Carti pentru femei

Puterea poveștilor: 20+ cărți scrise de femei, pentru femei, care îți arată o altfel de lume

La Cărturești sărbătorim femeile. Nu doar primăvara, ci în fiecare zi. Într-o selecție cuprinzătoare am adunat personaje memorabile, reale sau imaginate. Sunt cărți scrise de femei și cărți despre femei care surprind viața printr-un caleidoscop de experiențe. De la memorii remarcabile la ficțiune, de la thrillere psihologice la cărți cu cel mai fin umor, de la Annie Bentoiu și  Sylvia Plath până la Azar Nafisi și Malala Yousafzai, selecția noastră poate fi sursa de inspirație în căutarea cadoului perfect pentru cititoare cu pasiuni, aspirații, preferințe și preocupări dintre cele mai diferite. 

Arta bucuriei de Goliarda Sapienza

Editura Pandora M, 2021, traducere de Corina Popescu

Poți comanda cartea aici.

Pentru cititoarele care vor să se lase purtate într-o călătorie a descoperirii de sine, alături de o eroină inteligentă și puternică.

Rămasă orfană la vârsta de nouă ani, Modesta își petrece copilăria într-o mănăstire, crescută de maici. Senzuală, hotărâtă și încăpățânată, tânăra vrea să descopere secretele vieții și începe astfel să dărâme toate barierele sociale care îi împiedică împlinirea dorințelor. Își folosește atuurile pentru a cuceri atât bărbați, cât și femei, chiar și crima devine un mijloc de a înlătura un obstacol din calea fericirii și a descoperirii de sine.

Apărută la doi ani de la moartea Goliardei Sapienza, Arta bucuriei este o frescă extraordinară a secolului XX, văzută prin ochii unei femei puternice și inteligente din Sicilia. O poveste despre maturizare, aventuri, descoperiri sexuale și o schiță foarte vizuală a trecutului social și politic al Italiei.

Preaiubită de Toni Morrison

Editura Art, 2020, traducere de Virgil Stanciu

Poți comanda cartea aici.

Preaiubită este inspirat din cazul lui Margaret Garner, o femeie de culoare, care a preferat să-și ucidă fiica decât să o lase să-și trăiască viața în sclavie. La optsprezece ani de la nenorocire, Sethe încearcă să ia viața de la capăt alături de Paul D. în casa cu numărul 124. Însă spiritul copilului ucis bântuie atât casa, cât și sufletele celor doi, impiedicandu-i să uite perioada sclaviei și distrugând fiecare fărâmă de umanitate rămasă în ei.

O poveste tulburătoare despre o rană nevindecată a unui popor și un trecut care reuşeşte să înspăimânte, intrige, emoţioneze, revolte chiar și astăzi. O carte pentru femei potrivită pentru cititoarele care vor să afle mai multe despre această parte mai puțin plăcută din istoria Americii și să descopere adevărata putere interioară în lupta pentru supraviețuire.

Viața amoroasă de Zeruya Shalev

Editura Humanitas Fiction, 2020, traducere de Ioana Petridean

Poți comanda cartea aici.

Pentru cititoarele pregătite pentru o călătorie psihologică pe tărâmul dorinței.

Yaarah, o tânără căsătorită cu un bărbat de încredere, dar plictisitor se îndrăgostește de Arie, un bărbat fascinant, atrăgător și plin de contraste, prieten din tinerețe al tatălui ei. Bărbatul o face pe Yaarah să descopere și să accepte o latură ascunsă a sexualității ei, dar atracția se transformă rapid într-o obsesie pentru fructul interzis. Lumea și viața tinerei sunt date peste cap, iar aceasta devine prizoniera jocurilor erotice și psihologice ale lui Arie.

Viața amoroasă este o combinație irezistibilă între o carte erotică plină de senzualitate și thriller psihologic cu dezvăluiri șocante, care nu menajează cititorul. Dincolo de obsesie și plăcere, cartea vorbește despre redescoperirea sinelui real odată cu pierderea stabilității și a confortului.

Timpul ce ni s-a dat de Annie Bentoiu 

Pentru cititoarele care înțeleg că până și cele mai negre zile aduc lecții neprețuite

O carte scrisă obiectiv și cumpătat, dar plină de emoție, Timpul ce ni s-a dat de Annie Bentoiu pune pe hârtie un fragment de istorie care își găsește locul  în biblioteca oricărei cititoare și poate fi o piatră de temelie pentru oricine își propune să înțeleagă anii de început ai instaurării regimului comunist în spațiul românesc. Intenția autoarei nu este aceea de a pune în prim plan suferințele îndurate de ea și de familia ei, ci de a dezvălui ororile regimului comunist printr-o sumă de trăiri și experiențe personale care întregesc și mai mult perspectiva asupra acelei perioade.  O carte despre libertate și forță interioară, despre emoție și puterea mărturisirii. 

