cele mai bune vinuri romanesti (1)

Top vinuri românești: descoperă secretele nobilei băuturi cu câteva dintre cele mai bune sticle și soiuri

Salvador Dali spunea că „cel care ştie să deguste vinul nu îl mai bea, ci îi soarbe secretele” și fără îndoială, să afli tainele acestei licori magice poate fi o reală încântare. Cu cât pătrunzi mai mult în acest șarmant joc al aromelor și ești mai atent la detalii, cu atât ajungi să privești vinul cu alți ochi și să observi câte are de oferit. Romantismul vinului, modul în care transformă momente și locuri în evenimente speciale sau cum îți poate condimenta timpul de relaxare.

Cu o îndelungată tradiție în cultivarea viței de vie, România se poate lăuda cu o producție cuprinzătoare și variată de vinuri bune. Pe lângă cantitate, calitatea și unicitatea vinurilor românești este, de asemenea, recunoscută în întreaga lume.

Dacă îți place vinul și ești interesat de subtilitățile lui rafinate, am pregătit o listă de recomandări cu câteva dintre cele mai bune vinuri românești,fie că apreciezi eleganța și profunzimea vinului roșu, delicatețea vinurilor rosé sau savoarea dulce și catifelată a vinurilor albe.

Vinuri roșii românești

Vinul rubiniu este mai mult decât o băutură potrivită pentru o cină romantică, o seară relaxantă după o zi grea ori un cadou pentru iubit sau iubită, este o licoare cu nenumărate beneficii, atunci când este consumată în cantități moderate.

Vinul roșu este mai complex structural și aromatic decât cel alb sau rosé, iar obținerea acestuia necesită în plus o macerare mai îndelungată a mustului împreună cu boabele de struguri. Cu cât timpul de macerare este mai lung, cu atât vinul obținut poate avea o culoare roșie mai intensă. Toate aromele de cireșe, fructe de pădure, dulceață, condimente și ierburi pe care le descoperi într-un pahar de vin roșu derivă din fermentarea strugurelui și din maturare.

Iată câteva dintre cele mai bune vinuri roșii românești:

7ARTS, DUET Roșu, sec, 2016

Poți comanda sticla de vin aici.

Produs din soiurile Cabernet Sauvignon și Syrah, DUET Roșu de la 7Arts se remarcă printr-o structură complexă, o nuanță de roșu rubiniu închis și arome intense de vișină coaptă și fructe negre de pădure, împreună cu note delicate de condimente. Rezultatul este un pahar de vin roșu elegant și catifelat de care te poți bucura la cină alături de preparate delicioase din carne de vită sau paste.

1000 de Chipuri, Fetească Neagră, sec, 2018

Poți comanda sticla de vin aici.

1000 De Chipuri Fetească Neagrăeste un vin roșu intens cu o aromă complexă de coacăze și prune uscate. Cu un gust echilibrat și consistent, acest vin roșu românesc face pereche bună cu preparatele din carne de miel, carne de vită, brânzeturi sau specialități italiene. Dacă ești în căutarea unui vin roșu seducător, care să-ți încânte simțurile sau vrei să faci un cadou unui cunoscător cu gusturi fine, Fetească Neagră de la crama 1000 de chipuri este alegerea ideală.

Metamorfosis, Cabernet Sauvignon, sec, 2016

Poți comanda sticla de vin aici.

Un vin bun te poartă într-o călătorie fantastică în care toate simțurile se înlănțuie într-un joc al aromelor. Cabernet Sauvignon de la Viile Metamorfosis se numără printre acele vinuri românești bune, care îți transmit o poveste cu fiecare strop savurat și te cucerește cu arome de fructe negre, precum mure şi coacăze, pâine prăjită și note de piper date de păstrarea în butoaie mari de stejar. Va complimenta cu succes carnea roșie la grătar, tocănițele și brânzeturile.

Petro Vaselo, Roșu de Vaselo, sec, 2019

Poți comanda sticla de vin aici.

Fin, cald, profund și aromat, Roșu de Vaselo de la crama Petro Vaselo trezește la viață cele mai frumoase amintiri și te duce cu gândul la o îmbrățișare caldă. Cu un echilibru aproape perfect între componenta tanică și textura catifelată, acest vin de un roșu intens dezvăluie arome profunde și elegante de fructe roșii, tutun, lemn dulce și tămâie și un postgust foarte lung cu note condimentate. Se asortează cel mai bine cu preparatele din carne roșie.

Lebăda Neagră, Dharma, sec, 2019

Poți comanda sticla de vin aici.

În sanscrită dharma înseamnă scopul vieții din care izvorăsc armonia interioară, satisfacția de durată și cunoașterea. Pentru cei care apreciază un vin roșu complex, cu o textură ca de mătase lichidă, Dharma de la Lebăda Neagră este alegerea potrivită. Cu taninuri fine, arome de vișine și cireșe negre ce completează perfect notele condimentate de piper negru, acest vin roșu are un gust final satisfăcător, de lungă durată.

