carti politiste

Intrigă, mister și suspans: top 20+ cele mai bune romane polițiste

Se întâmplă uneori să cauți o carte care să te țină cu sufletul la gură, care să te arunce în mijlocul acțiunii și să te pună față-n față cu mistere ce par să se adâncească văzând cu ochii. O carte de la care, de fiecare dată când dai pagina, nu știi la ce să te aștepți. 

Romanele polițiste îți vor da toate aceste lucruri și un pic în plus. 

Cărțile genului polițist îți oferă doze sigure de adrenalină, povești complexe și palpitante, evenimente stranii, aproape inexplicabile, unele amuzante, altele de o cruzime devastatoare. Ingenioase și inteligente, romanele despre crime și mister te vor ajuta să-ți dezvolți atenția la detalii cum puține alte genuri literare reușesc s-o facă. 

Descoperă recomandările noastre de cărți polițiste și anchetează crime teribile, găsește suspecți, însoțește detectivi celebri în investigații presărate cu intrigi și răsturnări de situație. 

Enigma camerei 622 de Joël Dicker

Editura Trei, 2021, traducere de Doru Mareș

Poți comanda cartea aici.

O crimă misterioasă are loc la hotelul Palace de Verbier, în Alpii elvețieni, iar anchetatorii nu reușesc să găsească nicio rezolvare. Mulți ani mai târziu, un scriitor venit în vacanță, se cazează la același hotel și este imediat atras de povestea camerei 622, cea în care a avut loc teribila crimă.

Enigma camerei 622 te prinde încă de la primele pagini într-o anchetă complicată, cu multe  răsturnări de situație. O poveste imprevizibilă care te face să fii suspicios și atent la fiecare personaj, iar treptat acțiunea devine mai amplă și mai apăsătoare. Ai parte de lovituri de teatru, jocuri de putere, un triunghi amoros, și o Elveție care nu este chiar atât de liniștită precum pare.

Legături de sânge de Michel Bussi

Editura Polirom, 2020, traducere Alexandra Cozmolici

Poți comanda cartea aici.

Colin alege să-și petreacă vara în care împlinește șaisprezece ani în Mornesey, o insulă care ascunde o istorie tumultoasă și un mister care fascinează localnicii și turiștii deopotrivă. O alegere deloc întâmplătoare, deoarece aici și-a petrecut primii ani din viață și, tot aici, s-ar fi sinucis tatăl lui, un arheolog implicat în afaceri murdare. În timpul vacanței lui Colin, doi deținuți evadează din penitenciarul Mornesey, iar unul dintre ei seamănă dureros de tare cu cineva pe care l-a revăzut în amintiri de atâtea ori.

Legături de sânge te poartă într-o cursă contracronometru plină de pericole, la capătul căreia ies la suprafață secrete și adevăruri tulburătoare. O poveste despre memorie, identitate și familie, cu o intrigă palpitantă și personaje emoționante, în care misterul și aventura se împletesc cu latura psihologică și socială.

Mai târziu de Stephen King

Editura Armada, 2021, traducere de Ruxandra Toma

Poți comanda cartea aici.

Jamie Conklin nu este un copil obișnuit și are o abilitate unică – poate vedea și comunica cu cei morți. Un detectiv corupt, care știe talentul secret al copilului, îl manipulează pentru a intra în contact cu spiritul unui criminal în serie, specializat în dinamită și bombe artizanale. Acesta s-a sinucis lăsând în urmă un bilețel în care amenința că urmează bomba bombelor.

Thriller, roman polițist și carte horror, Mai târziu aduce în discuție pierderea inocenței, capacitatea oamenilor de a fi cruzi și dilemele morale asupra binelui și răului. Povestea prezintă prin ochii unui copil atât lumea reală, cât și lumea de dincolo într-un mod care te înfricoșează, te uimește și te face să dai nerăbdător pagină după pagină.

