pisica-patrata-marconi

Marconi Playground: Intervenție PISICA PĂTRATĂ pe fațada fostului Cinema Dacia

pisica-patrata-marconiAsociația Icult anunță închiderea proiectului “Marconi playground”, co-finanțat de Arcub și PMB în programul: “București oraș in-vizibil”, în colaborare cu școala Sfinții Voievozi.

Clădire-monument în prag de demolare, fostul cinematograf Dacia (denumit inițial Marconi, apoi Alexandru Popov) ne invită la o reflecție despre redefinirea unui peisaj urban degradat prin intervenția artistului Alexandru Ciubotariu, cunoscut și ca “Pisica Pătrată”. Intervenția are rolul de a atrage atenția asupra fondului construit degradat într-un oraș lipsit de politici de renovare a acestuia, cât și a diminuării numărului cinematografelor din București – unele închise recent din cauză că reprezintă un pericol public.

Aflat într-o zonă protejată a Bucureștiului, adiacentă zonei centrale, în proximitatea Gării de Nord, clădirea fostului cinematograf Marconi, ulterior Dacia, este martor al evoluției orașului de la mijlocul secolului XIX și începutul secolului XX. Lotul în formă actuală apare pe planurile Bucureștiului de la 1844-1846, atunci când este delimitat conturul ferm al orașului odată cu Regulamentele Organice. În 1926 clădirea ia forma actuală, expresie a stilului arhitectural art-deco odată cu folosirea pe scară largă a betonului. Se alătură astfel unor clădiri emblematice ale orașului construite în același stil: Palatul Telefoanelor, Hotel Union, Hotel Athene Palace, Hotel Lido și altele care contribuie la imaginea urbană modernă.

În contextul recentelor demolări din zona Buzești Berzei, zona își pierde caracterul unitar al țesutului urban de secol XIX – început de secol XX. Hotelurile și cinematografele construite în jurul gării în acea perioadă, care contribuiseră până în anii ‘90 la efervescența zonei, au fost demolate, iar cinematograful Dacia (fost Marconi) este singurul rămas în picioare dintre cele 6 cinematografe vecine. Însă, și el este într-o stare de degradare avansată. Asociația Icult, comodatar al clădirii din 2015, își propune să renoveze cinematograful, în timp ce prin proiectele culturale desfășurate în situ să-l readucă în interesul bucureștenilor și al locuitorilor cartierului, devenind un reper cultural pentru oraș.

“Odată a fost viață în Cinema Marconi. Asta am vrut să subliniem prin intervenția noastră. Că a fost și că mai poate fi viață. Viață culturală. Între aceste momente, care sperăm să fie cât mai puțin depărtate unul față de celălalt, am intervenit cu o aglomerare de personaje care par a popula acest loc. În același timp, intervenția se constituie într-un semn de exclamație care să atragă atenția asupra acestui monument pe care suntem pe cale să îl pierdem. Ba mai mult, chiar când produceam panourile mi s-a spus că materialul pe care vrem să-l folosim este destinat în general colantării mașinilor de salvare. Atunci am spus: păi asta încercăm și noi să facem… să salvăm.”- Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată

Marconi playground a fost un proiect de cercetare și educare interactiv implicând copiii școlii Sf. Voievozi prin fotografierea de către elevi a unui crâmpei din viața lor în oraș, în cartier. Expoziția fotografiilor a avut loc pe trotuarul din fața cinematografului, care așa cum apare în fotografii de arhivă, era deservit în anii ‘70 de un spațiu public pietonal. Intervenția artistului Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) și implicarea elevilor în proiect invită la dezbateri și participare în viața publică, a orașului. Panourile desenate de Pisica Pătrată vor rămâne pe clădire până la demolarea sau renovarea acesteia.

Proiectul a fost co-finanțat de Asociația Industrii Cultural Creative, pe scurt Icult, Arcub și PMB în programul: “București oraș in-vizibil”, cu sprijinul Kaufland, în colaborare cu școala Sfinții Voievozi.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.