Aurelia Vișinescu, Karakter, sec, 2016

Poți comanda sticla de vin aici.

Dacă ești în căutarea unui vin fructat, dar care să nu fie foarte dulce și să aibă o oarecare profunzime, Karakter de la Aurelia Vișinescu este o alegere mai mult decât potrivită. Un vin roșu românesc care te cucerește cu o culoare intensă, arome de fructe de pădure, prune uscate și note de vanilie ce provin de la învechirea în baricuri din stejar românesc. Gustul evoluează de la mure la cireșe negre, iar în final se contopesc izuri de tabac, cafea și scorțișoară. Complimentează excelent mâncarea condimentată, carnea de vită, carnea de miel, brânzeturile maturate, deserturile cu ciocolată, nucile și alunele.

Descoperă mai multe vinuri roșii românești de calitate pe rafturile Cărturești.

Vinuri rosé românești

De la gustul care cucerește prin prospețime, aromă și delicatețe până la parfumul îmbietor, vinul rosé a devenit în ultimii ani partenerul ideal al zilelor de vară. Fratele cochet al vinului roșu, cu o varietate bogată de savori – fructe, flori sau citrice, nectarul de culoarea trandafirului te poartă cu gândul la o petrecere al fresco pe o plajă îndepărtată.

Acest tip de vin este obţinut atunci când cojile strugurilor roşii sunt lăsate la fermentat doar pentru o scurtă perioadă de timp alături de pulpă. Dacă vinurile roşii sunt obţinute adesea după ce strugurii au fost lăsaţi să fermenteze săptămâni bune, în cazul vinurilor rosé, acestea capătă culoarea în numai câteva ore.

Dacă te numeri printre admiratorii acestuia, iată câteva dintre vinurile rosé românești pe care merită să le savurezi:

Alira, Alizee, sec, 2020

Poți comanda sticla de vin aici.

Cu note de zmeură, cireșe și coacăze roșii, Alizee este un vin de un roz trandafiriu, făcut din soiul Syrah. Aromele florale, dulci și gustul echilibrat fac din acest vin rosé românesc  o alegere ideală pentru orice moment al zilei, fie că vei să-l savurezi la un prânz alături de cei dragi, la o petrecere sau o cină romantică. Printre preparatele culinare care vin în completarea gustului delicios al vinului Alizee se numără mezelurile, peștele, fructele de mare sau deserturile pe bază de fructe.

Young Liliac Light Rosé, sec, 2021

Poți comanda sticla de vin aici.

Crama Liliac duce mai departe tradiția vinului transilvănean, moștenită de la coloniștii sași, care încă din secolul al XIV-lea au cultivat via la poalele munților Carpați. Young Liliac Light Rosé creat din soiul de struguri Fetească Neagră și Merlot, te încântă cu o aromă intensă și plăcută de muguri de flori și note de grapefruit roz, merișoare și frăguțe, iar gustul este proaspăt și echilibrat, cu note de fructe roșii. Este un vin răcoritor și ușor de băut, se recomandă ca aperitiv sau alături de preparate ușoare de vară, de la salate la pește și preparate cu carne de pasăre.

Amețite de Rosé, Traminer Roz, demisec, 2020

Poți comanda sticla de vin aici.

Dacă ești în căutarea unui vin rosé cu ceva mai multă personalitate, Amețite de Rosé, Traminer Roz este alegerea ideală. Un vin cu un gust catifelat de fructe exotice precum mango,  litchi și fructul pasiunii și arome florale de iasomie, produs de vinificatori cu experiență din podgoria Murfatlar. Savurează-l în compania celor dragi cu aperitive și feluri principale din pește și fructe de mare, brânzeturi sau un desert delicios și răcoritor.

Tandem, Merlot, sec, 2021

Poți comanda sticla de vin aici.

Tandem este un proiect vinicol care unește eforturile a doua vinării din România și Republica Moldova din dorința de a împărtăși frățește plăcerea unui pahar de vin și de a împărtăși o experiență de neuitat. Tandem, Merlot este un vin rosé care te cucerește cu arome de fragi, caise, grapefruit, rodii și zmeură. Printre preparatele recomandate se numără fructele de mare, peștele, legumele la cuptor sau preparatele din carne de pui.

Crama Hamangia – Pagaia, sec, 2019

Poți comanda sticla de vin aici.

O escapadă pe o plajă sălbatică și gustul libertății cuprinse într-o sticlă, acest vin rosé este făcut din struguri Merlot cultivați la Gura Portiței, locul în care Marea și Delta își dau întâlnire. Pagaia de la Crama Hamangia se numără printre cele mai bune vinuri rosé românești, cu o culoare frumoasă și apetisantă și un gust fin de fructe roșii și flori.

Corcova, Éclat, Sec, 2020

Poți comanda sticla de vin aici.

