Mc aVangaRda eXperience afis web

Dincolo de realitate e dans. MC aVangaRda: VR eXperience – o fuziune între arta coregrafică, muzică, cinematografie și tehnologia VR360

Între 15 și 17 septembrie 2023, DS Projects Lab îi aduce aproape pe unii dintre cei mai importanți reprezentanți ai avangardei dansului românesc, prin intermediul unor dansatori contemporani, în cadrul proiectului MC aVangaRda: VR eXperience

MC aVangaRda: VR eXperience reunește cinci filme de scurtmetraj în realitate virtuală, care vă provoacă să traversați momente coregrafice reprezentative din cariera a cinci personalități care au creat premisele manifestării dansului modern în spațiul românesc: Lizica Codreanu, Iris Barbura, Trixy Checais, Gabriel Negry și Vera Proca Ciortea.

Pe parcursul a 40 de minute, artiști ai timpurilor noastre – Anda Stoian, Krista Sandu, Arcadie Rusu, Bogdan Cănilă și Andreea Vălean – vă vor invita să descoperiți noi dimensiuni ale dansului, ascunse într-o instalație imersivă.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1bSmUZUEPg4

Anda Stoian în rolul Lizicăi Codreanu

Născută în 1901, la București, Lizica Codreanu sau ,,Țiganca” cum o poreclea sculptorul Constantin Brâncuși, și-a dezvoltat propria viziune artistică a exprimării corporale, centrată în special pe improvizație, creațiile sale fiind apreciate pe diverse scene ale avangardei pariziene.

Anda Stoian, interpreta Lizicăi Codreanu, este dansatoare colaboratoare a Teatrului Muzical Ambasadorii și a Teatrului „Stela Popescu”. Printre premiile obținute se numără premiul pentru Cel mai bun interpret și premiul pentru Cel mai bun spectacol de coregrafie, Shaping Sound, în cadrul Galei Absolvenților UNATC 2017, cel din urmă fiind oferit de Linotip – Centru Independent Coregrafic, unde a evoluat ulterior în spectacolele Nesomn, Basma curată și Above the red limit

Krista Sandu în rolul lui Iris Barbura

Născută în 1912, la Arad, Iris Barbura este considerată una dintre marile artiste ale școlii românești de dans modern, stilul ei fiind puternic influențat de expresionismul german.

Este adusă în prim-plan de Krista Sandu, profesoară de dans contemporan la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București și coregrafă independentă. A semnat coregrafia și mișcarea scenică a mai multor spectacole prezentate la Teatrul Metropolis, Teatrul de Revistă ,,Constantin Tănase”, Teatrul Bulandra, Teatrul InDArt, Teatrul Nottara. Spectacolele sale Kairos și Sounds Blind au câștigat premiul pentru cea mai bună creație coregrafică în cadrul Galei Absolvenţilor UNATC în 2013, respectiv 2015.

Arcadie Rusu în rolul lui Trixy Checais

Născut în 1914, la Pitești, Trixy Checais, ,,cel mai mare dansator român”, cum îl numea Nina Cassian, datorită expresivității sale corporale ieșite din comun, totodată coregraf și artist plastic, este interpretat de Arcadie Rusu.

Performer, coregraf și manager Linotip – Centru Independent Coregrafic, Arcadie Rusu dansează, predă și creează spectacole în România și pe scena internațională, colaborând cu English National Ballet la Londra și cu Battery Dance Company din New York.

În 2016 a fondat Linotip, a cărui activitate a fost premiată în 2019 în cadrul Galei AFCN pentru antreprenoriat cultural, iar în 2020 a primit premiul UNITER pentru vizibilitatea adusă Dansului Contemporan.

În 2022 Arcadie a fost premiat de Centrul Național al Dansului București pentru contribuția adusă la construcția dansului contemporan.

