afis_final MNLR (1)

Da’DeCe are literatura muzeu?


Dacă ai fi carte, cine ai fi?, Ce legătură există între Gulliver și cărțile din Muzeul Literaturii ROMÂNE?, Expresii vechi la timpuri noi, Care este legătura între cuvintele vechi și hainele mici? Acestea sunt unele dintre provocările pe care le lansăm copiilor într-o expoziție pe care dacă nu o știți, e musai s-o descoperiți, iar dacă ați vizitat-o, o veți descoperi cu noi într-un mod diferit și mai atractiv.

Asociația Da’DeCe împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române anunță un parteneriat consistent, public-privat, în beneficiul publicului, pe parcursul anului 2018. În perioada februarie-decembrie se vor organiza vizite interactive și ateliere cu copii între 6 și 12 ani veniți cu familia sau cu școala în expoziția permanentă a Muzeului din str. Nicolae Crețulescu, nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei). Programele de educație muzeală pornesc de la teme preferate de copii și constau într-o vizită activă și un atelier care durează împreună între o oră și jumătate și două, în funcție de vârsta copiilor.

În timpul vizitei vom lansa provocările de mai sus, sub formă de jocuri și discuții, iar la partea practică a atelierului, copiii vor lucra în diverse tehnici în funcție de vârsta acestora: crearea unei povești inspirate de obiectele din muzeu și ilustrată sau sub formă de bandă desenată (6-8 ani), realizarea de pictopoezii sau poezii în stilul lui Gellu Naum, după poemul numit “Nigredo”(8-12 ani).

Unul dintre principiile pe care le folosim este stimularea tuturor tipurilor de inteligență prin jocuri diverse și abordări care să-i atragă pe toți copiii. În afară de inteligența lingvistică, cea care se simte acasă în acest muzeu și face casă bună și cu educația muzeală, se vor folosi scheme logice pentru cei care rezonează cu această muză a rațiunii (știați că există arborele genealogic a limbilor?), cei mai dinamici dintre copii vor avea de căutat diferite indicii în ungherele muzeului și tot așa.

Programele pentru familii cu copii de 6-12 ani se desfășoară în diminețile de sâmbătă și duminică, iar cele adresate grădinițelor și claselor 0-VI, se derulează de marți până vineri, ambele, numai pe bază de programare (și confirmare din partea organizatorilor).

Programele pentru familii se desfășoară în 4 zile de sămbătă și duminică din fiecare lună. Pentru program, consultați linkul:

Pe scurt:

– Programele sunt gândite și propuse de categorii de vârstă pentru ca interesele să fie comune celor din grup (urmăriți programarea pe vârste așadar!);

– Clasele se vor întâlni cu informații de la școală (din curriculă adică) pe principiul că e mai bine să-ți desfășori ora de limba română, comunicare sau oricare alta, la muzeu, nu în clasă (dacă Școala altfel se desfășoară în această perioadă, profitați!);

– Datele disponibile pentru programele cu școli sunt următoarele: 20, 21, 22, 23, 27, 28 februarie și 1,2, 6-9, 13-16, 20-23, 27-30 martie.

– Înscrierea la ambele tipuri de programe se face la adresa programari@asociatiadadece.ro și necesită confirmarea de către organizatori;

– La programele pentru familii înscrierea se face începând cu lunea din săptămâna în care se desfășoară programul;

– La programele cu școlile, programările se fac din timp, în ordinea solicitărilor;

– Taxa de participare constă în achitarea biletului de acces în Muzeu care este 5 lei/ adult și 2 lei/ copil. Acest beneficiu este rezultatul parteneriatului dintr-o instituție publică de cultură și un ONG de educație culturală.

***

Asociația DaDeCe reinventează și adaptează conceptul de Muzeul al Copilului, prin expoziții tematice itinerate în zone și comunități diverse. Muzeul DaDeCe este locul unde patrimoniul și artele contemporane dau naștere la noi idei, întrebări și emoții. Este locul în care copiii se implică ca persoane creative și curioase, adoptă atitudini și valori noi și responsabile față de patrimoniu și explorează forme inedite ale artelor contemporane, ca parte dintr-o comunitate conștientă de sine și de valorile acesteia. Valorile culturale clasice sau contemporane devin prin joacă dovada creativității și inspirației copiilor și adolescenților folosind mijloace digitale, naturale, de co-creație, poveste, implicare, contact direct cu patrimoniul și întâlnirea cu artiștii.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line Iqool, Zeppelin, Roata Mare, Agenda culturală pentru copii, Cărturești.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.