Aprinde Imaginația!

Expoziție – Indentități vizuale pentru activismul social din România

Vernisaj – Marți, 12 noiembrie, ora 18.00 la Cărturești Verona

8 noiembrie 2013 – Fundația Extra Art și partenerii săi, Fundația Alt Art și Asociația Efectul Fluture are plăcerea să vă invite la expoziția “Aprinde Imaginația – Identități vizuale pentru activismul social din România”. Vernisajul va avea loc marți, 12 noiembrie, ora 18.00 la Cărturești, pe strada Arthur Verona, nr. 13-15, în București.

Zona de intervenție culturală s-a dezvoltat semnificativ transformând spațiul social prin diversitatea formelor sale de expresie: de la teatru forum la arta stradală. Interesul publicului e captat prin formă, culoare, expresivitate și experiment. Cu toate acestea, foarte puține inițiative ale societății civile din România au acces la mecanismele de creare și distribuție a mesajelor prin instrumente specifice social art ce ar asigura vizibilitate cauzelor promovate.

Proiectul ‘Identități vizuale pentru campaniile sociale din România’ își propune să soluționeze problemele enunțate mai sus prin reprezentări vizuale de tip ‘logo’ și crearea de mini-manuale de identitate vizuală ce cuprind imagini și simboluri grafice pentru comunicarea cu presa, social media,  acțiuni și proteste de stradă și activități de informare.

Vizibilitatea scăzută prezintă neajunsuri cu efect extins la nivelul întregii țări. Prin urmare au fost selectate opt idei și concepte de lucru ce au fost reprezentate vizual astfel încât să reflecte mișcări sociale la nivel grassroots în România. Logo-urile sunt realizate de artiști experimentați și tineri designeri aflați la început de carieră și abordează următoarele tematici: grupurile grassroots ce se opun explorării și exploatării gazelor de șist, protecția animalelor, anti-discriminare de orice fel – de la cea a rromilor până la discriminarea celor săraci sau fără adapost, problema extensivă a tăierilor ilegale de copaci, acapararea terenurilor prin land-grabbing, patrimoniul cultural în pericol și campania România fără cianuri.

Prin proiect se va realiza o colecție vizuală de tip open source/ creative commons/ copyleft ce va fi pusă la dispoziția campaniilor sociale pentru promovarea demersurilor întreprinse.

“Oferta culturală cu miză socială se va diversifica și spori, va deveni în mod gratuit accesibilă campaniilor sociale și pe termen mediu și lung va consolida relația artist-societate. Mai mult, proiectul diversifică oferta culturală existentă, o îmbogățește și transformă simbolul grafic într-un instrument pertinent de intervenție socială”, a declarat Laszlo Benzce, artist implicat în proiectul Aprinde Imaginația.

“Indentități vizuale pentru activismul social din România” este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul acordat: Cărturești, tranzit.ro/Cluj, Colectiv A, Șapte Seri, Vice, Cluj.info, Slicker și Greendex.

Pentru informații suplimentare vizitați www.extraart.ro sau contactați-ne la adresa de email: contact@extraart.ro

Fundația ExtraArt a fost inființată în 1996, de către un grup de artiști plastici și designeri, având ca scop promovarea implicării civice prin demersuri artistice. Grupului inițial i s-au adăugat arhitecți, critici de artă și scriitori. Cele mai cunoscute acțiuni ale ExtraArt sunt campaniile de afișe sociale MindBomb, inițiate în 2002 în colaborare cu San Francisco Print Collective, în cadrul unui proiect de colaborare între artiști americani și artiști din țările Europei de Est. Utilizând mijloace artistice, afișele MindBomb au supus atenției și dezbaterii publice atât probleme generale (corupția, adopțiile, asistența socială), cât și probleme punctuale (calitatea și revendicarea spațiului public din Cluj, revoltele din aprilie 2009 din Republica Moldova, cazul Roșia Montană).

AFIS_Identitati_Bucuresti

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.