program-zile

JazzX (Jazz, ediția 10) | 1-3 iulie 2022

JAZZx reprezintă evoluția naturală a proiectului ce a adus la Timișoara artiști precum Richard Bona, Marcus Miller, Anoushka Shankar, Dianne Reeves, Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, Kurt Elling, David Murray, Macy Gray, Terri Lyne Carrington, Lizz Wright, Al Jarreau, The Chick Corea Elektric Band, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Ibrahim Maalouf și Jazz at Lincoln Center Orchestra alături de Wynton Marsalis, păstrând aceeași excelență curatorială.

JAZZx va fi un mix de jazz, muzică instrumental contemporană și proiecte emergente ce trec peste limitele genurilor muzicale. Parafrazându-l pe Herbie Hancock, “Jazz nu este exclusiv, este inclusiv,” și tocmai către acest spirit se îndreaptă JAZZx.

Produs de Centrul Cultural PLAI alături de Consiliul Județean Timiș în calitate de partener principal și co-finanțat de Ministerul Culturii prin Programul Prioritar, evenimentul va avea loc în perioada 1-3 iulie 2022 și îi va avea alături pe partenerii care au susținut proiectul de-a lungul etapelor sale de dezvoltare: UniCredit Bank, Profi și Mercedes-EQ.

Lista artiștilor prezenți la JAZZx:
Stanley Clarke N 4EVER
Hiromi – The Piano Quintet
Ashley Henry Trio
Theon Cross
Ilhan Ersahin’s Istanbul Session
Lucy Woodward
Radu Vâlcu Quintet
Muntet
TajNic Trio

Stanley Clarke

N.E.A. JAZZ MASTER 2022 (cea mai mare onoare pe care Statele Unite o acordă artiștilor de jazz), 7 premii Grammy (și 15 nominalizări) Stanley Clarke a cucerit de mult timp titlul de „legendă vie” în timpul carierei sale de peste 50 de ani și 40 de albume. Clarke a co-fondat primul grup de fusion jazz Return to Forever, alături de Chick Corea și Lenny White. În 2012, Return to Forever a câștigat un premiu Grammy și un Latin Grammy pentru cel mai bun album instrumental de jazz, Forever.

Hiromi – The Piano Quintet

Încă de la lansarea în 2003 a debutului ei, Another Mind, Hiromi a electrizat publicul cu o energie creativă care cuprinde și eclipsează granițele jazz-ului, ale compozițiilor clasice și pe cele ale muzicii pop, ducând improvizația și compoziția la noi culmi de complexitate și sofisticare. Pe noul ei album, Silver Lining Suite, Hiromi exemplifică și mai mult hibriditatea ei virtuozică și gama emoțională, găsind putere și speranță în mijlocul frământărilor pandemiei.
Videoclip: https://youtu.be/-T5G0MIw9Is
Pagina oficială: https://www.hiromiuehara.com/

Ashley Henry

Ashley Henry este un pianist incredibil de talentat și extrem de flexibil, capabil să se deplaseze între diferite lumi, păstrându-și totuși rădăcinile devotate în jazz.
„Muzica mea este o reflecție a cine sunt; Londra în toată gloria ei complexă. Imigrantul din mine are rădăcini muzicale din anii 1940, așa că este important ca muzica mea să reflecte acea narațiune de jazz dincolo de diferite genuri și generații ”.
Albumul său, „Beautiful Vinyl Hunter” este, în esență, o căutare continuă a identității, a spiritului care este în noi toți, dar care câteodată se dovedește a fi greu de găsit.
Videoclip: www.youtube.com/AshleyHenry
Pagina oficială: www.ashleyhenrymusic.com

Theon Cross

Theon Cross este un compozitor ce a ales tuba ca instrument de expresie, care nu numai că redefinește ce se poate face cu instrumentul său, dar de asemenea transcende convențiile tradiționale ale genului, având abilitatea de a combina free jazz cu dub, soca, hip-hop, grime și alte sunete din diaspora afro-caraibeană.
Face parte dintr-o comunitate mare de tineri muzicieni londonezi care se sprijină în mod regulat unul pe celălalt și încearcă re-modelarea granițelor jazz-ului.
Videoclip: www.youtube.com/TheonCross
Pagina oficială: https://theoncross.com/

Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions

Prezent la ediția inaugurală din 2013, Ilhan Ersahin revine la JAZZx cu proiectul Istanbul Sessions. Unul dintre cei mai aventuroși artiști ai scenei contemporane de jazz, Ilhan este un inovator şi pionier al jazz-ului contemporan, care aduce o contribuţie semnificativă în evoluţia jazz-ului şi a fuziunilor sale la nivel global.
Diversitatea stilistică este marca expresiei sale artistice, concretizată într-o varietate de albume și proiecte personale, sau colaborative cu nume de top ale jazz-ului mondial. Proiectul “Istanbul Sessions”, creat împreună cu bassistul Alp Ersonmez, bateristul Turgut Alp Bekoglu și percuționistul Izzet Kizil, este o fuziune între East Village-ul New Yorkez şi fascinantele nopți ale Istanbulului, un exemplu perfect a ceea ce se poate întâmpla când artişti importanți din diferite culturi se întâlnesc și creează o minune.
Videoclip: https://youtu.be/PIAl00K-SWM
Pagina oficială: https://www.ilhanersahin.net/istanbul-sessions

