laboratorul de educatie nonformala

Laboratorul de educație nonformală poartă marca “Eveniment responsabil”

Din 2 până în 9 septembrie se deschide “Portița” pentru cea de a patra ediție a Laboratorului de Educație Nonformală. Într-o formulă nouă, deschisă unui număr mai divers de actori ai educației nonformale dar și mai responsabilă social.

Încă de la cea de-a treia ediție, alături de prietenii noștri de la Reper 21, am hotărât că un astfel de eveniment poate și merită să acorde o atenție sporită componentei de Responsabilitate Socială. Un an mai târziu și multe întâlniri între timp și laboratorul va purta marca “Eveniment Responsabil”, marcă creată prin proiectul SOCIETAL (www.societal.ro)!

Astfel, începând cu ediția din anul 2012 laboratorul va fi mai atent cu o serie de indicatori sociali, de guvernanță, dar mai ales de mediu (în special pentru un consum mai rațional al resurselor implicate, folosirea mediului virtual cât mai mult, conștientizarea participanților cu privire la aspectele de mediu atât în timpul evenimentului cât și în activitățile lor ulterioare în comunitate etc).

Pentru mai multe detalii puteți să urmăriți și materialul următor cu o serie de interviuri realizate cu organizatorii, evalutorul ediției de anul trecut și participanți (link-ul de la http://www.youtube.com/watch?v=8qK8OQvqszY&feature=youtu.be)

Ce se întâmplă la laborator?
Ideea Laboratorului a fost și este simplă: de a aduce în același loc oameni care au experiență în ceea ce privește o metodă de învățare în context nonformal și de a îi pune în contact cu alți oameni care lucrează în cadrul a diferite organizații și care pot prelua informații despre aceste metode și le pot aplica/replica în comunitățile lor.

De ce laborator?
Pentru că un laborator reprezintă premisa pentru a face cele mai reușite experimente și aici se găsesc formule cu impact real ce pot avea un efect de schimbare “pe bune” atât la nivel personal, organizațional dar și de comunitate.

De ce educație nonformală?
Pentru că trebuie! Pentru că este o componentă vitală a învățării pe întreg parcursul vieții și pentru că merită să fie cunoscută și folosită cât mai mult în comunitate.

Cum se întamplă?
Prin împărtășirea de metode de învățare în context nonformal cu următoarele caracteristici:
– au obiective de învățare bine definite
– sunt active, creative și interactive
– au un caracter inovativ (nu fac parte din categoria “metode clasice”)
– sunt metode de învățare nonformală care au caracter participativ
– sunt metode de învățare nonformală care au caracter experiențial
– au un grad de aplicabilitate mare în sensul în care după eveniment cei care intră în contact cu metoda să poată să fie capabili să o replice în comunitățile lor

De-a lungul celor 3 ediții deja organizate, au fost prezentate 27 de metode de învățare în context nonformal prezentate de către 45 de persoane resursă și au implicat peste 100 de participanți.

Metodele au fost dintre cele mai diverse. Pe de o parte am avut metode de învățare în context nonformal care pot fi preluate automat fără prea mult efort și transpuse în orice comunitate (Biblioteca Vie, Open space, Cafeneaua Publică, Animație socio-educativă, Jocuri de societate/ board games, Metoda SMART, Debate educativ, Origami, Flashmob).

Pe de altă parte au fost prezentate metode care sunt potrivite pentru lucrul în comunități și cu beneficiari diverși, dar necesită o pregătire în prealabil mai intensă (Metoda TRANSCEND, Animație stradală, Photovoice, Teatru Forum, Teatrul educațional, Circ (adaptat), Green Drama, Psihodrama (elemente educaționale), Sociodrama (elemente educaționale).

Mai există metode care se concentrează pe dezvoltare personală, însă care necesită specialiști pregătiți pentru a fi implementate (Strategia Walt Disney, Life Coaching, Mentorat, Ready-mades, Metoda de (auto)reglare prin dans (INSIDE – OUTSIDE), Improvizația, Dans contemporan (elemente educaționale).

Primele trei ediții ale laboratorului au fost organizate de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) prin programul Tineret în Acțiune și era adresat în special reprezentanților organizațiilor de tineret. Cea de a patra ediție este o “co-producție” Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, ANPCDEFP și Institutul de Stiințele Educației adresându-se unui spectru mult mai larg de organizații implicate în educația nonformală fiind organizat în cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L finanțat de Comisia Europeană prin Programul Învățare pe toata Durata Vieții!

Mai multe informații găsiți la http://nonformalii.wordpress.com/.

Despre Societal și marca “Eveniment responsabil” aflați pe www.societal.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.