Arhi blog

Lansare de carte: „Ambiguitatea Capodoperei. Livio Vacchini prin 11 dialoguri” de Ștefan Simion


Joi, 25 ianuarie, ora 19.00, vă așteptăm în ceainăria Cărturești Verona la evenimentul de lansare a cărții „Ambiguitatea Capodoperei. Livio Vacchini prin 11 dialoguri” de Ștefan Simion.

Invitați: Dan Marin

Livio Vacchini (1933-2007) face parte din elita arhitecturii ticineze împreună cu Mario Botta, Luigi Snozzi și Aurelio Galfetti. Vacchini reprezintă un mod unic de a concepe practica disciplinei și nu poate fi pus sub semnul unui stil, grup sau mișcări arhitecturale. Gândirea sa continuă spațiul întredeschis de marii maeștrii ai arhitecturii – de la arhitecții templelor antice grecești ori ai piramidelor și până la Louis Kahn și Mies van der Rohe. Moștenirea sa este clasică în sensul atemporalității sale, rezistând noutăților contemporane și întotdeauna fiind de partea logicii interne și a coerenței proiectului de arhitectură. Repunând în chestiune problemele fundamentale ale disciplinei, Vacchini este arhitectul sfârșitului de secol 20 care reactualizează unitatea vitruviană a sintezei dintre practică și teorie în procesul de concepție a proiectului.

Cartea cu 11 dialoguri despre arhtiectura și viața lui Livio Vacchini, cu puternice nuanțe teroretice și biografice, reprezintă rezultatul unei cercetări post-doctorale desfășurate la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne în 2013-2014 de către Ștefan Simion ca urmare a câștigării premiului SCIEX atribuit de Conferința Rectorilor Universităților Elvețiene.

Cele 11 personalități intervievate sunt indisociabil legate de evoluția și recepția critică, și deosebit de strâns legate de biografia arhitectului: arhitecţii Luigi Snozzi, Aurelio Galfetti, Mario Botta; criticii şi profesorii Jean-Claude Vigato şi Jacques Gubler, Silvia Gmür, asociata lui Vacchini, Eloisa Vacchini, fiica architectului, teoreticienii și profesorii Joseph Abram Nancy și Roberto Masiero, profesorul Luca Ortelli.

Forma grafică a cărții este dată de imaginile care ilustrează bogăția referințelor pe care le actualizează arhitectura lui Vacchini. Cum fiecare personalitate intervievată își are propriile referințe în domenii diverse, precum pictura, sculptura, filozofia, muzica, această carte devine și un album de artă, adunând într-o manieră vizuală lumea evocată de opera lui Vacchini și de evoluția arhitecturii ticineze a sfârșitului de secol 20.

Ștefan Simion (1980) este arhitect (www.theposter.ro) și lector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București unde predă arhitectura în cadrul atelierului de proiectare la anii 2-3. În 2009 devine doctor în arhitectură cu teza Livio Vacchini, iar în 2013-14 întreprinde o cercetare postdoctorală pe același subiect la Școala Politehnică Federală din Lausanne, Elveţia. A predat arhitectura și la Pratt Institute (New York, SUA), la EPFL (Elveția) și la Universitatea Internațională din Rabat (Maroc). A conferențiat în SUA, Elveția, Maroc, Italia, Grecia despre arhitectura lui Livio Vacchini, despre lucrările biroului Poster și despre educația de arhitectură în contextul Bucureștiului de astăzi.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.