Hipnotizatorul de Lars Kepler

Editura Paralela 45, 2020, Traducător Bogdan Ghiurco

carti politiste
Poți comanda cartea aici.

Un asasinat multiplu extrem de violent atrage interesul detectivului Joona Linna. Criminalul este încă în libertate, iar singurul martor al masacrului este băiatul care și-a văzut întreaga familie omorâtă în fața ochilor. Copilul, însă, e în stare de șoc, pendulând între viață și moarte, așă că Joona Linna se vede nevoit să recurgă la o metodă mai neconvențională, de o legalitate discutabilă, pentru a afla detalii despre odioasa crimă: hipnoza. 

Hipnotizatorul, un titlu emblematic în literatura polițistă scandinavă, a devenit și fenomen internațional datorită intrigii complicate, pe alocuri bulversantă, a scriiturii pline de suspans și originalitate, dar și datorită încărcăturii emoționale profunde care însoțește lectura.

Tura de noapte de Michael Connelly

Editura RAO, 2019, Traducător Cristina Mihaela Tripon

cele mai bune romane politiste
Poți comanda cartea aici.

Binecunoscutele serii Harry Bosch și Mickey Haller i-au asigurat autorului american Michael Connelly un loc de frunte în topul celor mai buni scriitori de romane polițiste. Însă forța celui mai nou personaj al său, detectivul Renée Ballard, este greu de întrecut. 

Tura de noapte este primul volum al seriei cu Renée Ballard, iar începutul este cu siguranță promițător. Pornind de la trei infracțiuni care în aparență nu au nicio legătură una cu alta, acest excelent roman polițist te duce constant în eroare și te poartă prin cele mai neașteptate răsturnări de situație. Protagonista este curajoasă și convingătoare, narațiunea este tensionată și abundă în detalii palpitante, iar rezultatul acestei combinații este o carte pe care nu ai s-o lași din mâini până nu afli cum anume se împletesc cele trei cazuri. 

Fata care s-a jucat cu focul de Stieg Larsson

Editura Trei, 2009, Traducător Elena Maria Morogan

cele mai bune carti politiste
Poți comanda cartea aici.

A doua carte din seria Millenium, Fata care s-a jucat cu focul este o operă complexă, care este pe de-o parte thriller de spionaj și roman polițist și, pe de altă parte, un manifest care-și propune să demaște nedreptatea socială. 

Cititorii care s-au îndrăgostit de Lisbeth Salander în Bărbați care urăsc femei vor aprecia enorm romanul de față, care explorează mult mai aprofundat povestea vieții ei. Lisbeth e o eroină neconvențională, tatuată, periculoasă, un hacker de temut, obsedat de matematică. Intriga începe de la faptul că trei oameni sunt morți, iar amprentele lui Lisbeth apar pe arma crimei. Care este firul roșu ce o leagă pe neobișnuita protagonistă de misterele acestui omor?

Cu ajutorul trilogiei Millenium, Stieg Larsson a reușit să reinventeze romanele polițiste scandinave, câștigându-și locul printre autorii de romane polițiste de top. 

Fata dispărută de Gillian Flynn 

Editura Trei, 2013, Traducător Bogdan Perdivară

top romane politiste
Poți comanda cartea aici.

O căsnicie ruptă din povești. O soție perfectă. Un soț care este, fără îndoială, vinovat de dispariția soției… Sau nu?

Tipul de roman în care nimic nu este ceea ce pare, Fata dispărută se înscrie cu ușurință în lista cărților polițiste bune în care cu cât afli mai multe, cu atât știi mai puține. Gillian Flynn reușește să-i ofere cititorului o carte în care suspansul e construit în etape, narațiunea este complexă, răsturnările de situație imprevizibile, iar personajele, atent și minuțios construite, sunt memorabile. 

