tehnici de relaxare feature

12+ tehnici și metode de relaxare care te ajută să scapi de stres și anxietate

Într-o lume în care stresul este la ordinea zilei, în care ne simțim tot mai obosiți și mai tensionați, cu toții încercăm să îmbunătățim anumite aspecte ale vieții noastre, începând cu sănătatea. Să înveți să te relaxezi, să elimini stresul și anxietatea îți poate schimba viața în bine din multe puncte de vedere. Cu toate astea, în goana noastră de a fi mereu prezenți, de a face cât mai multe lucruri, uităm să ne mai și relaxăm.

La baza sănătății noastre emoționale stă o bună înțelegere a trăirilor și nevoilor din interiorul nostru. Înțelegerea de sine are nevoie, însă, de aliații potriviți care să ne ajute să ne relaxăm, să ne redobândim echilibrul, să eliminăm blocajele și să descoperim soluții pentru nevoile noastre fizice și emoționale.

Așadar, fie că te pregătești de vacanță și ai nevoie de acel vibe de all things wellness sau ești gata să îți răsfeți corpul și mintea și să-ți găsești echilibrul, ți-am pregătit o listă cu idei și tehnici de relaxare pentru reducerea stresului, pentru gândire pozitivă și eliberarea de anxietate

1. Meditează

Dacă vrei să combați stresul și anxietatea și ai nevoie de relaxare, să fii doar tu cu gândurile tale – încearcă să meditezi. E drept că meditația cere timp și concentrare și probabil nu vei reuși din prima încercare să stai jumătate de oră în stare de meditație profundă. Dar uneori ajută să faci un pas înapoi de la tumultul vieții cotidiene și să încerci să-ți regăsești liniștea sufletească.

Dacă nu știi exact ce trebuie să faci și ai nevoie de un ghid pentru a înțelege ce este meditația și cum îți poate îmbunătăți starea de spirit, Tehnici de meditație pentru începători este alegerea potrivită. O altă carte care te ajută să ajungi mai ușor la acea stare de bine din interior este Zen în 10 minute. Peste 300 de sfaturi si exerciții pentru regăsirea seninătății.

2. Fă mai multă mișcare

Dacă îți pui în fiecare an pe to-do list să te apuci de mișcare, dar nu ai reușit încă să faci din asta o obișnuință, privește această activitate ca pe un hobby — unul care să te ajute să scapi de stres și anxietate. Poți să faci sport acasă, la sală sau în parc, cu antrenor sau uitându-te la tutoriale pe YouTube – contează mai puțin cum o faci, atâta timp cât dedici 15-30 minute din ziua ta activității fizice. Cu o saltea de fitness și un set de benzi elastice te poți bucura de exerciții fun care să-ți dea energie. 

Dacă te numeri printre cei care cochetează cu ideea de face un hobby din mersul pe bicicletă, o activitate numai bună pentru a face mișcare, dar care te ajută, în același timp, să-ți eliberezi mintea de toate gândurile, citește Anatomia ciclismului, care îți arată cum să-ți îmbunătățești performanțele prin creșterea forței musculare și optimizarea fiecărei mișcări. Mai mult de atât, investește și în câteva accesorii pentru bicicliști, cum ar fi: o husă de bicicletă confortabilă, o brățară pentru bicicliști de tip ceas cu oglindă sau o sticlă pentru apă rezistentă și ușoară.

3. Încearcă yoga

Yoga este o practică străveche, care presupune obținerea unui echilibru între minte, corp și suflet. Avându-și originea în India, yoga se numără printre cele mai populare metode de relaxare și ajută la destinderea corpului, a mușchilor, crește puterea de concentrare și golirea minții de alte gânduri, întărește articulațiile, previne îmbătrânirea, scade anxietatea și te pregătește pentru un somn mai liniștitor.

