72332537_2591735474218803_8425039140965318656_n

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ lansează noul sezon expozițional de toamnă

VERNISAJ / OPENING 31.10.2019 – 19H

Credit imagine: Julian Mereuță, Tools [16], fotografie color, 2004 (© arhiva Julian Mereuță)


VERNISAJ: Joi, 31 octombrie, ora 19:00, MNAC

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Patru etaje de artă contemporană și tot atâtea expoziții noi. „Metamorfozele lui Julian”, prima retrospectivă a lui Iulian Mereuță într-un laborator expozițional activ, unde însăși expunerea se va metamorfoza de la o lună la alta. Ioan Sbârciu și o instalație fără precedent în România; o pânză monumentală (lungă de 28 metri și înaltă de 5 metri) care umple Sală de Marmură a Muzeului. Nostalgia operelor târzii ale Margaretei Sterian și o donație generoasă de lucrări proaspăt intrate în colecția MNAC. Marianna Christofides, una dintre cele mai renumite artiste contemporane din Cipru și prima ei expoziție personală în România. Street Art pe scările interioare ale Muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

|Etajul 3

METAMORFOZELE LUI JULIAN. O RETROSPECTIVĂ-LABORATOR IULIAN MEREUȚĂ 

31.10.2019 – 29.03.2020

Recuperări. Prima retrospectivă a unui artist dispărut înainte de a primi recunoașterea binemeritată. Iulian (Julian) Mereuță (1943 – 2015) s-a format în cercurile celui de-al treilea val de suprarealism românesc, ca membru al echipei Revistei Arta și exponent al mișcării artei conceptuale de la finalul anilor ‘60, înainte de emigrarea în Franța, în 1978. O expoziție vie, cu un concept dinamic, ce se va transforma de mai multe ori pe perioada expunerii. 

Curator: Călin Dan

Asistent curator: Sandra Demetrescu

Cercetare: Patricia Bădulescu, Simona Vilău

Design expoziție: skaarchitects

Mulțumiri speciale: familia Mereuță, Decebal Scriba, Mugur Nazarie

|Parter 

DONAȚIA MARGARETA STERIAN (1897-1992). 

OPERE TÂRZII 

31.10.2019 – 12.01.2020

D:\00_MNAC\Vernisaj octombrie 2019\Foto comunicare fw19\p _ Margareta Sterian\Portret Margareta Sterian - prin amabilitatea Muzeului Judetean Buzau.tif

Una dintre marile artiste erudite ale secolului al XX-lea românesc și o donație generoasă de lucrări, proaspăt intrate în colecția muzeului. 

Nostalgia operelor târzii, portrete misterioase, mirese și saltimbanci, prieteni și străini, reverii și locuri râvnite, figuri marginale și figuri de autoritate, locuri accesibile și locuri inaccesibile reprezentate prin metafore vizuale și simbolismul obiectelor. 

Pictura Margaretei Sterian este doar un fragment dintr-un univers umanist dezvoltat de-a lungul deceniilor în care a desenat, a scris poezie și proză, a tradus din alte limbi, a imaginat o lume paralelă și a anulat granițele dintre realitate și fantezie, în spiritul manifestelor suprarealiste.  

Curator: Simona Vilău

Credit imagine: Margareta Sterian, fotografie (autor necunoscut), prin amabilitatea Muzeului Județean Buzău

|Parter. Sala de marmură 

PEISAJ INFINIT / ENDLESS LANDSCAPE. IOAN SBÂRCIU

31.10.2019 – 29.03.2020

O instalație fără precedent în România, o pânză monumentală (lungă de 28 metri și înaltă de 5m) care umple emblematica Sală de Marmură a muzeului, devenind astfel un obiect sincretic, ce aparține deopotrivă picturii și sculpturii.

Cu sprijinul / Supported by: Greentek Lighting, Andreea Stănculeanu (Sector 1 Gallery)                                                                

|Etajul 4                                                                              

MARIANNA CHRISTOFIDES. DAYS IN BETWEEN

31.10.2019 – 15.12.2019

Una dintre cele mai renumite artiste contemporane din Cipru și prima ei expoziție personală în România. Relația dintre retorica metaforică, dar și politică, ce caracterizează „natura socială” a regiunii balcanice ca falie seismică și epicentru al unor cutremure (istorice) majore, precum și aspectul seismologic propriu-zis sunt cuprinse în instalația multimedia “Days In Between”, ce conține proiecții pe peliculă de 16 mm, într-o punere în scenă complexă. Artista combină materiale filmate anterior cu unele recente, realizate la București în primăvara anului 2019, concentrate în jurul mai multor cutremure devastatoare din România. Expoziția este o colaborare exclusivă cu Programul de Rezidențe pentru Artă și Teorie al Künstlerhaus Büchsenhausen, Innsbruck/Austria.

Curator: Andrei Siclodi

Coordonatori MNAC: Sandra Demetrescu, Alexandru Oberländer-Târnoveanu

Cu sprijinul: Institute for Foreign Relations (IfA), Germany; Berlin Senate Department for Culture and Europe; Cultural Services, Ministry of Education and Culture, Republic of Cyprus; i-Portunus, Creative Europe Programme.

Mulțumiri speciale: Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Naţional de Geologie, Goethe Institute Bucharest, Mihai Pop (Galeria Plan B), Cinelab Romania, Ștefan Vasilescu (Zeedo) 

|Etajul 1

VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007 | Colecția MNAC. Expoziția permanentă. 

Istoria artei contemporane din România (1947, anul abolirii monarhiei – 2007, anul intrării României în UE), revizitată printr-un discurs expozițional care pune pe același plan dimensiunea documentară și pe cea artistică, producția de obiect cultural și contextul în care aceasta a avut loc.

Echipa curatorială: Cristina Cojocaru, Călin Dan, Sandra Demetrescu, Mălina Ionescu, Adriana Oprea, Magda Predescu, Irina Radu

|+ URBAN STEPS

20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffitti de 500 de metri pătrați pe scările interioare ale MNAC-ului.

Curator: Mihai Zgondoiu

Foto: Mihai Zgondoiu                                                                                           





There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.