Despre Fata dispărută s-a spus că s-ar putea să te facă să-ți pierzi încrederea în oameni. Că s-ar putea să-ți taie elanul de a te căsători. Nu știm dacă romanul lui Gillian Flynn va reuși să-ți ducă sentimentele în asemenea extreme, însă, cu siguranță, va reuși nu doar să te impresioneze, ci și să te pună pe gânduri. 

Alb Letal de Robert Galbraith

Editura Trei, 2019. Traducător Ciprian Șiulea

carti politiste bune
Poți comanda cartea aici.

Alb letal este cea de-a patra carte din seria cu celebrul și carismaticul detectiv Cormoran Strike scrisă de Robert Galbraith, pseudonimul lui J.K. Rowling. 

Acțiunea începe în 2012. Anglia face ultimele pregătiri pentru a găzdui Jocurile Olimpice, iar Cormoran Strike, fost boxer, veteran de război cu un singur picior și detectiv neașteptat de carismatic, este în culmea faimei sale după ce a reușit să-l prindă pe spintecătorul din Shacklewell. Acest roman ni-l prezintă într-o latură nouă, axându-se în egală măsură atât pe cazurile misterioase pe care iscusitul detectiv trebuie să le rezolve, dar și pe viața sa personală, mai precis pe relația amoroasă cu subalterna sa devenită parteneră, Robin Ellacott. 

După cum ne-am obișnuit, scriitura lui J.K. Rowling este creativă și plină de mister, cu o abundență de turnuri de situație, piste false și diversiuni care duc la un deznodământ neașteptat.

Orfani în Brooklyn de Jonathan Lethem

Editura Corint, 2020, Traducător Irina Negrea

roman politist clasic
Poți comanda cartea aici.

Roman polițist clasic, Orfani în Brooklyn spune povestea lui Lionel Essrog, un tânăr orfan care muncește pentru o agenție de detectivi a unui mafiot mărunt. Lionel este un erou atipic: el suferă de o boală genetică rară, sindromul Tourette, care se manifestă prin ticuri verbale și fizice, obscenitate involuntară, tendința de a repeta automat zgomote auzite la alții. Când șeful său este asasinat, Lionel se vede nevoit să rezolve enigma acestei morți misterioase. Complexitatea psihologică a protagonistului dă un farmec aparte romanului, care, chiar și la mai bine de două decenii de la publicare, rămâne una dintre cele mai memorabile cărți polițiste.

O viață și trei zile de Pierre Lemaitre

Editura Trei, 2017, Traducător Diana Alina Ene

roman politist
Poți comanda cartea aici.

Aflat la granița dintre roman psihologic și roman polițist, O viață și trei zile îl surprinde pe Antoine în diferite ipostaze ale vieții sale. La doar 12 ani, el și-a ucis fără să vrea prietenul. Mustrările de conștiință terorizante și teama arzătoare de a nu fi descoperit îl urmăresc pe protagonist întreaga viață, iar 12 ani după crima involuntară, adevărul pare să-l prindă din urmă… 

Pierre Lemaitre, un nume de forță al genului noir, reușește să creeze un roman complex, ramificat și care ridică întrebări despre condiția umană, reușind în același timp să respire intrigă și mister prin fiecare por. 

Prietena diavolului de Peter Robinson

Editura Leda, 2011, Traducător Ruxandra Ana

cele mai bune romane polițiste dintotdeauna
Poți comanda cartea aici.

Două crime terifiante se petrec de Ziua Mamei. Cazurile au loc în orașe diferite și par să nu aibă nicio conexiune. În cea de-a 17 carte a seriei, inspectorul Banks este implicat în investigarea morții unei studente, în timp ce fosta sa iubită, Annie Cabott, caută să dezlege celălalt mister. 

Cine dintre ei va găsi primul criminalul? Care este legătura dintre aceste două cazuri? Roman polițist celebru și bulversant, Prietena diavolului ține cititorul cu sufletul la gură pe toată durata lecturii. 