Bogdan Cănilă în rolul lui Gabriel Negry

Născut în 1910, la Caracal, Gabriel Negry, recunoscut în peisajul dansului cult românesc în calitate de dansator, coregraf şi teoretician este interpretat de Bogdan Cănilă, prim-solist al Operei Naționale București.

Repertoriul lui Bogdan Cănilă cuprinde numeroase roluri în spectacole clasice și contemporane. A urmat stagii de perfecţionare cu mari personalităţi ale dansului, a colaborat cu Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, trupa Passe-Partout Dan Puric și a participat la organizarea Bucharest Ballet Workshop. Este invitat frecvent să danseze pe scena Operelor din ţară și din străinătate (Italia, Spania, Germania, India, Japonia, Taiwan, SUA).

Andreea Vălean în rolul Verei Proca Ciortea

Născută în 1912, la Sibiu, Vera Proca Ciortea, creatoarea dansului ritmic românesc și fondatoarea mai multor grupuri de dans vi se dezvăluie prin intermediul Andreei Vălean, balerină a Operei Naționale București.

În paralel cu evoluţia sa în balete clasice şi neoclasice, Andreea Vălean este membră a companiei Contemporary Creative Dreamers, în cadrul căreia a dansat în When Darkness Becomes Light, Nihil Sine Deo și The Last Raid of Humankind, în coregrafia lui Daniel Dragomir.A realizat Nexus, premiat pentru Cel mai bun spectacol de coregrafie la Gala absolvenților UNATC 2022, Let me slip through your fingers și Earthly Links pentru Florence Dance Festival în 2021, respectiv 2022, Scraps of Sky pentru Jerusalem International Solo Dance Festival 2022 şi Szolo Duo 2023.

MC aVangaRda: VR eXperience este un proiect hibrid, parte din documentarul Moșteniri Coregrafice: Avangarda, realizat de Daniela și Valentin Zaharia.

Daniela Zaharia a semnat conceptul și coregrafia celor cinci filme VR de scurtmetraj.

Cu studii în Coregrafie și Management, Daniela Zaharia a fost selectată la Transilvania Talent Lab (TTL) din cadrul TIFF pentru dezvoltarea celui de-al treilea documentar la care lucrează în prezent, Moșteniri Coregrafice: Împlinirea (după episoadele Începuturi şi Avangarda) din seria de documentare despre istoria dansului românesc, Moșteniri Coregrafice.

Valentin Zaharia s-a ocupat de scenografia și fotografia întregului proiect. Cu o experiență de peste 20 ani în domeniul fotografiei, trăiește și lucrează în București ca fotograf și actor, pasiune recent descoperită.

Scurtmetrajele în realitate virtuală au fost filmate și editate de specialistul VR, Ștefan Stamate și integrate în cadrul aplicației VR, de Andreea Centea, de la Loop Virtual Reality Solutions, un spațiu efervescent sub umbrela căruia inițiază proiecte inedite în domeniu, unele dintre ele în premieră în România.

Cari Tibor a semnat coloana sonoră a proiectului. Laureat al mai multor premii, a compus muzica pentru mai mult de 350 de spectacole de teatru, filme, spoturi și generice TV și a susținut concerte la festivaluri de teatru și evenimente culturale, în țară și străinătate.

Programul de vizionare la Loop Virtual Reality Solutions (strada Barbu Urleanu 18) este:

Vineri, 15 septembrie | 16:00 – 21:00

Sâmbătă, 16 septembrie și duminică, 17 septembrie | 14:00 – 21:00

Accesul la evenimente este liber, iar participarea se face pe bază de rezervare la dsprojects.contact@gmail.com. Locurile sunt limitate.

Parteneri: Loop Virtual Reality Solutions, VZ Fine Art, Atelier 44, Fine Art & more, Bucharest City Ballet, Linotip – Centru Independent Coregrafic.

Parteneri media: RFI România, Cărturești, Fundația Calea Victoriei, Aarc, Iqads, Zile și Nopți, Bookhub, Ballet Magazine, 4 arte, Spotmedia, Munteanu, Radio România Cultural.

Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.