600p400-2

Suită de momente de parcurs

Orașul decăzut își caută Marea șansă printre Prieteni și eroi. Astfel, luni, 17 octombrie, ora 19:00, în librăria Cărturești Verona se dezbate Trilogia Balcanică scrisă de prozatoarea britanică Olivia Manning, apărută la editura Nemira, în colecția Babel, și tradusă din limba engleză de Dana Stanciu. Vorbesc despre ea: Andreea Răsuceanu, Dana Ionescu, Bogdan Ghiu și Bedros Horasangian.

Căsătorită cu R.D. Smith, lector de literatură engleză la British Council din București, chiar înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Olivia Manning vine să locuiască pe ale noastre meleaguri și descoperă un univers total străin, oglindit în literatura sa. Trilogia balcanică împreună cu Trilogia Levantină scot la iveală Șansele războiului, un best-seller care a cunoscut numeroase reeditări și a fost ecranizat de BBC în 1987.

“La sfârșitul lui iunie Buureștii erau un oraș fierbinte, uscat și plin de praf. Iarba se veștejea prin grădinile publice. La Șosea, frunze de tei și de castan, răscolite parcă de suflul unui furnal, se răsuceau veștede ca niște hârtii și începeau să cadă, ca la venirea toamnei. Fiecare dimineață începea cu o lumină albă, violentă, strecurându-se printre obloane și transperante. Când își luau micul dejun prin balcoane, oamenii simțeau în aer mirosul căldurii. La amiază, discul solar părea că se împrăștie în aer, ca un lingou într-o baie de argint topit. Drumurile târându-se spre aeroport ridicau pâlpâiri de miraj. Te dureau ochii de atâta lumină. După-amiaza, aerul fierbinte părea că se adună între fațadele înalte ale clădirilor, solidificat prin ocrul norilor de praf. Oamenii dormeau amorțiți de căldură. În timpul pauzei de prânz, tramvaiele erau înțesate de funcționari grăbindu-se spre dormitoarele umbrite de acasă. Pe la cinci, când atmosfera era mai suportabilă, birourile se deschideau din nou, iar cei bogați și cei fără de slujbă așteptau să vină seara.” (Olivia Manning, Orașul decăzut)

“Trilogia Balcanică de Olivia Manning este una dintre cele mai minunate opere de ficțiune apărute în Anglia de la război încoace. Galeria personajelor este uriașă, descrierea scenelor, absolut superbă, patosul e reținut, iar umorul, discret și civilizat.”(Anthony Burgess)

600p400-2



There is 1 comment

Add yours
  1. Ami

    Imi place stilul, daca pot spune asta doar din acest mic fragment! Am indragit inca de pe bancile scolii perioada interbelica asa ca gasesc fascinant acest volum. Multumim!


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.