Învățare de Tara Westover

Pentru cititoarele care știu că cea mai aprigă bătălie e cea pe care o porți cu tine însăți.

Zbuciumul de a se descoperi pe sine, lupta de a deveni ea însăși au împins-o pe scriitoarea americană Tara Westover să scrie volumul autobiografic Învățare – o poveste despre loialitate, familie, greutăți  și perspective contradictorii asupra lumii. Această carte pune în lumină valoarea educației și șansa de a vedea viața cu alți ochi prin învățare.  

O cameră doar a ei de Virginia Woolf

Pentru cititoarele care vor să-și descopere propria voce.

Publicat cu aproape un secol în urmă, eseul Virginiei Woolf O cameră doar a ei rămâne unul dintre cele mai actuale texte despre rolul  femeilor în literatură. Nu este o carte care acuză și cere căderea patriarhatului. Dimpotrivă, e o lucrare dedicată femeilor pasionate de artă, literatură și iubitoarelor de scris. În acest eseu, Virginia Woolf vorbește în chip pragmatic, echilibrat, logic, pe alocuri cu mult umor, despre nevoia vitală a unui spațiu în care femeia poate să scrie, să învețe, să crească – o cameră doar a ei. 

Americana de Chimanada Ngozi Adichie

Pentru femeile care caută un mesaj pătrunzător, chiar și în ficțiune.

Distinsă cu premiul Book Critics Circle Award for Fiction.

În Americana, Chimanada Ngozi Adichie reușește să dea viață unei povești care încapsulează experiențele imigranților, abordează probleme rasiale și culturale și care, în cele din urmă, spulberă  farmecul visului american. Deși urmărește experiența unei tinere imigrante nigeriene în Statele Unite, romanul transcende orice hotare geografice. Adichie descrie adevărata față a vieții imigranților: dificultățile de adaptare, diferențele culturale, schimbarea de identitate, nevoia de a se reinventa astfel încât să aparțină unei noi comunități. 

Culoarea purpurie de Alice Walker 

Pentru cititoarele care rămân în picioare, indiferent de câte ori au fost doborâte. 

Carte distinsă cu Premiului Pulitzer. 

O carte despre zbucium și suferință, prietenie și descoperire, rezistență și curaj, Culoarea purpurie,  înlătură tăcerea care învăluia abuzul domestic și sexual, dar și greutățile zilnice ale femeilor afro-americane din statul Georgia la începutul secolului douăzeci. Culoarea purpurie este lectura potrivită pentru femeile care cred cu neclintire că din dragoste izvorăște curajul și șansa de a deveni un om mai puternic. O carte despre luptă, supraviețuire și dragoste. 

Citind Lolita în Teheran de Azar Nafizi

Pentru cititoarele care au curajul să meargă împotriva opreliștilor.

Curajul în fața tiraniei și puterea eliberatoare a literaturii sunt două dintre caracteristicile care definesc romanul lui Azar Nafizi, Citind Lolita în Teheran. Volumul  tradus în peste 32 de limbi spune o poveste despre dragoste, cărți și revoluție. Premisa de la care pornește autoarea este simplă: ce înseamnă să citești autori precum Vladimir Nabokov, F. Scott Fitzgerald, Henry James sau Jane Austen în condițiile unui regim totalitar? Dar cartea nu se oprește aici. Dacă te-ai întrebat de ce avem nevoie de artă și de literatură, atunci Citind Lolita în Teheran își găsește locul  în biblioteca ta. O lucrare care dă voce femeilor iraniene. Și o carte care demonstrează că  prin literatură oamenii devin mai empatici, mai îndurători, mai buni. 

Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac

Pentru cititoarele care cred că iubirea se învață. 

Autoarea de dincolo de Prut, Tatiana Țîbuleac scrie o carte despre speranță, iubire și relațiile dintre părinți și copii, care îmbină dorințele și frământările  adolescenței cu trauma unei boli incurabile. Vara în care mama a avut ochii verzi e un roman scris extrem de frumos, cu imagini copleșitoare, stranii, obsedante. 

Suntem dezrădăcinate de Malala Yousafzai 

Pentru cititoarele care vor să aducă o schimbare în lume.