Alege o saltea de yoga, pe care o poți folosi atât acasă cât și la sală, și cartea Anatomia Yoga, care oferă o mai bună înţelegere a structurilor şi principiilor care stau la baza fiecărei mişcări şi a tot ceea ce înseamnă yoga. Astfel, vei fi cu un pas mai aproape de a spune adio stresului și anxietății.

4. Urmează o dietă sănătoasă

Când vine vorba despre alimentație și dietă, cei mai mulți dintre noi suntem preocupați de slăbit, de exerciții fizice, de sănătatea inimii și de longevitate, însă ceea ce mâncăm are un impact semnificativ nu doar asupra corpului nostru, ci și asupra creierului.

Dieta afectează fiecare aspect al sănătății tale, inclusiv sănătatea mentală, iar atunci când urmezi o dietă bogată în foarte mult zahăr și alimente ultraprocesate, ești mai predispus să experimentezi un nivel ridicat de stres. Dacă nu știi de unde să începi, cărțile de nutriție bazate pe cercetări științifice și informații atent alese te ajută să afli cum poţi să ai grijă de corpul tău, dar şi de mintea ta și cum să folosești alimentele în avantajul sănătății tale.

Eat & Flourish este un ghid practic care te învață ce alimente și vitamine ajută la refacerea organismului în perioadele intense din punct de vedere emoțional și cum să dezvolți o dietă sănătoasă pentru toată viața. Taci și înghite te ajută să înțelegi ce înseamnă cu adevărat nutriție corectă și cum să-ți îmbunătățești relația cu alimentația, care ar putea fi cel mai important medicament de care dispui.

5. Savurează un ceai bun

Ceremonia ceaiului este o tradiție japoneză celebră, care a inspirat multe persoane din întreaga lume să adopte acest ritual al savurării ceaiului, pentru o pauză de meditație, relaxare și energie pozitivă. Descoperă sute de sortimente de ceai, pe alese, la Cărturești de care să te bucuri în pauzele de la birou, în timpul lecturii preferate sau când pur și simplu ai nevoie de o stare de bine și de relaxare.

6. Concentrează-te pe respirație

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru sănătatea și starea noastră de bine este respirația. Mai mult de atât, controlul respirației este cea mai ușoară și mai la îndemână tehnică de calmare și relaxare. În timp ce faci exercițiile de respirație, e important să inspiri adânc pe nas și să expiri pe gură. Repetă asta de câteva ori până când îți simți corpul relaxat.

O carte care te va ajută să înțelegi mai bine importanța acestei acțiuni este Respirația, care explică știința ascunsă în spatele practicilor de respirație străvechi și cum ne putem transforma plămânii și viața.

7. Lasă-te cuprins de feeria muzicii

Platon spunea că muzica este pentru suflet ce este exercițiul fizic pentru corp. Muzica, în toate formele ei, aduce cu sine un izvor nesecat de beneficii. Numeroase studii au demonstrat modurile pozitive în care muzica influențează creierul, mai exact reduce stresul, durerea și simptomele depresiei, îmbunătățește calitatea memoriei și te ajută să te concentrezi. În plus, muzica are efecte calmante, inclusiv asupra bătăilor inimii.

Descoperă pe rafturile Cărturești sute de albume pentru toate stările de spirit, pentru toate ideile și nevoile. Lasă-te furat de feeria sunetelor, lasă muzica să te învăluie, să te relaxeze și să alunge stresul.

8. Colorează, desenează și lasă-ți imaginația să zboare

Un creion, pensule și niște culori, un bloc de desen. E tot de ce ai nevoie pentru a porni într-o călătorie de explorare a sinelui și a frumuseții care te înconjoară. Desenatul, această activitate plăcută și relaxantă, îți dă prilejul să te pierzi în propriul univers fantastic și să îl transpui liber pe foaie, exact așa cum ți-l imaginezi. Nu-ți face griji, nu trebuie să fii urmașul lui Van Gogh ca să te bucuri de ea, ci trebuie doar să ai un pic de răbdare și o înclinație spre frumos.

