27-281800-Coperta_fata_Vengherov

Un Vengherov Phenomenal. Recomandare de Alexandru Tomescu

27-281800-Coperta_fata_VengherovE o mare bucurie pentru mine să vă prezint un disc de excepţie, un disc fenomenal. Ce alt termen este oare mai potrivit pentru a-l asocia cu Maxim Vengherov, celebrul violonist rus format la Novosibirsk, la şcoala marelui profesor Zakar Bron. Vengherov este un violonist extrem de prolific – apariţiile sale discografice se apropie de o cifră foarte rotundă, în jur de 100. Acest cofret cu 3 CD-uri – Phenomenal Vengerov cuprinde o selecţie foarte interesantă care pune în lumină multe faţete ale personalităţii sale. Găsim piese de virtuozitate în care Vengherov excelează, cu care pur şi simplu se joacă – Brahms, Ceaikovski, Bazzini – pe care le cântă împreună cu orchestra sa Virtuozii în nişte aranjamente foarte rar auzite, create chiar de el special pentru această ocazie.

Pe lângă acestea, găsim şi lucrări de profunzime. Aici mă gândesc la Concertul pentru vioară şi orchestră de Beethoven, înregistrat împreună cu London Symphony Orchestra şi Mstislav Rostropovich. Prin acest CD aveţi şansa de a arunca o privire asupra tuturor direcţiilor de dezvoltare ale lui Maxim Vengerov. În acest sens, este bine de știut că nu se limitează doar la muzica clasică, ci este pasionat în egală măsură de jazz, de improvizaţie – un lucru foarte rar întâlnit la un muzician de factură clasică, fiindcă sunt două direcţii într-o oarecare măsură aproape opuse: jazzul înseamnă libertate şi spirit al improvizaţiei, pe când în muzica clasică avem partitura lăsată de compozitor şi ea funcționează asemeni Bibliei.

at-2856_resize

Alexandru Tomescu. Foto de Bogdan Dincă

Apropo de partituri, la Concertul de Beethoven Vengherov însuşi a compus cadenţele. Este vorba de o reînviere a unui obicei romantic – cam până pe la Fritz Kreisler interpreţii erau mai îndrăzneţi şi nu se temeau să ia penelul în mână pentru a-şi compune singuri cadenţele.

O altă pasiune a lui Maxim Vengherov este dansul, un lucru cât se poate de firesc pentru un muzician şi, nu în ultimul rând, arta dirijorală. Cea din urmă mai ales într-o perioadă în care el s-a retras de pe scenele de concert în calitate de violonist, a preluat bagheta şi a dirijat numeroase concerte, inclusiv în Festivalul Internaţional George Enescu, unde am avut onoarea să-i fiu solist alături de Filarmonica George Enescu.

Vă invit, aşadar, să vă bucuraţi de mai bine de trei ore de muzică de foarte bună calitate cu Maxim Vengherov. Îl găsiţi online pe raftul artiştilor invitaţi la Festivalul George Enescu sau în librăriile Cărtureşti.

Dacă aveţi timp şi sunteţi în Braşov pe 23 septembrie sau în Bucureşti, pe 24, îl puteţi asculta şi live pe Maxim Vengherov, care şi-a reluat vioara şi arcuşul şi înconjoară din nou lumea în concert.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.