Suntem dezrădăcinate de Malala Yousafzai este o colecție de povești de supraviețuire ale refugiaților – pe cât de inspiraționale, pe atât de devastatoare. O narațiune încărcată de emoție care oferă unicitate și putere fiecărei voci și care transformă refugiații din simple statistici în oameni cu nume și identitate. Este o carte care te îndeamnă să te oprești și să asculți. Să înveți. Și mai presus de toate să prețuiești întâmplările și lucrurile bune din viața ta. 

Nujeen de Nujeen Mustafa și Christina Lamb

Pentru cititoarele  care cred cu hotărâre  că singurele limite sunt cele pe care ți le impui singură. Pentru optimiste.

Nujeen spune povestea unei tinere  care suferă de paralizie cerebrală și care a fost condamnată la o viață în scaunul cu rotile. Cartea scrisă de însăși Nujeen Mustafa în colaborare cu Christina Lamb (coautoarea cărții Eu sunt Malala) trasează călătoria tinerei din Siria distrusă de război până în Germania, o călătorie marcată de necunoscut, obstacole și suferință. Pentru toate cititoarele, Nujeen poate fi o lecție despre speranță, luptă și curaj nemărginit în fața terorii. Un memento că spiritul rămâne puternic indiferent de greutăți. 

Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici

Pentru cititoarele care știu că uneori este înspăimântător să-ți amintești. Dar este mult mai înfricoșător să uiți. 

Autoare distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură

De cele mai multe ori războiul nu e descris din perspectiva femeilor, deși chiar și în cele mai aspre vremuri, ele sunt etalon de statornicie și bravură. În cartea Svetlanei Aleksievici, Războiul nu are chip de femeie, 200 de femei îndrăznesc să rupă tăcerea. Poveștile lor cutremurătoare, dar și curajul care le-a marcat existența în timpul celui de-al doilea război mondial trebuie și merită auzite. Volumul autoarei ruse scoate la lumină emoțiile, caracterele  și acțiunile a peste un milion de femei din Uniunea Sovietică în lupta de a supraviețui războiului.

Fata cu Leica de Helena Janeczek

Pentru cititoarele care nu se tem să-și asume riscuri.

Povestea plină de curaj a Gerdei Taro, artistă și inovatoare, fotograf de război cu origini germane și israeliene, o activistă anti-fascistă înrăită, este un reper pentru femeile care își urmează pasiunile, uneori până în pânzele albe (iar în cazul Gerdei până la ultima suflare). Fata cu Leica de Helena Janeczek spune povestea tragică a primei femei fotojurnalist care și-a pierdut viața pe câmpul de luptă. Taro, un model feminin surprinzător, elegantă și nonconformistă, a murit  în timp ce documenta Războiul Civil din Spania. Femeile pasionate de ficțiune istorică centrată pe viața unor personalități extraordinare se vor bucura de această lectură de la un capăt la altul.  

Mori, iubitule de Ariana Harwicz

Pentru cititoarele care își cunosc defectele. 

O carte care dezvăluie o perspectivă a  maternității așa cum nu ne-am fi așteptat să o vedem. Presărată cu violență și dorință, romanul Mori, iubitule de Ariana Harwicz oferă o descriere crudă și nefiltrată a gândurilor unei mame tinere aflată în pragul nebuniei. Printre gândurile  cuprinse de deznădejde și comportamentul schimbător, pe alocuri primejdios, Ariana Harwicz reușește să distrugă iluzia familiilor fericite la nesfârșit și recunoaște că devenind mamă poți să pierzi o parte din tine. Cititoarele care au apreciat tehnica Virginiei Woolf, obsesiile Sylviei Plath și cruzimea psihologică a Elfriedei Jelinek vor fi încântate de  această carte.

Foame de Roxanne Gay

Pentru  cititoarele care nu judecă.  

Prin romanul autobiografic Foame, Roxanne Gay oferă cititorilor o confesiune sinceră despre mâncare, greutate, și imaginea de sine. Nu este o carte care cerșește milă, care încearcă să manipuleze cititorul, e pur și simplu povestea și adevărul unei femei. Gay vorbește tranșant despre viol, despre oameni grași, despre acțiunile îndreptate către acceptarea oamenilor supraponderali. O poveste despre vulnerabilitate și curaj în care cititorului i se oferă prilejul de a asista la experiențele, durerile și bucuriile protagonistei. Prin intermediul acestei cărți de o sinceritate incredibilă, Gay scoate la iveală puterea neimaginabilă a victimelor și supraviețuitorilor diferitor tulburări de alimentație și a diferitor forme de asalt.  