Timpul trecut de Lee Child

Editura Trei, 2019, Traducător Constantin Dumitru-Palcus

top carti politiste
Poți comanda cartea aici.

Nici nu vei simți cum trece timpul citind Timpul trecut de Lee Child. Al 23-lea roman din seria Jack Reacher nu încetează să uimească prin povestea complexă, firele narative încurcate, personajele atent creionate și finalul absolut surprinzător. Această nouă aventură cu tentă polițistă a lui Reacher va fi devorată cu nesaț atât de fanii devotați ai seriei, cât și de cei care sunt la prima lor incursiune în romanele pline de intrigă și fler ale scriitorului britanic. 

Moartea demonului de Anne Holt

Editura Trei, 2016, Traducător Ivona Berceanu

romane politiste scandinave
Poți comanda cartea aici.

O crimă are loc într-un orfelinat, iar Olav, un băiețel introvertit și puțin ciudat, a dispărut de la locul faptei. Cazul este preluat de Hanne Wilhelmsen, noul inspector șef al Poliției din Oslo. 

Cine este făptașul? Cine este doar victimă? Va reuși Hanne să aibă încredere în alții și nu doar în propriile instincte pentru a rezolva acest caz? Moartea demonului este exemplul perfect de roman polițist scandinav care, cu o intrigă bine construită, te învăluie în suspans și nu te lasă să respiri ușurat până nu elucidezi misterul alături de Hanne. 

Anne Holt reușește să creeze o protagonistă considerată de mulți un Sherlock Holmes modern, demonstrând încă o dată geniul autorilor nordici când vine vorba de genul crime fiction

Sânge pe zăpadă de Jo Nesbø

Editura Trei, 2018. Traducător Bogdan Perdivara

romane politiste nordice
Poți comanda cartea aici.

Primul volum al seriei Olav Johansen, Sânge pe zăpadă, anunță o colecție de cărți polițiste captivante care ies în evidență pe fundalul romanelor crime scandinave. Cartea ni-l prezintă pe Olav, un ucigaș plătit, dislexic, care, în ciuda crimelor pe care le comite cu sânge rece, este totuși un tip sensibil, cu un comportament care poate fi chiar înduioșător pe alocuri. 

Sânge pe zăpadă este un roman violent, intens, sumbru și imprevizibil care, în stilul deja specific lui Nesbø, sfidează regulile genului. Cele 176 de pagini lasă cititorii pasionați de romane polițiste dornici de mai mult. Din fericire, așteptarea nu trebuie să dureze, căci Nesbø deja a publicat al doilea volum al seriei, Soare în miez de noapte, apărut în 2019 la editura Trei, în traducerea lui Bogdan Perdivara. 

Forța naturii de Jane Harper

Editura Trei, 2020. Traducător Cornelia Marinescu

romane politiste bune
Poți comanda cartea aici.

Cinci colege pleacă într-un team building și doar patru se întorc. Într-o lume plină de relații personale și profesionale încâlcite, trădări și suspiciuni, fiecare tânără are o versiune diferită despre ce s-a întâmplat. Va reuși agentul federal Aaron Falk să elucideze misterul dispariției lui Alice? 

Autoarea bestsellerului internațional Arșița aduce și de această dată în atenția cititorilor un roman ingenios, care-i prinde pe pasionații de cărți polițiste în mrejele unei intrigi complexe. Deși este al doilea volum al seriei Aaron Falk, Forța naturii, o capodoperă a genului crime fiction, poate fi citit la fel de bine și ca roman individual. 

Garda de Ken Bruen

Editura Crime Scene Press, 2016, Traducător George Arion Jr. 

autori romane politiste
Poți comanda cartea aici.

Garda, primul roman polițist din seria cu detectivul privat Jack Taylor, i-a adus autorului Ken Bruen prestigiosul premiu Shamus pentru cel mai bun roman în 2004. Carte ne face cunoștință cu Jack, un protagonist cât se poate de real, în personalitatea căruia se împletesc binele și răul. Bețiv, deprimat, acesta are un suflet bun, își iubește meseria și încearcă să-și facă bine treaba. 

