mailchimp_banner

Festivalul de Film UrbanEye revine la Cluj între 18 – 21 aprilie 2024

Pentru cel de-al treilea an la rând, UrbanEye Film Festival – festivalul despre arhitectură, oraș și viața urbană – ajunge Cluj-Napoca, în perioada 18-21 aprilie 2024, unde va fi găzduit de Cinema ARTA.

Ediția UrbanEye din 2024 se concentrează pe provocările actuale și nevoile de schimbare ale orașelor de pretutindeni. De la schimbările climatice și creșterea rapidă a orașelor, până la implicarea comunităților locale, educație și migrație, evenimentul propune o incursiune în aceste subiecte critice.

Foto: Ioana Ofelia

Filmul care deschide festivalul, Construind Viitorul, regia Diego Breit Lira, oferă o panoramă asupra modurilor în care diverse regiuni ale lumii abordează aceste provocări și introduce privitorul în lumea arhitecților care încearcă să găsească soluții transformând creativitatea și intențiile umanitare în proiecte concrete.

Construind viitorul (Film still).

În plus, UrbanEye va explora interacțiunile nereglementate cu orașul, unde oamenii își fac auzite revendicările și contribuțiile la modelarea și transformarea urbană, în filme precum Grădinari în afara legii și De ce scriu ăștia pe pereți?, primul documentar românesc despre graffiti și artă urbană în România. 

De ce scriu ăștia pe pereți (Film still).

O altă temă importantă a festivalului este înțelegerea contextului și a istoriei recente a orașelor. Pentru a dezvolta orașele în viitor este necesară înțelegerea realizărilor și eșecurilor din trecut, precum și a contextului local. Filme precum Stații de autobuz sovietice și Masterplan pentru Buenos Aires oferă o perspectivă captivantă asupra acestor aspecte, facilitând paralelele cu contextul urban din România și arhitectura perioadei socialiste încă foarte vizibilă în multe orașe. Dacă Stații de autobuz sovietice surprinde obiecte arhitecturale experimentale într-o perioadă a arhitecturii standardizate și a constrângerilor, Masterplan pentru Buenos Aires dezvăluie amploarea factorilor politici și culturali care au făcut ca visul celebrului arhitect Le Corbusier pentru Buenos Aires să rămână, din fericire, doar un proiect pe hârtie.

Gagra, Disputed Region of Abkhazia/Georgia 2013.
Photo:Christopher Herwig.

În linie cu edițiile anterioare, festivalul propune și o incursiune în lumea arhitecturii sensibile și în viața arhitecților remarcabili precum Arne Jacobsen, Jørn Utzon și Alvaro Siza, evidențiind astfel nu doar structurile fizice ale orașului, ci și creativitatea și influența personalităților din spatele acestora.

Nu lipsesc nici evenimentele conexe din program precum explorări urbane prin tururi ghidate și dezbateri cu invitații festivalului.

Cea de-a treia ediție UrbanEye promite o experiență captivantă și informativă pentru toți cei pasionați de orașe, arhitectură, viața urbană și locurile în care trăim.

Prețul unui abonament este de 70 lei preț întreg, 50 lei redus (elevi, studenți, seniori) și include toate proiecțiile din festival, iar a unui bilet de 25 lei, respectiv 20 lei la preț redus (elevi, studenți, seniori).  

Programul poate fi consultat pe website-ul festivalului www.urbaneye.ro, iar biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook eventbook.ro/festival/urbaneye-film-festival-cluj-napoca sau de la Cinema ARTA, str. Universității, nr. 3. 

Parteneri: Cinema ARTA, Cărturești, ArtCrawl® Cluj

Partneri media: Radio România Cluj, Kolozsvári Rádió Románia, cluj.com, Zeppelin

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog co-finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.