesuferiți) își pun în plan să-l prindă. O lectură ușoară pentru micii cititori care va stârni zâmbete. 

Sânge de cerneală de Cornelia Funke

cele mai bune carti pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Maggie, la fel ca tatăl său, are o putere cu adevărat specială: poate scoate personaje din cărți, dându-le viață în lumea reală. Dar acest talent vine cu riscuri incredibile, astfel, Sânge de cerneală, al doilea volum din trilogia pentru copii Inimă de cerneală, e plin de aventuri periculoase pe care Maggie trebuie să le înfrunte pentru a-și salva tatăl. Magia, fantezia, dragostea de cărți și relațiile de familie se combină armonios în această lectură captivantă, care este totodată și un tribut pentru cărți și infinitele lumi ce se ascund între paginile lor.

Familia Penderwick de Jeanne Birdsall

carti pentru copii 10 ani
Poți comanda cartea aici.

Vara pe care fetele din Familia Penderwick nu o vor uita niciodată stă la baza unei lecturi fascinante pe care nici micii cititori nu o vor uita prea curând. Cele patru surori Penderwick împreună cu iubitorul lor tată nu pornesc în vreo călătorie la capătul căreia să salveze lumea, dar micile lor aventuri cotidiene la minunatul conac Arundel sunt destul pentru ele – destul cât să-și îmbogățească propriile lumi interioare și să trăiască o vară formidabilă. Familia Penderwick e o carte simpatică și emoționantă pentru copii, care captează din plin esența copilăriei cu toate sentimentele și trăirile ei.

Cum să fii un explorator al lumii în care trăiești de Keri Smith

carti educative copii
Poți comanda cartea aici.

O carte interactivă și inspirațională pentru copii, Cum să fii un explorator al lumii în care trăiești este mai degrabă un ghid menit să-i ajute pe cei mici să descopere și să aprecieze sutele de lucruri interesante ce se ascund în viața lor cotidiană. Această carte îi va provoca pe copii să-și folosească imaginația, să iasă din zona de confort și să caute mereu unghiuri noi prin care să privească lumea. 

Confesiunile unui prieten imaginar: Memoriile lui Jacques Papier de Michelle Cuevas

carte pentru copii de 10-12 ani
Poți comanda cartea aici.

Jacques Papier crede că este un băiat obișnuit și nu înțelege de ce toată lumea se poartă de parcă el n-ar exista. Doar că el nu este obișnuit. Jacques este un prieten imaginar, iar odată ce își dă seama, pornește într-o călătorie prin care își propune să descopere mai multe despre el și să afle diferența dintre real și imaginar. Profundă și frumoasă, cartea pentru copii scrisă de Michelle Cuevas Confesiunile unui prieten imaginar este despre descoperirea de sine, prietenie și imaginație. 

Fetița căreia nu-i plăcea numele său de Elif Shafak

carti de citit pt copii
Poți comanda cartea aici.

Fetița căreia nu-i plăcea numele său este povestea unei fetițe creative, deștepte și curioase din Istanbul, plină de idei, mereu gata de noi proiecte și aventuri. Are însă o singură problemă – își urăște numele. Ca să fugă de singurătate, ea își găsește refugiu în lumea cărților. Prin intermediul acestei lecturi interesante, tinerii cititori vor explora tărâmuri magice și continente necunoscute, își vor face prieteni neobișnuiți și vor salva de la pieire imaginația. 

Nick și Tesla în razboi cu robo-armata de Steve Hockensmith și “Science Bob” Pflugfelder

carti interactive copii
Poți comanda cartea aici.

O alegere excelentă pentru cititorii curioși din fire, Nick și Tesla în război cu robo-armata este o carte de citit pentru copii plină de mister și suspans, dar care va aprinde în același timp pasiunea pentru știință și experimente. Pe lângă intriga bine construită, între paginile romanului se ascund și instrucțiuni pas cu pas pentru a crea niște dispozitive ingenioase pe care copiii le pot construi singuri acasă. 

