LP_Poster_70x100cm_prev04

Noutăți de Lună Plină

LP_Poster_70x100cm_prev04COMPETIȚIA FESTIVALULUI „LUNĂ PLINĂ” 2014

Șase lungmetraje, semnate de regizori aflați oarecum la început de drum, vor concura în acest an pentru trofeul festivalului. Filmele alese de directorul artistic Andrei Crețulescu vor fi prezentate în premieră și exclusivitate în România și vin din Marea Britanie, Statele Unite, Argentina și Noua Zeelandă.

Juriul din acest an este format din ARTUR BRZOZOWSKI (programmer Fantasy FilmFest – Germania), TOM LUKASZEWICZ (co-director Black Bear Filmfest –  Polonia) și MIHAI CHIRILOV (director artistic TIFF) și alege cîștigătorul dintre următoarele titluri:

Coherence / Noaptea cometei (SUA, 2013) – opt prieteni se întâlnesc pentru o cină „buñueliană” în seara în care o cometă se apropie îngrijorător de Los Angeles; orice cuvânt în plus despre debutul low-budget și semi-improvizat al lui James Ward Byrkit ar distruge plăcerea și spaimele vizionării. Indiscutabil, mindfuck-ul ediției; premiul pentru scenariu la Sitges.

 

In Fear / De frică (Marea Britanie, 2013) – doi puști sunt hăituiți pe o șosea din Irlanda rurală; Jeremy Lovering, veteran într-ale televiziunii britanice (Sherlock, MI-5) debutează pe marele ecran cu un chiller atmosferic ce implică o mașină, două (hai, trei) personaje și un drum fără ieșire. Premiera mondială a avut loc la Sundance 2013.

 

It Follows / Pe urmele tale (SUA, 2014) – metaforă deloc subtilă dar teribil de pertinentă a propos de bolile cu transmitere sexuală; filmul lui David Robert Mitchell i-a fascinat/ înspăimântat pe criticii și spectatorii de la Cannes, unde a rulat în premieră mondială în cadrul secțiunii Semaine de la critique. Înainte de Biertan, filmul s-a mai văzut doar la Karlovy Vary.

 

Sonno profondo / Somn adânc (Argentina, 2013) – un ucigaș cu mănuși de piele, o prostituată asasinată, un accident macabru, culori ultra-saturate, muzică a la Moriconne, mult sânge și dialoguri puține; un giallo în cel mai pulp stil șaptezecist, scris, regizat, jucat, montat, filmat și compus de debutantul (!) Luciano Onetti. Premieră mondială Sitges 2013.

 

Summer of Blood / Vară însângerată (SUA, 2014) – un individ slinos, indolent și mai degrabă plictisitor e mușcat de un vampir și se transformă într-un soi de sex-machine; șarja ultra low-budget a turco-yankeului Onur Tukel se comportă de parcă Woody Allen s-ar fi apucat de un remake la True Blood. Filmul s-a lansat la Tribeca, în aprilie.

 

What We Do in the Shadows / Tribulațiile unor vampiri moderni (Noua Zeelandă, 2014) – Vladislav (Jemaine Clement), Viago (Taika Waititi) și Deacon (Jonathan Brugh) sunt vampiri cu ștate vechi, împart un apartament din Wellington și acceptă încântați/însetați să fie filmați pentru un documentar de televiziune. Mockumentarul absurd/delirant co-regizat de Waititi și Clement (Flight of the Conchords) a avut premiera mondială la Sundance 2014.

 

Taika Waititi (nominalizat la Oscar în 2005 cu scurtmetrajul Two Cars, One Night și autor al comediei-cult Eagle vs. Shark) și Jemaine Clement (pe care l-ați mai văzut în Men in Black 3 și l-ați auzit în animația Rio) sunt invitații speciali Lună Plină 2014 și vor fi la Biertan pe toată durata festivalului.

Pe lângă secțiunea competitivă de lungmetraj, festivalul propune din nou un calup de scurte horror și fantastice difuzate în premieră în România. Selecționerul competiției de scurtmetraje, Cristi Mărculescu, a ales 15 filme care concurează pentru trofeul decis prin votul publicului:

Cualquier (r. Andrew Gipson Richardson, SUA, 2013)
Dive (r. Kaveh Nabatian, Canada, 2013)
Dystopia St. (r. David Cave, SUA, 2013)
Evil Twin (r. Christian Pfeil, Germania, 2013)
Figures (r. Miklos Keleti, Belgia, 2014)
Foxed! (r. James Stewart, Canada, 2013)
Horizonte (r. Aitor Uribarri, Spania, 2012)
M Is for Malnutrition (r. Peter Czikrai, Slovacia, 2013)
Mack Blaster (r. René Schweitzer & Sebastian Utech, Germania, 2014)
Mona (Alexis Barbosa, Franța, 2013)
Moritz and the Woodwose (Bryn Chainey, Germania, 2013)
Someone for Dinner (r. Desi Andras Gyorgy & Moray Gabor, Ungaria, 2013)
Subterraneo (r. Miguel A. Carmona, Spania, 2013)
Svetovar Brewery (Vojta Zak, Cehia, 2012)
The Landing (r. Josh Tanner, Australia, 2013)

EVENIMENTE SPECIALE

În afara competițiilor de lung și scurtmetraj și a secțiunilor paralele deja anunțate, cea de-a 3-a ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „LUNĂ PLINĂ” a pregătit o serie de evenimente extrem de speciale…

FOCUS ROMÂNIA – șapte scurtmetraje din ultimii doi ani care arată interesul tot mai mare acordat de noua generație cinemaului de gen: 12 minute (r. Nicolae Constantin Tănase), Lumină firavă (r. Florina Dumitrache), Retur (r. Emanuel Pârvu), Omnivor (r. Laurențiu Răducanu), Dispăruții (r. Ion Bădescu), Kazimir (r. Dorian Boguță), Bad Penny (r. Andrei Crețulescu). Filmele vor fi proiectate în prezența regizorilor.

EDUCATIFF FANTASTICÎn perioada 25-27 iulie, programul de educaţie cinematografică revine la Biertan cu filme fantastice pentru copii şi ateliere de animaţie. Fiecare copil merită o experienţă cinematografică!

EXPOZIȚIA „SINBOY & BONY PRESENT: „MORBID OBSESSIONS, DEMONIC POSSESSIONS” – Păşeşte pe porţile infernului într-o lume subterană în care celebrăm straniul, ciudatul şi monstruosul. Descoperă doi artişti formaţi în cultura underground prin graffiti, bandă desenată, instalaţii, punk şi metal.

AFTER MIDNIGHT După miezul nopții, terasa „La Țăruș” redevine gazda petrecerilor „Lună Plină”: miercuri, 23 iulie, ECLECTICFM ne-a pregătit un playlist menit să ne țină treji până în zori; joi, 24 iulie, CAMIL propune facem o incursiune muzicală prin soundtrack-uri de filme horror, generice abstracte și fundaluri sonore pentru angoasele modernității; vineri, 25 iulie, ROCK DJ (Cătălin Cristuțiu) terorizează dansatorii inocenți cu disco întunecat, funk abstract și sunete aventuroase de pe meridiane neexplorate; iar sâmbătă, 26 iulie, proiectul muzical independent de reguli POETRIP va reconfirma că muzica lor este, deopotrivă, sexperimental pop, electronic supersonic și comic glam punk.

În fiecare zi de joi până sâmbătă, în Piața Centrală și în Camping, se vor întâmpla ATELIERELE FANTASTICE „LUNĂ PLINĂ” (care implică monștri, păpuși voodoo și multe efecte speciale), dublate de un program nou-nouț pe care l-am intitulat FUNNY GAMES și care merge de la tradițional (volei, badminton, pistoale cu apă, board games, trivia) la neconvențional (vânătoare de fantome, sculptură în pepeni, tunelul groazei și ceva surprize cu colți).

În acest an, extindem BIBLIOTECA FANTASTICĂ DE LA BIERTAN. Cei care doresc să contribuie la acest proiect sunt invitați la festival cu câte un volum de proză (SF, horror, policier, fantastic), pentru care vor primi câte un cocktail special „Lună Plină”. Iar pentru cei care sunt „mai mult cu filmul”, o casetă video originală sau înregistrată cu un film de gen va avea același efect.

Cea de-a 3-a ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „LUNĂ PLINĂ”, primul festival din România dedicat exclusiv cinemaului de gen, va avea loc în perioada 23-27 iulie 2014, la Biertan, în județul Sibiu.

Evenimentele speciale și programul final vor fi anunțate la sfârșitul săptămânii. Toate detaliile despre transport, acces filme și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro.

Spectatorii din București au la dispoziție un autocar special București – Biertan și retur, în datele de 23 și 27 iulie. Detalii pe site-ul festivalului (http://lunaplinafestival.ro/) și pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/LunaPlinaFestival?ref=hl).

Abonamente:  http://biletmaster.ro/ron/Event/47001406/Abonament-23-27-iulieThere are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.