Afis-TIFF-2014

TIFF 2014

Afis-TIFF-2014A început a treisprezecea ediție a Festivalului de Film Transilvania, iar norocul pare sa fie de partea noastră. TIFF-ul de anul acesta aduce atât cinefililor cât si publicului larg noi provocări si o mulțime de lucruri interesante: secțiuni speciale în selecția filmelor, concerte inedite, masterclass-uri, expoziții, lansări de carte si DVD, proiecții speciale și multe alte bunătăți.

Pe lângă secțiunile deja consacrate ale festivalului, “Competiție”, “Supernova”, “Umbre”, “Fără Limită”, “3 X 3”, “Focus”, “Ce se întâmplă, Documentarule?”, “Zilele filmului românesc” sau “Ziua maghiară”, TIFF 13 vine cu noutăți. “Suspecți de serviciu” reunește filmele a opt cineaști prezenți în competiția festivalului din anii precedenți. “Ochi pentru ochi” este o secțiune ce adună filme cu o temă comună: arta razbunării. “Midnight delirium” aduce filme cu zombi, canibali si exorcizări, prezentate la miez de noapte pentru cinefilul nocturn si cu stomac tare. “Cinema, mon amour” reunește o serie de documentare ce au ca subiect dispariția cinematografelor și încearcă să atragă atenția publică asupra acestui fenomen.

Dintre evenimentele speciale ale TIFF 13 nu ar trebui ratat “Faust”, clasicul film al lui F.W. Murnau, acompaniat live de Martin Schmeding, “The short story of 3D film” al lui Stefan Droessler, ce aduce în discuție inovațiile și provocările  cineștilor de-a lungul timpului, “Cinepiano” recrează atmosfera cinematografelor de la inceputul secolului XX, fiind prezentate scurte cu Stan și Bran, Charlie Chaplin și Buster Keaton în acompaniament live la pian de Tony Berchmans. Din seria de concerte de anul acesta, highlight-ul este spectacolul lui Alexander Balanescu “Maria T”, una din rarele ocazii de a vedea live omagiul adus Mariei Tănase.

Unele taine ale TIFF 13 ar trebui păstrate si descoperite la fața locului. Un singur deliciu al festivalului mai rămâne de menționat: discuțiile aprinse la ore târzii din barurile clujene. Ce măcel!!!

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.