florian

LIT. FRONT-LINE 90’ – dialoguri cu scriitori români

LIT. FRONT-LINE 90’ - dialoguri cu scriitori romani - Matei Florian25 noiembrie 2010, ora 19:00
librăria Cărtureşti, Cluj
MATEI FLORIAN

Cărtureşti Cluj lansează un nou concept de eveniment literar: LIT. FRONT-LINE 90’ vă propune întâlniri lunare de câte o oră şi jumătate cu scriitori români, atât prozatori cât şi poeţi, care împing producţia literară autohtonă dincolo de graniţele ei (culturale, stilistice, tematice, geografice etc.). Întâlniri cu oameni aflaţi în prima linie a literaturii române, aşadar o ocazie de a înţelege de unde vine aceasta şi încotro se îndreaptă.

Pornind de la premisa că majoritatea evenimentelor literare „cu tradiţie” (cu interminabilele lor discursuri critice, lectura grabită şi dialogul haotic cu publicul) nu reuşesc să creeze un contact real cu autorul, o înţelegere cât de cât exactă a resorturilor care-l fac să scrie şi a mizelor sale literare, LIT. FRONT-LINE 90’ vrea să vă ofere posibilitatea de a cunoaşte omul din spatele cărţilor, de a arunca un ochi (nu indiscret, doar curios) asupra vieţii sale, pentru a înţelege felul în care ea se leagă de scrierile lui, şi asupra muncii lui, urmărindu-i strădaniile, bucuriile şi dezamăgirile.

Întâlnirile LIT. FRONT-LINE 90’ sunt gândite ca un dialog între scriitor şi moderator pe marginea literaturii, a scrisului, a publicării, a succesului sau insuccesului de piaţă, a asumării condiţiei de scriitor şi a şanselor pe care acesta le are în România de azi. Acest dialog va fi punctat de două momente de lectură din cărţi diferite şi de o pauză, ultimul sfert de oră fiind rezervat publicului, care poate adânci temele deja atinse sau poate deschide subiecte noi de discuţie.

Invitatul primei întâlniri este Matei Florian, unul dintre cei mai talentaţi prozatori ai generaţiei tinere din literatura română. Anunţa asta în Baiuţeii (ed. Polirom, 2006), romanul scris împreună cu fratele său Filip, şi a confirmat-o din plin cu Si Hams si Regretel, carte apărută la începutul acestui an la aceeaşi editură. Iată un alt gen de prezentare decât cele cu care ne obişnuiesc coperţile interioare ale cărţilor sau casetele biografice din reviste: „Intelectual cvasi subţire, conformaţie prelungă şi aspect destins, fost fotbalist de curtea şcolii, autor a numeroase execuţii bară transversală-gol, merite deosebite şi principii de anvergură, doresc întâlnire cu domnişoara linişte & pace în vederea tranzacţionării unui roman frumos. Garantez posteritate, adjective multiple şi adverbe la obiect.”

Pe 25 noiembrie Matei Florian vine la Cluj, cu toţi piticii lui. Pentru un dialog de 90 de minute despre tot ce ţine de literatură şi de viaţa unui scriitor. Vă aşteptăm în ceainăria librăriei Cărtureşti din Iulius Mall pentru a-l cunoaşte. De data asta pe bune! Matei aşteaptă, la rândul lui, să vă cunoască – nu-l lăsaţi să aştepte prea mult, încercaţi să ajungeţi pe 18:45.

 

 

„Fără nici o urmă de îndoială, îl consider pe Matei Florian cel mai mare talent literar care poate fi întâlnit pe străzile Bucurestiului, atunci când iese din casă.” (Filip Florian)

 

„Cred că scrisul e cea mai sângeroasă încercare de a regăsi bucuria pierdută. N-aş scrie în veci dacă mi-ar fi dat să trăiesc bucuria despre care vreau să scriu.” (Matei Florian)

 

„ Nu te-am căutat, de ce să te caut?, credeam ca te vei întoarce, că-ţi vei aduce ţoalele şi ţîfna înapoi, mă înşelam, dorul se desfăşurase şi alerga de unul singur prin cameră, Tristina!, a-ul se lungea ca un şarpe plin de venin, nici măcar vecinii nu mai băteau în ţevi, simţeam că mă înghiţise o burtă umedă şi îngustă, numele ei era beznă […]” (Si Hams Si Regretel)



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.