Lucy Woodward

Cu un talent incontestabil, Lucy Woodward amestecă o varietate de influențe, de la jazz, soul, rock și pop, într-un sunet unic care îi aparține în întregime. Ea a înregistrat pentru Atlantic, Verve și GroundUP și a cântat alături de Rod Stewart, Barbra Streisand, Snarky Puppy, Celine Dion, Pink Martini, Gavin DeGraw, Joe Cocker, Chaka Khan, Nikka Costa și Randy Jackson. Lucy a lansat 3 albume solo, Til They Bang On The Door (GroundUP), Hooked! (Verve) și Lucy Woodward is…Hot & Bothered (Barnes & Noble). În 2011 a început să cânte alături de Michael League, liderul trupei Snarky Puppy. Alături de ei a înregistrat melodia „Too Hot To Last”, inclusă în albumul Family Dinner, care a și câștigat premiul Grammy.
Videoclip: https://youtu.be/9J7hlSTiysY
Pagina oficială: www.lucywoodward.com

Radu Vâlcu Quintet

R.V.Q. este un proiect cameral ce îmbină muzica clasică, influențele muzicilor tradiționale (world music) și jazz-ul. Radu Vâlcu Quintet și-a dorit să genereze un organism artistic prin intermediul căruia să-și poată exprima deopotrivă creativitatea componistică și talentul de interpreţi. Albumul de debut, Daydream, este spaţiul unde experienţa de până acum a grupului este filtrată și transformată într-o muzică inteligentă, explozivă emoţional și deja matură la nivel de scriere și structură.
Cu inspiraţie din jazz, fusion, muzică clasică, world music, Radu Vâlcu Quintet propune, de fapt, o manieră proprie de a înţelege muzica, iar grupul se regăsește în sensibilitatea îndreptată asupra spaţiului timbral și aprofundarea universului armonic.
Videoclip: https://youtu.be/TVuHrsQfLHY
Pagina oficială: https://www.facebook.com/raduvalcuquintet

Muntet

Relația muzicienilor din Muntet s-a consolidat în jurul interesului comun de a crea muzică prin improvizație și dorința de a fi mai aproape de libertate și iubire. Conceptul formulei de față e un ritual și pleacă de la celebrarea sunetelelor rudimentare din jurul nostru, reflectând o interacțiune specifică muzicii creative, interesul principal fiind obținerea unui sound comun, dobândit atât în prezența cât și în lipsa completă a unui material prestabilit. Ei aduc o muzică actuală și locală într-o abordare eclectică, în care se regăsesc elemente creative din jazz-ul contemporan și referințe Hip-Hop.
Videoclip: https://youtu.be/YlVSaQoBT94
Pagina oficială: https://muntet.wixsite.com/muntet/about

TajNic Trio

Pianistul Albert Tajti și cei doi frați muzicieni, basistul Florian Nicolau și toboșarul Iulian Nicolau, s-au cunoscut și au dezvoltat o frumoasă prietenie lucrând împreună la proiectele The Jam Community și colaborează în diverse formule pe scena muzicală românească de jazz de mai bine de 5 ani. Au decis de curând să concretizeze experiențele muzicale create în acești ani prin inițierea acestui proiect muzical împreună, deoarece au fost uimiți de sinergia care prindea formă la fiecare întâlnire muzicală și își doresc să exploreze posibilitățile componistice și improvizatorice care se nasc la fiecare concert.
Concertul va prezenta atât compoziții proprii cu influențe jazz, funk și contemporan, cât și compoziții spontane.
Videoclip: https://youtu.be/AH2tFv8gv6U
Pagina oficială: https://www.facebook.com/tajnictrio

Generale:

JAZZx se va desfăşura la Timişoara în perioada 1 – 3 Iulie 2022, iar accesul este gratuit.
JAZZx a adus pe scenă nume precum (în ordine cronologică): Richard Bona, Marcus Miller, Anoushka Shankar, Dianne Reeves, Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, , Kurt Elling, David Murray şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTunde Adjuah și Monty Alexander, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Kurt Rosenwinkel, R+R=NOW, Laura Mvula, Jazzmeia Horn, Moses Boyd, Yussef Dayes, Tank & the Bangas, Bokante, Gonzalo Rubalcaba, Ibrahim Maalouf și Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, o parte dintre aceștia în premieră în România.
Produs de Centrul Cultural PLAI alături de Consiliul Județean Timiș în calitate de partener principal și co-finanțat de Ministerul Culturii prin Programul Prioritar.
Prezentat de: UniCredit Bank
Partener premium: Profi
Mașina oficială: Mercedes-EQ
Mai multe detalii despre festival pe: www.plai.ro/jazz | www.facebook.com/JAZZxofficial |
www.instagram.com/jazzx_official/



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.