afis web

De veghe în lanul de secară. Matt Salinger în dialog cu Mircea Cărtărescu în Grădina Cărtureşti Verona

Miercuri, 21 iunie, ora 19.00, în Grădina Cărtureşti Verona va avea loc un dialog între Matt SALINGER, fiul marelui scriitor american J.D. SALINGER, şi scriitorul Mircea CĂRTĂRESCU.

Actor şi producător de film, Matt SALINGER este un apărător al memoriei şi operei tatălui său. Dialogul va avea în centru literatura unuia dintre cei mai influenţi scriitori ai secolului XX, autorul romanului-cult De veghe în lanul de secară.

În deschiderea dialogului vor lua cuvântul:

Simona KESSLER

Simona Kessler International Copyright Agency

Dan CROITORU

Director editorial Polirom & coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom”

Dialogul va avea loc în limba engleză.

Un eveniment organizat de Editura Polirom & Cărtureşti • Intrarea liberă

Născut pe 1 ianuarie 1919, la New York, Jerome David SALINGER a început să scrie în adolescenţă. În 1940, a publicat povestirea The Young Ones, în revista americană Story, iar în 1942 s-a înrolat în armată, participând ulterior la Debarcarea din Normandia, o experienţă care l-a marcat profund.

Revenit în SUA, Salinger publică, în 1948, în revista The New Yorker, nuvela O zi perfectă pentru peştii banană/ A Perfect Day for Bananafish, în care îi prezintă cititorilor, pentru prima dată, pe membrii familiei Glass, care vor apărea ulterior în mai multe dintre operele sale.

Impunerea definitivă a lui Salinger în lumea literară vine odată cu romanul De veghe în lanul de secară (ediţia I, Polirom, 2001; ediţia a II-a, 2005; ediţia a III-a, 2011, traducere de Cristian Ionescu), devenit deja o operă clasică a literaturii universale.

În 1965, după alte câteva cărţi publicate, printre care Nouă povestiri (Polirom, 2001; Polirom, 2013, traducere de Marcel Corniș-Pop), Dulgheri, înălţaţi grinda acoperişului • Seymour: o prezentare (Polirom, 2002, traducere de Antoaneta Ralian), Franny şi Zooey (Polirom, 2002; Polirom, 2011, traducere de Mihaela Dumitrescu) a dispărut de pe scena literară americană.

Un clasic al literaturii secolului XX, J.D. Salinger şi-a câştigat treptat o faimă paralelă prin decizia de a se retrage iniţial din realitatea editorială şi apoi definitiv din viaţa publică. Nu a mai publicat nimic din anul 1965 şi nu a acordat nici un interviu presei în ultimii 30 de ani de viaţă. Viaţa scriitorului american a devenit un mister de la decizia sa de a se refugia în Cornish, New Hampshire.

„Iubesc să scriu si vă asigur că fac asta cu regularitate. Scriu pentru mine însă, şi vreau să fiu lăsat în pace în timp ce fac asta”, declara Salinger într-un interviu acordat publicaţiei Boston Globe în 1980.

J.D. Salinger a încetat din viaţă la 27 ianuarie 2010, la vîrsta de 91 de ani, la reședinţa sa din Cornish, New Hampshire.

 

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.