Acțiunea densă se desfășoară în mod alert, făcând din această carte plină de violență și umor o lectură fascinantă care-l poziționează, pe bună dreptate, pe scriitorul irlandez în rândul celor mai buni autori ai genului crime, mystery și thriller

Niciodată nicăieri de James Patterson și Candice Fox

Editura RAO, 2019, Traducător Alexandru Szollo

recomandari romane politiste
Poți comanda cartea aici.

Cititorii avizi de thrillere și cărți polițiste vor savura cu nesaț cartea scrisă de James Patterson și Candice Fox, Niciodată nicăieri

Fratele lui Harriet Blue, o polițistă talentată, dar impulsivă, este acuzat de mai multe infracțiuni grave. Pentru a evita un conflict de interese, lui Harriet i se repartizează un caz nou, departe de casă și de ochii presei: anchetarea dispariției unui miner în mijlocul deșertului. Scrisă pe mai multe planuri, cartea reușește să capteze interesul cititorului, lăsându-i totodată impresia că mai urmează ceva. Până la urmă, Niciodată nicăieri e un început de serie promițător, iar Harriet Blue are toate șansele să urce în listele celor mai interesanți detectivi.

Șoimul maltez de Dashiel Hammett 

Editura Paladin, 2019. Traducător Vali Florescu

carti politiste vechi
Poți comanda cartea aici.

Publicată pentru prima oară în 1929, Șoimul maltez este un roman polițist în toată regula. Sam Slide, detectiv carismatic, sarcastic și șarmant, este pus în fața provocării de a da de urma unei prețioase statuete. Însă cazul nu este așa simplu cum părea, Sam descoperind că dispariția statuetei devine din ce în ce mai suspectă. Investigația se dovedește a fi încurcată, lucrurile devin periculoase, iar intriga se adâncește cu fiecare pagină. Tocmai de aceea, chiar și la mai bine de nouă decenii de la prima publicare, Șoimul maltez reușește să țină aprins interesul cititorilor pasionați de crime și mister. 

Motivul X de Stefan Ahnhem

Editura Litera, 2020, Traducător Dana-Ligia Ilin

romane politiste celebre
Poți comanda cartea aici.

Criminalul lovește la întâmplare. Nimeni nu știe motivul. Nimeni nu este în siguranță.

Poliția din Helsingborg este pusă în fața unei anchete ce pare imposibil de dus la capăt. În timp ce numărul de victime crește dramatic, detectivul Fabian Risk este distras de situația fiicei sale, iar șeful poliției, Astrid, cade în mrejele unei adicții. Întreaga situație pare sortită eșecului. 

Motivul X de Stefan Ahnhem este o carte polițistă scandinavă explozivă, construită pe mai multe niveluri, care nu se sfiește să analizeze în detaliu cele mai întunecate aspecte ale naturii umane. Cu fire narative care se împletesc în cele mai neașteptate moduri, personaje cu profunzime și evenimente care se precipită la fiecare pas, volumul alimentează interesul cititorilor pentru investigații criminale. 

Ucigașul ABC de Agatha Christie

Editura Litera, 2019, Traducător Manuela Zipiș

romane politiste de agatha christie
Poți comanda cartea aici.

Supranumită de critici și cititori deopotrivă “Regina Crimei”, Agatha Christie este neîntrecută când vine vorba despre construcția unui roman polițist, iar Ucigașul ABC nu face excepție. 

Hercule Poirot, unul dintre cei mai faimoși detectivi din literatura universală, se trezește cu o scrisoare semnată ABC, care îl anunță că în viitorul apropiat va avea loc o crimă. O glumă sau o provocare? Vor mai urma și altele? Ce rol poate să aibă o pereche de ciorapi în rezolvarea unui mister de o asemenea anvergură?