Între cer și mare de Terry Fan și Eric Fan

carte de aventura pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Între cer și mare este un roman în care imaginația nu cunoaște margini, iar dragostea însuflețește o călătorie spre necunoscut, spre acel loc magic unde cerul întâlnește marea. În această carte ilustrată pentru copii, imaginile joacă un rol la fel de important ca textul – abundând în culoare și simboluri, ilustrațiile aduc incredibila aventură a lui Finn mai aproape de cititor. 

Judy Moody salvează lumea de Megan McDonald

carti pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Această carte atinge un subiect extrem de important: cum putem contribui la salvarea planetei.  Este totodată o oportunitate grozavă pentru copii să învețe mai multe despre reciclare, poluare, dar și unele animale pe cale de dispariție. Judy Moody salvează lumea pornește de la experiența lui Judy, o fetiță de 8-9 ani care află în timpul unei ore la școală că pădurea tropicală este în pericol. Cartea este plină de umor, Judy este plină de entuziasm și de dorința de a face o schimbare în lume. Până la urmă, cititorul descoperă odată cu Judy că soarta planetei este în mâinile fiecăruia dintre noi. 

Descoperă mai multe cărți din colecția Judy Moody

Gașca de hoți și puștiul Grenadină de Colin Meloy și Carson Ellis

carti copii 10 ani
Poți comanda cartea aici.

O carte de acțiune pentru copii de 10-12 ani, Gașca de hoți și puștiul Grenadină urmărește activitatea clandestină a unui grup de hoți de buzunare, toți adolescenți, și a lui Charlie Fisher, un băiețel de 12 ani care vrea să „învețe meserie” de la micii bandiți ca să mai scape de plictiseală. Amuzant, cu personaje adunate din toate colțurile lumii și răsturnări de situație imprevizibile, acest roman va fi o adevărată delectare pentru tinerii cititori.

Insula delfinilor albaștri de Scot O’Dell

carti copii
Poți comanda cartea aici.

Bazată pe fapte reale, Insula delfinilor albaștri este o poveste neobișnuită despre supraviețuire, descoperire și minunăția naturii. Timp de 18 ani, Karana locuiește singură pe o insulă pustie, singurii ei prieteni sunt necuvântătoarele, iar viața este o continuă luptă pentru supraviețuire. O carte pentru copii emoționantă, în care momentele dezolante se întrepătrund cu cele fericite, dând naștere unei povești pline de optimism, curaj și speranță.

Cartea Junglei de Rudyard Kipling

carti clasice pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Cartea Junglei este o binecunoscută carte pentru copii, al cărei personaj principal este Mowgli, puiul de om abandonat și crescut de o familie de lupi în jungla indiană.  Animalele care participă la aventuri evidențiază caractere umane și sunt îndrăgite imediat de cititor: Akela, lupul singuratic; Baghera, vrednica și credincioasa panteră neagră; Ka, uriașul șarpe înțelept. În același timp, Șir Khan, tigrul crud și egoist, la fel ca Tabakira, șacalul băgăreț, ne inspiră antipatie și mânie. Cui se adresează această carte? Tuturor. În mâinile unui  copil, va fi o sursă de inspirație pentru drumul pe care-l va parcurge în viață. În mâinile unui  adult, va face să se trezească la  viață cele mai frumoase amintiri din copilăria lui.

Jurnalul unui puști de Jeff Kinney

carti amuzante copii
Poți comanda cartea aici.

Plină de umor și construită pe înțelegerea autentică a universului copiilor, Jurnalul unui puști are toate argumentele pentru a-i convinge și pe cei mai reticenți copii că lectura nu este deloc o activitate plictisitoare. O carte amuzantă cu care cei mici pot rezona pentru că pare scrisă de unul de-ai lor, foarte actuală și ancorată în universul puștilor, și care îi poate face să uite câteva ore de fascinația ecranelor.

La 10-12 ani lectura are un farmec aparte. Fiecare carte e un portal magic spre lumi necunoscute ce abia așteaptă să fie descoperite, orice capitol citit e o aventură rezervată celor curajoși, iar fiecare personaj e un potențial prieten la cataramă. Ce poate fi mai frumos de atât? 

Descoperă mai multe lecturi intrigante care-i vor încânta pe tinerii cititori de 10-12 ani pe raftul Cărturești de cărți pentru copii. 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.