Clopotul de sticlă de Sylvia Plath

Pentru cititoarele  care au înfruntat depresia. 

Un roman autentic, răscolitor, despre dorințe sfărâmate, idealuri neîmpărtășite, sensibilitate și nesfârșită îndoială. Sylvia Plath a reușit să creeze în Clopotul de Sticlă o poveste despre viață, cu toate deziluziile ei, surprinzând  nefericitul declin emoţional şi psihic care poate afecta pe oricine, indiferent de masca pe care o folosește în societate. 

Femeia minimarket de Sayaka Murata

Pentru cititoarele care trăiesc după propriile reguli.

Romanul câștigător al Premiului Akutagawa 2016

Femeia minimarket de Sayaka Murata este un roman despre conformism, despre integrarea aparentă și despre regulile societății care nu iartă pe nimeni. Cartea poate fi privită ca un comentariu social la  culturii muncii și o interpretare pătrunzătoare a conformismului din societatea niponă contemporană. În condițiile în care respectarea cu sfințenie a regulilor este văzută drept imperativă, un personaj care nu se conformează trece  drept un individ straniu. 

Prietena mea genială de Elena Ferrante

Pentru cititoarele care știu valoarea prieteniei.

Elena Ferrante a reușit să creeze în Prietena mea genială un portret viu al unei prietenii pe viață. Romanul spune povestea  emoționantă a două prietene, care cresc împreună și se influențează reciproc. Povestea copilăriei lor se împletește cu viața  cartierului, a orașului și a țării în care trăiesc – toate detalii care ajung să marcheze prietenia fetelor.

 Iubire de Toni Morrison

Pentru cititoarele care înțeleg cât de complexe pot fi relațiile de familie.

Iubire de Toni Morrison e o carte care adună în paginile ei pasiune și ură, putere și perversitate, lupte de rasă și clasă. Romanul spune  povestea ascensiunii și a declinului unei familii, dar nu se oprește la studiul relațiilor încâlcite dintr-o familie. În prima carte publicată după câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură, Morrison își demonstrează încă o dată măiestria, realizând o analiză psihologică profundă a comportamentului uman. Un cântec de slavă adus iubirii în toate formele sale.

Povestea slujitoarei de Margaret Atwood

Pentru cititoarele care învață lecții importante chiar și din cele mai sumbre scenarii. 

În Povestea Slujitoarei, Margaret Atwood imaginează un univers distopic guvernat de bărbați, unde femeile sunt lipsite de individualitate, reduse la roluri casnice sau de reproducere. Cartea vorbește  despre libertate, despre dreptul de a alege, despre uniformitate, dar și despre rolul femeii la nivel politic, social și familial. Povestea Slujitoarei este un thriller psihologic captivant, o mărturisire a durerii, un strigăt după ajutor. 

Povești de seară pentru fete rebele de Elena Favilli și Francesca Cavallo

Pentru cititoarele care știu că schimbarea se află în interiorul lor. 

Povești de seară pentru fete rebele de Elena Favilli și Francesca Cavallo adună  poveștile a 100 de femei extraordinare care au schimbat într-un fel sau altul lumea. Poveștile reginelor, inventatoarelor, pictorițelor, scriitoarelor, partizanelor, femeilor astronaut sau prim-ministru sunt o sursă de inspirație, un model de curaj, de perseverență și de generozitate pentru micile cititoare care adorm visând că vor schimba lumea. 

Alegerea de Edith Eger

Pentru cititoarele care știu că speranța poate înflori chiar și în iad. 

Ne stă în putere să iubim și ne stă în putere să urâm. Calea aleasă e întru totul alegerea noastră. Aceasta este concluzia lui Edith Eger în Alegerea, o carte de memorii tulburătoare  despre traumă, supraviețuire și vindecare. Edith a supraviețuit lagărului de concentrare de la Auschwitz, dar a descoperit că vindecarea emoțională este mult mai anevoioasă decât vindecarea rănilor și potolirea foamei. Ajunsă terapeut de renume, la 90 de ani autoarea îndeamnă cititoarele să îmbrățișeze posibilul. Să nu uite istoria, oricât de traumatizantă ar fi ea, dar, mai ales, să nu lase suferința să le hotărască drumul în viață. 

Descoperă mai multe recomandări la raftul “Femeia la Carte”, pe Cărturești.ro!



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.