pseudokinematikos 2

Lansarea volumului Pseudokinematikos 2. Bucuriile filmului în librăriile Cărturești

Vineri, 28 septembrie 2012, de la ora 18.30, va avea loc lansarea volumului Pseudokinematikos 2. Bucuriile filmului, de Marian Sorin Rădulescu, în Librăria Cărturești Verona.

Alături de autor, vor participa criticii de film Elena Dulgheru și Mihai Fulger, precum și regizorul Nicolae Mărgineanu.
Evenimentul va fi ilustrat muzical cu armonii ambientale şi jazz de Adrian Enescu şi va găzdui proiecţia scurt-metrajului Ajutoare umanitare, regizat de Hanno Höfer.

Precedentul volum, Pseudokinematikos. Fals tratat de cinema, a fost lansat în ianuarie 2011, în librăria Cărturești Mercy, din Timișoara. Ambele volume au fost publicate de editura Theosis.

Marian Rădulescu e un îndrăgostit iremediabil de cinema. Dar şi un căutător al desăvârşirii lăuntrice, care ştie să-şi păstreze busola spirituală în aventura prin hăţişurile ademenitoare ale artei a 7-a. Cel de-al doilea volum al său de eseuri cinematografice, Pseudokinematikos 2, confirmă această dublă consacrare, sesizabilă încă din cartea sa de debut. Dar mai sunt compatibile, la începutul acestui mileniu al marilor disensiuni, cele două coordonate – filmică şi religioasă? Marian Rădulescu ne arată că da, ori, mai bine zis, alege chiar el filmele în care cele două dimensiuni – cultura omului din afară şi cea a omului lăuntric – intră în dialog. Pentru a ajunge, astfel, pe căile subiective ale unor note de lectură, la piesele de rezistenţă ale istoriei filmului, cele care au modelat şi vor continua să modeleze generaţii.
Elena Dulgheru

Un volum gin-tonic, care melancolizează şi trezeşte în acelaşi timp. „De ce să mai citeşti cartea când poţi să vezi filmul?!” Marian Rădulescu ne-a dăruit o carte fără de care nu putem vedea filmul. Erudit, rafinat (ştie să deguste atât cinematograful cubanez, cât şi pe cel românesc din perioada regimului comunist), generos dar acerb în acelaşi timp, autorul lui Pseudokinematikos 2. Bucuriile filmului restituie cinematografului demnitatea frumuseţilor şi bucuriilor sale. Cred că va deveni un Halliwell’s românesc.
Mircea Platon

Marian Sorin Rădulescu este un critic hedonist: de obicei scrie numai despre autorii sau filmele care îi plac şi despre care îi face plăcere să scrie. Văd în acest cult al plăcerii cinefile – secundat pe plan personal de un la fel de autentic cult al prieteniei între cinefili – piatra de temelie a unei opere exegetice care, din una dintre cele mai personale şi reconfortante, are toate şansele să devină, graţie unor cărţi precum cea pe care o ţineţi în mâini, şi una dintre cele mai importante şi preţuite ale criticii de film autohtone.
Mihai Fulger

Dacă în primul volum Pseudokinematikos autorul a cartografiat popasurile obligatorii în cinematografia românească, aici măreşte scara şi schiţează o planisferă, o hartă a întregii lumi cinematografice. Lista lui Marian Rădulescu e de fapt un canon. Un îndreptar cu filmele de căpătâi, filme cruciale. Acest canon nu e rigid (ca un decalog) şi nu are pretenţia de a fi integral, dar e un bun început. Cele aproape 100 de titluri cercetate aici pot fi privite ca o educaţie, ca o  fundaţie. Sunt filme-indicator, filme-far, borne de folos în aceasta fascinantă călătorie numită Cinema. Dacă le vezi, n-ai cum să te rătăceşti în labirintul vizual care ne înconjoară. Ele sunt ca un fir din ghemul Ariadnei care se deşiră în carte, începând cu anul 1916 şi până în 2011. Cu Pseudokinematikos 2, Marian Rădulescu îşi întăreşte rolul de călăuză cinematografică, cu ajutor de la întâia sa  „călăuză”, Andrei Tarkovski. Autorul adresează o nouă scrisoare de dragoste către Cinema dar şi o propunere-invitaţie pentru şlefuirea interioară prin „filme de conştiinţă”. Odată ce ţi-ai însuşit acest canon, ochiul tău nu va mai putea fi înceţoşat, păcălit, distras. Va fi curat şi va recunoaşte adevărata lumină.
Lucian Mircu

După lansarea de la București, vor urma lansările din Timișoara (marţi, 2 octombrie, ora 19:00, Cărtureşti Mercy) și Arad (sâmbătă, 20 octombrie, ora 18:00, Cărturești Arad).

Update: Pentru că așteptăm un public destul de numeros, lansarea din Timișoara a fost mutată la librăria Cărturești din Iulius Mall, unde există mai mult spațiu. Data și ora rămân neschimbate. În schimb, lansarea din Arad va fi reprogramată la o altă dată, pe care o vom anunța cât de curând.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.