Un vin rosé elegant și savuros care te poartă cu gândul la prima scânteie a fulgerului într-o zi călduroasă de vară și la acel sentiment de emoție și mister înainte să se dezlănțuie furtuna. Éclat, care se traduce prin strălucire, este rosé gourmet cu un gust echilibrat, plăcut și cremos, dominat de arome fructate de căpșuni, grapefruit roșu și citrice, completate de note lemnoase suave de cedru și stejar. Printre recomandările culinare: brânzeturi tari și semitari, preparate din bucătăria libaneză, carne la grătar, somon sau salate răcoritoare.

Descoperă mai multe vinuri rose românești bune pe care să le încerci.

Vinuri albe românești

Chiar dacă este considerat nectarul neoficial al petrecerilor de vară, vinul alb poate fi savurat cu aceeași plăcere indiferent de sezon. Elegant, ușor, răcoritor și misterios, vinul alb poate fi asociat atât cu salate sau fructe de mare în zilele călduroase, cât și cu o porție de paste cremoase într-o seară rece de iarnă. Vinul alb se obţine prin strivirea boabelor albe care se transformă în must, iar acesta va fermenta singur până la transformarea în vin.

Serve, Terra Romana Milenium, sec, 2019

Poți comanda sticla de vin aici.

Dacă vrei să te bucuri de un moment de relaxare și rafinament un pahar din vinul alb românesc Terra Romana Milenium este ceea ce cauți. Un vin alb delicios, al cărui miros floral de trandafir, flori de lămâi, iasomie, dar și piersică, grapefruit și pepene galben te va face să te simți ca la o degustare în „grădina zeilor”. Savurează-l alături de salate ușoare de vară, pește, brânzeturi, paste sau fructe.

Dradara, Sauvingon Blanc, sec, 2020

Poți comanda sticla de vin aici.

Strugurii folosiți la crearea acestui Sauvignon Blanc de la crama Dradara provin dintr-un sol de origine vulcanică, ceea ce asigură „ingredientele” necesare pentru un vin cu personalitate și o culoare galbenă-canar cu reflexe verzui strălucitoare. Vinul are arome intense de agrișe și fructul pasiunii, împreună cu arome de iarbă și lemongrass, iar la gust se simt arome de soc, mere verzi și ușoare note de fructe tropicale. Printre asocierile culinare potrivite se numără peștele, pastele și salatele.

Avincis, Vila Dubrasa, sec, 2020

Poți comanda sticla de vin aici.

Pentru momentele în care vrei să-ți iei timp să te reconectezi cu tine, dar și cu oamenii, natura și mâncarea preferată, alege un vin alb răcoritor și ușor de băut. Avincis Vila Dubrasa te învăluie cu arome delicate de miere și note de piersică și lămâie, iar gustul său viu se asociază perfect cu brânza de capră, aperitive, salate de sezon și pește la grătar.

Basilescu, Riesling, dulce

Poți comanda sticla de vin aici.

Obținut din struguri de Riesling Italian, Basilescu Riesling beneficiază de o perioadă de învechire de 3-4 luni, timp suficient pentru ca aroma să se contureze pe deplin. Rezultatul este un vin desert cu un caracter complex, elegant și răcoritor în același timp. Prospețimea, mineralitatea, culoarea și gustul de fructe dulci, bine coapte, completate de tonuri de flori de vară și accente crocante îți oferă o experiență de neuitat. Este ideal alături de preparate din carne albă sau brânzeturi, dar și alături de deserturi din fructe.

Domeniile Dascălu, Rogova, sec, 2019

Poți comanda sticla de vin aici.

Printre cele mai bune vinuri românești pe care merită să le încerci se numără și Rogova de la Domeniile Dascălu. Un vin de colecție creat din struguri sortați manual ajunși la maturitate deplină, după acumularea în mod natural a unui conținut generos de zahăr. Cu o culoare galben-verzui cu ușoare reflexii aurii, este un vin alb cu arome florale intense de salcâm, miere de tei, flori de soc și fructul pasiunii. Este partenerul ideal pentru preparate din pește, pui sau curcan, dar se potrivește foarte bine și cu fructele de mare, brânzeturile rafinate sau paste cu sos alb. 

Crama Viișoara, David, sec, 2016

Poți comanda sticla de vin aici.

Dacă vrei să faci un cadou special unei persoane dragi sau dacă vrei să te răsfeți cu un vin select, David este alegerea ideală. Medaliat cu aur în 2019 la premiile Vinarium, David este un Chardonnay cu o personalitate aparte, elegant și învăluit în nuanțe dulci și intense de vanilie. Fermentat și maturat 8 luni în butoaie de stejar, gustul acestui vin alb românesc se distinge prin arome susținute de miere și alune coapte. Se recomandă a se consuma alături de carne albă, fructe de mare sau legume la grătar.

În funcție de preferințele tale, găsești mai multe vinuri albe românești pe rafturile Cărturești.

Găsești toate aceste vinuri românești de calitate, dar și multe altele la fel de bune și gustoase,  în librăriile Cărturești și pe carturesti.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.