Cronicile genocidului

Dezvaluiri din Cronicile genocidului, de Radu Aldulescu, la Carturesti Verona

Cronicile genociduluiVineri, 18 ianuarie, de la ora 17.30, la Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona 13-15) din Bucureşti va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de Radu Aldulescu, Cronicile genocidului, apărut recent în seria pe care Editura Cartea Românească i-o dedică autorului, dar şi în ediţie digitală.   

Vor prezenta: Doina Ioanid, Bianca Burţa-Cernat, Octavian Soviany si Daniel Cristea-Enache.

Robert Diavolul, îngerul încălecat, se întoarce în locurile pe care le luase în stăpînire în urmă cu mai bine de 30 de ani. Vremurile s-au schimbat, oamenii îşi duc traiul mizer de pe o zi pe alta, apăsaţi de spectrul şomajului şi de credite la bănci; locul colibelor rudarilor a fost luat de blocuri famelice din beton, debranşate de la apă şi căldură. Pe dealuri se întorc după soare vile luxoase, cu piscine şi terase, cursele burduşite cu navetişti se intersectează cu jeepuri şi limuzine sclipitoare. Nevoit să părăsească Bucureştiul împreună cu tînăra sa soţie şi cu fiul lor, bărbatul de aproape 60 de ani începe o viaţă nouă. Într-un mediu ostil şi corupt, prielnic viciului, Robert, Andreea, Laurian Susanu şi Brînduşa – un patrulater toxic – intră într-un joc diabolic pe viaţă şi pe moarte. Cronicile genocidului continuă să înregistreze, spre aducere aminte, poveştile timpurilor noi, din vîrtejul cărora se salvează doar cei puternici.

„Comunismul a fost un rău care a generat un rău mai mare. Cronicile genocidului se adună în apogeul epocii Iliescu-Constantinescu-Băsescu. În umbra lor am povestit, ca întotdeauna, mai ales ce am trăit. De la tinereţe pîn’ la bătrîneţe şi totodată de la bătrîneţe tînjind spre tinereţe şi mai departe, revenind în permanenţă în acest punct terminus – aici mi-am tăiat inima în bucăţi ca s-o împart, aici l-am văzut pe fratele meu în groapă fără chip şi fără mărire, aici am şezut şi am plîns etc. Ori de cîte ori mi-am permis luxul să inventez, soarta mi-a scos în cale numaidecît întîmplările, lucrurile şi personajele inventate. Un cerc vicios (oare de unde voi începe a-mi plînge faptele vieţii mele celei ticăloase?) pe care vreau să cred că l-am rupt definitivînd acest roman, supravieţuind experienţei personale care l-a declanşat, salvîndu-mi iarăşi viaţa scriind.” (Radu Aldulescu)

Radu Aldulescu (n. 29 iunie 1954, Bucureşti) a debutat în 1993, la Editura Albatros, cu romanul Sonata pentru acordeon, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat romanele: Amantul Colivăresei (ediţia I, Editura Nemira, 1996; ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2006); Îngerul încălecat (ediţia I, Editura Phoenix, 1997; ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2011); Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare (ediţia I, Editura Nemira, 1998; ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2007); Proorocii Ierusalimului (ediţia I, Editura Publicaţiilor pentru Străinătate, 2004; ediţia a II-a, Editura Corint, 2006; ediţia a III-a, Editura Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Editura Polirom, 2012); Mirii nemuririi (Editura Cartea Românească, 2006); Ana Maria şi îngerii (Editura Cartea Românească, 2010). A scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obţinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.

 

 

 

 

 

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.