Sfinxul rus

Lansare Adenium la Cărturești Verona București

Sfinxul rusMiercuri, 16 martie, ora 17:00, în cadrul librăriei Cărturești Verona din București, Adenium lansează volumul Sfinxul rus.Idei, identități și obsesii, autor Ioan Stanomir.

Adenium vă invită să participați la un eveniment special, lansarea unui volum de istorie a ideilor, o istorie a Rusiei prin literatură și scrierea memorialistică, semnat de unul dintre cei mai rafinați și mai profunzi eseiști români din ultimul deceniu, Ioan Stanomir. Alături de autor vor participa Cristian Vasile, Angelo Mitchievici și Radu Carp.

Cristian Vasile: „Ioan Stanomir ne propune o carte de istorie a ideilor, o istorie a Rusiei prin literatură și memorialistică, scrisă cu pasiune și luciditate. O tentativă, dezbărată de prejudecăți, de a descifra enigma rusă se transformă într-un demers de dezvăluire amănunțită a nebuniei ideologice și autoritare. În același timp, se vădește la Ioan Stanomir imensa empatie cu cealaltă Rusie, a scriitorilor atașați de moderație și pedagogia echilibrului, a poeticii ideologice și literare ce refuză fanatismul.”

Angelo Mitchievici: „Unul dintre cei mai rafinați și mai profunzi eseiști ai ultimului deceniu, Ioan Stanomir oferă în acest minunat volum, Sfinxul rus. Idei, identități și obsesii, o dublă reflecție critică privind «ideea rusă», din perspectiva metabolizării ei în substanța romanului, în principal, urmărind colorarea ideologică și dramatizarea emblematică a unor teme identitare și politice și din perspectiva istoriei ideilor. Ultima perspectivă deschide un orizont larg, cu o analiză laborioasă și subtilă a reinvestirii capitalului utopic al «ideii ruse» și a deconstruirii lucide a reverberațiilor ei occidentale, pornind de la părinții săi fondatori. Cu această carte, Ioan Stanomir configurează un reper esențial în literatura de specialitate, reușind să prindă acele inefabile și imponderabile ideologice care au edificat istoria dramatică a unei iluzii.”

Cartea a apărut în colecția Headline, colecție dedicată analizelor sociale și culturale, dezbaterilor și polemicilor intelectuale, raportărilor diverse și originale la un cotidian aflat în continuă mișcare.

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București și scriitor. Domenii de interes: istoria ideilor politice, constituționalismul și istoria ideilor. Dintre volumele publicate, menționăm: Explorări în comunismul românesc (în colaborare cu Paul Cernat, Ion Manolescu și Angelo Mitchievici, trei volume, Editura Polirom, Iași, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator. De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (Editura Curtea Veche, București, 2008), Junimismul și pasiunea moderației (Editura Humanitas, București, 2013), Camera obscură. Vis, imaginație și bandă desenată (Editura Cartea Românească, București, 2014).

Evenimentul va avea loc miercuri, 16 martie, ora 17:00, în cadrul librăriei Cărturești Verona din București. Vor participa: Ioan Stanomir, Cristian Vasile, Angelo Mitchievici și Radu Carp.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.