chiftele-de-naut-1

Rețete din cărți: chiftele de năut cu piure de mazăre

Iată-ne în fața rafturilor din Mega, întrebându-ne ce am putea pune în coș astfel încât să nu fim nevoiți să ieșim din casă peste alte 2 zile. Și cum putem face ceva diferit cu ingredientele pe care le știm prea bine, până la plictiseală. Și poate că ținem post, sau suntem vegetarieni, fix acum când nu e deloc o idee bună să mergi la piață. Și trebuie să le placă și copiilor, la o adică. Și, și, și.

De asta e bine să ai cărți de bucate prin casă.

Am adaptat ideea chiftelelor de năut* dintr-o carte mai veche cu rețete culese din mănăstirile românești, respectiv am păstrat mai toate ingredientele, dar am folosit năut în loc de fasole. Fie că folosiți năut sau fasole, ambele sunt alimente care nu ar trebui să lipsească din cămară, sub formă de boabe uscate sau gata fierte, la conserve. Iar piureul de mazăre are la bază banala mazăre congelată, disponibilă oricând. Easy-peasy carevasăzică.

*rețetă vegetariană/ de post

Chiftele de năut (ies cam 30 de chifteluțe)

-200 gr năut uscat

-1 morcov

-1 păstârnac

-1 ceapă sau 4 fire de ceapă verde

-2 căței de usturoi sau 4 fire de usturoi verde

-1/2 linguriță de condimente pentru chiftele (coriandru, cimbru, ienibahar, nucșoară, măghiran)

-1 lingură de făină cu agent de creștere

-o mână de verdeață

-sare, piper

-ulei de floarea soarelui pentru prăjit

Piure de mazăre (4 porții)

-400 gr mazăre

-1 cartof alb

-1păstârnac

-sare, piper alb, ulei de măsline

Năutul se lasă la înmuiat peste noapte. A doua zi se fierbe cu o frunză de dafin, schimbând apa de 2-3 ori. Un vârf de bicarbonat grăbește fierberea, dar să nu adăugați sare până când boabele nu sunt fragede (dacă puneți sare mai devreme, boabele se vor întări). Scurgeți apa și lăsați năutul să se răcească. Între timp căliți restul ingredientelor, mai puțin verdeața, într-o tigaie. Pasați năutul cât vă place (mie îmi place mai puțin fin, mai rustic), presărați făina printr-o sită, apoi amestecați și restul ingredientelor în compoziție. Lăsați totul la rece minim o oră.

Ocupați-vă de piure. Fierbeți cartoful tăiat cuburi împreună cu rădăcina de păstârnac. Când sunt moi, adăugați direct mazărea congelată și fierbeți-o până e moale, dar încă verde la culoare (cam 7 minute). Scurgeți apa (păstrând doar o ceașcă, în caz că e nevoie), pasați totul cu un tel sau un blender de mână. Adăugați o lingură de ulei de măsline, sare, piper- e gata!

Formați chiftelele cu palmele umezite în apă și prăjiți-le în tranșe în uleiul încins. Atenție: năutul se arde repede, așadar stați cu ochii pe chiftele când sunt în ulei. Scurgeți-le pe hârtie absorbantă și dați-le fierbinți la masă împreună cu piureul de mazăre. Între cele două texturi -cremoasă și crocantă- este o dragoste mărturisită.

În fotografie se vede și un ardei copt; o idee bună dacă ați avut timp în toamnă să vă puneți la congelator, cum e obiceiul la noi. Cu siguranță nu strică să răsfoim o carte de bucate pentru inspirație, iar pe carturesti.ro ai o selecție foarte bună, de la titluri esențiale pentru bucătăria națională, la cărți semnate de bucătarii cool ai momentului. Chiar dacă este o perioadă dificilă pentru aprovizionare, mesele în familie sunt foarte importante pentru atmosfera din casă.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.