Te vei regăsi în situația de a încerca să descifrezi indiciu după indiciu, doar ca să descoperi că Agatha Christie este, de fapt, tipul de scriitoare căreia îi place să se joace cu mintea cititorului. Să citești o carte de Agatha Christie e o experiență literară deosebită, pentru care merită să-ți pui mintea pe jar. 

Aventurile lui Sherlock Holmes de Sir Arthur Conan Doyle

Editura RAO, 2019. Traducători Maria Adam, Adriana Folea

cele mai bune carti politiste
Poți comanda cartea aici.

Un volum polițist clasic, Aventurile lui Sherlock Holmes de sir Arthur Conan Doyle este o colecție de 12 povestiri care îi aduc în prim plan pe faimosul detectiv Sherlock Holmes și pe asistentul său, Watson. Holmes, unul dintre cele mai emblematice personaje din literatura universală, este recunoscut pentru geniul, dar și pentru ciudățeniile sale. Puterea de observație, deducțiile logice, abilitățile de deghizare cu care am ajuns să-l asociem pe Sherlock Holmes dau acestul detectiv un farmec aparte, care îl face de neînlocuit. De aceea, fiecare mister pe care îl rezolvă Holmes îl aduce cu un pas mai aproape de inimile iubitorilor de romane polițiste. 

Profesionistul de George Arion

Editura Crime Scene Press, 2016

carti politiste romanesti
Poți comanda cartea aici.

Ce poate fi mai bun decât o carte polițistă scrisă cu măiestrie de unul dintre cei mai talentați autori români ai genului crimă și mister? Două cărți polițiste aparținând acestui gen. 

Acesta este cazul cărții Profesionistul. Volumul conține două romane distincte: Profesionistul (inspirat dintr-un caz real) și Ținta în mișcare, care împart același protagonist inteligent și fermecător, jurnalistul bucureștean Andrei Mladin, care, fără voie, devine detectiv. Aceste două romane ale lui George Arion sunt scrise într-un ritm alert, sunt pline de mister și umor, de carisma si pericole. 

320 de pisici negre de Rodica Ojog-Brașoveanu 

Editura Nemira, 2019

cele mai bune carti politiste romanesti
Poți comanda cartea aici.

Rodica Ojog-Brașoveanu este considerată în mod unanim de critici și cititori drept marea doamnă a literaturii polițiste românești. Cu 35 de cărți în palmares, dintre care majoritatea sunt romane polițiste, autoarea demonstrează de fiecare dată că-și merită pe deplin titlul. 

Unul dintre cele mai memorabile personaje cărora Rodica Ojog-Brașoveanu le-a dat viață este Melania Lupu. O protagonistă simpatică, inteligentă și amuzantă, Melania joacă cititorii pe degete și nu ai cum să n-o îndrăgești. 320 de pisici negre este al treilea roman din seria de aventuri ale Melaniei Lupu și spune povestea unei Melanii ajunse la închisoare. Situația se complică, umorul se întețește, iar Melania, la fel de isteață ca întotdeauna, născocește planuri din ce în ce mai diabolice. 

În 320 de pisici negre, această Agatha Christie a literaturii românești reușește să construiască o carte absolut savuroasă, a cărei intrigă și mister te vor ține cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină. 

Lectura unui roman polițist bun reprezintă, poate, una dintre cele mai captivante experiențe literare. Cele mai bune cărți polițiste sunt o sursă nesfârșită de enigme și suspans care fac aproape imposibil să lași cartea din mână. 

Descoperă cele mai palpitante și misterioase cărți polițiste pe rafturile Cărturești. 



There are 2 comments

Add yours
  1. Marian

    Un roman politist scris de Adrian Adamache-Incertitudinile comisarului, roman aparut in 1984 , ar merita sa fie reeditat. E un roman ce se situeaza peste multe din cele prezentate aici !!!


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.