Coloratul nu mai este de multă vreme doar pentru copii, și adulții au nevoie de momentele lor de relaxare, de momentele în care să își lase imaginația să zburde, iar creativitatea să iasă la suprafață. Coloratul vine și cu multiple beneficii, cum ar fi: relaxează creierul, calmează anxietatea și atacurile de panică, îmbunătățește nivelul de concentrare, îmbunătățește somnul și reduce stresul. 

Dacă vrei ceva care să-ți ofere puțin mai mult ajutor, alege cărți de colorat pentru adulți – fie o carte care include o varietate de mandale cu animale uimitoare, mandale cu zâne magice, cu forme abstracte sau o carte de colorat cu peisaje de vară unice.

9. Fă-ți propriul spa acasă

O seară de spa acasă este un răsfăț care poate face minuni pentru mintea și corpul tău. Aprinde câteva lumânări parfumate, folosește creme și măști hidratante, un ulei de corp și masaj, ascultă în surdină muzică la vinil, dă drumul unui difuzor de aromaterapie, bea un pahar de vin bun și relaxează-te într-o baie cu multă spumă.

10. Ține un jurnal

Așterne-ți pe hârtie gândurile, emoțiile, ideile și vei observa că, în timp, acest lucru te va ajuta să fii mai conectat la tine, la ce îți aduce bucurie și să elimini mai ușor lucrurile care te țin pe loc sau care te supără. Păstrarea unui jurnal are un impact pozitiv asupra sănătății tale mentale și te ajută să alungi stresul și plictiseala. Atunci când te simți stresat, ia câteva minute pentru a nota ce sentimente te încearcă și cum decurge ziua.

Mai mult, un jurnal te va ajuta să-ți clarifici gândurile și să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante, este spațiul tău personal în care poți să dai frâu liber creativității și celor mai profunde dorințe. E ca și cum ai sta de vorbă cu cel mai bun prieten, doar că cel mai bun prieten ești tu însuți.

11. Fă o plimbare și petrece mai mult timp în natură

Nu este nevoie să te plimbi mult timp, 10-15 minute poate fi suficient. Important este să te desprinzi de ceea ce făceai și să lași mintea să ia o pauză. Drumețiile și plimbările în natură sunt, de asemenea, opțiuni ideale de a alunga stresul și anxietatea. Chiar dacă locuiești într-un oraș în care nu ai acces foarte ușor la locuri unde să faci excursii în natură, poți căuta spații verzi urbane, cum ar fi parcurile locale și grădinile botanice. Nu uita să iei cu tine și un termos în care să păstrezi apa sau ceaiul preferat.

12. Relaxează-te cu o carte bună

Când nu mai știi cum să scapi de stres, oboseală și de gândurile care nu-ți dau pace, o carte îți poate oferi acea oază de relaxare de care ai atât de mare nevoie. Puține activități sunt mai captivante, mai utile și mai fermecătoare decât cititul. O carte bună de citit în vacanță îți poate oferi un moment de liniște și voie bună, cărțile de dezvoltare personală și cele psihologice te ajută să îmbunătățești anumite aspecte ale vieții tale, cărțile despre anxietate te ajută să-ți găsești echilibrul, iar cărțile amuzante te fac să uiți, pentru câteva ore, de griji și să te destinzi.

13. Construiește puzzle-uri

Dacă îți place să rezolvi probleme sau să-ți petreci timpul liber după muncă într-un mod relaxant și util în același timp, atunci puzzle-urile s-ar putea să fie opțiunea potrivită pentru tine. Cu puțină răbdare, vei descoperi că, în timp, se va transforma într-o pasiune plăcută și satisfăcătoare. 

Nu există soluții și tehnici miraculoase de alungare a stresului. Însă, indiferent ce metodă de relaxare alegi și simți că e mai potrivită pentru tine, e important să-ți facă plăcere, să nu o simți ca pe un task în plus pe care trebuie să-l bifezi, să-ți ofere un echilibru și să te ajute să elimini stresul acumulat. 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.