rhapsody-cover-c-signum-records-ltd_photo-by-alex-galmeanu

ALBUMUL „RHAPSODY” AL SOLISTEI TEODORA BRODY ÎMPREUNĂ CU LONDON SYMPHONY ORCHESTRA, RECENT LANSAT LA SIGNUM CLASSICS, ESTE DISPONIBIL ACUM ÎN FORMAT CD ȘI ÎN ROM NIA

BRODY INTERPRETEAZĂ ARANJAMENTE VOCALE ORIGINALE ÎN PREMIERĂ ALE UNOR CAPODOPERE ALE MUZICII CLASICE

Cel mai recent album al Teodorei Brody, Rhapsody, lansat luna trecută la Signum Classics, se găsește acum în format CD și în România, în rețeaua națională a librăriilor Cărturești. Albumul prezintă în premieră aranjamente vocale originale ale unor lucrări orchestrale de mare valoare din muzica clasică universală, în orchestrația lui Lee Reynolds. Brody interpretează alături de London Symphony Orchestra, dirijată de Robert Ziegler.

În albumul Rhapsody, Teodora Brody își unește forțele cu una dintre marile orchestre ale lumii, London Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorală a lui Robert Ziegler, pentru un nou capitol extraordinar din călătoria ei în repertoriul clasic, reinterpretând în versiuni vocale originale lucrări binecunoscute de Beethoven, Bartók, Enescu și Pachelbel. Albumul se încheie cu o doină, interpretată de solistă a capella.

Albumul Rhapsody, în format CD, este disponibil acum și în România, în rețeaua librăriilor Cărturești din toată țara și online și pe carturesti.ro.

O vocalistă fără egal, Teodora Brody sfidează genurile și încântă audiențe din întreaga lume cu arta sa, ce cuprinde jazz, muzică clasică, muzică etno și nu doar atât. Cu puterea sa primordială de expresie și un registru vocal remarcabil de patru octave, instrumentul uluitor al Teodorei – vocea – este o forță a naturii de neuitat.

Prin arta acestor muzicieni de elită, notele pieselor clasice legendare și familiare se topesc și se transformă, curgând între genuri și dezvăluind noi conexiuni surprinzătoare. La începutul albumului, arpegiile binecunoscute ale Sonatei Lunii de Beethoven se transformă într-un tip foarte diferit de nocturnă; armoniile de blues și emoționalul scat evocă atmosfera unui bar de jazz plin de fum, în orele târzii ale nopții. Mai încolo, fibrele populare ale Canonului lui Pachelbel sunt răsucite în direcții cu totul noi, trecând de la incantații șoptite la un crescendo orchestral impetuos.

În altă zonă a albumului, Teodora explorează repertoriul din România natală, cu interpretări vocale extraordinare ale celor două Rapsodii Române de Enescu și ale Dansurilor românești de Bartók. Orchestrațiile evocatoare și vocea pură, ancestrală, a Teodorei conferă interpretărilor o pasiune profundă, cu toată intensitatea tradițiilor muzicale populare din România transpusă într-un cadru orchestral. 

Cu ultima piesă de pe album, Teodora se întoarce mai adânc către rădăcinile ei cu o Doină încărcată de emoție, pe care o interpretează a capella. După cum își amintește orchestratorul proiectului, Lee Reynolds, „la sfârșitul celei de-a doua zile de înregistrare, când orchestra a plecat și studioul era liniștit, am înregistrat cu Teodora o Doină fără acompaniament, absolut uimitor de frumoasă. Eu și producătorul eram în cabina de ascultare și ne-am uitat amândoi unul la celălalt cu respirația tăiată. A fost un moment magic. Așa ceva nu se întâmplă foarte des și totuși am surprins atât de multe momente de acest fel cu Teodora, pe acest album.”

„Crearea acestui album a fost o lungă călătorie pentru mine și o muncă făcută cu mare dragoste. Legătura mea cu muzica clasică este profundă – îmi simt spiritul înălțându-se atunci când interpretez aceste piese extraordinare, cu propriile mele răspunsuri vocale la muzica ce a mișcat și a inspirat oamenii de secole. Să văd că Rhapsody – pe care îl simt ca o celebrare a vieții – își face în sfârșit drum în lume este pentru mine un vis devenit realitate” a menționat Teodora Brody.

Jonathan Allen, producătorul Rhapsody, a mărturisit: „Mi-a amintit de momentul în care Jeff Beck a interpretat [la chitară, Adagietto din Simfonia Nr.5 de] Mahler – acea combinație minunată de ceva proaspăt și comunicativ. Teodora insuflă acestei muzici atingerea umană pe care doar vocea o poate da, și a scos la lumină simțire adevărată din aceste melodii pe care le cunoaștem cu toții atât de bine.”

Albumul Rhapsody este disponibil pentru ascultare: https://lnk.to/TBrodyRhapsody

Contact pentru informații de presă: Oana Marinescu, OMA Vision, oana.marinescu@omavision.ro 

Note pentru Editori

Tracklisting
1 Rapsodia Română No. 1, Op. 11, George Enescu
2 ‘Moonlight’ Sonata, Ludwig van Beethoven 
3 Dansuri Românești, Béla Bartók
4 Canon în D Major, Johann Pachelbel
5 Rapsodia Română No. 2, Op. 11, George Enescu
11 Doina (Tradițional) 

Aranjamente muzicale de Teodora Brody și Călin Grigoriu
Orchestrație de Lee Reynolds
Aranjamente vocale de Teodora Brody

SIGCD765 | Data lansării: Septembrie 2023

Biografie

Născută în România, în prezent stabilită în Elveția, Teodora Brody (Enache) s-a pregătit inițial în jazzul clasic și a devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, cântând alături de legendarul pianist de jazz Johnny Răducanu. Aclamată pentru puterea sa vocală extraordinară și viziunea creativă, Teodora a fost pionieră în fuziunea jazzului cu Doina – creație lirică specifică poporului român – și este larg recunoscută pentru introducerea publicului internațional în lumea unică a acestui gen muzical, profund emoționant și personal.

Căutând mereu noi teritorii muzicale de explorat, Teodora a interpretat alături de muzicieni precum Stanley Jordan, Theodosii Spassov, Lars Danielsson, Johnny Răducanu, Les Paul, Curtis Fuller, Eric Legnini, Phillippe Duchemin, Guido Manusardi, Benny Rietveld, Daniele di Bonaventura, Ion Baciu Jr. și Al Copley. Pe scena mondială, Teodora a apărut în mod regulat la prestigioase festivaluri europene de jazz, inclusiv Montreux, Lugano și Marciac, iar peste Atlantic a cântat la Biblioteca Congresului din SUA și la Galeria de Artă Corcoran, precum și la cluburi legendare cum ar fi Iridium New York și Blues Alley din Washington D.C.

În 2004, guvernul american a numit-o pe Teodora Ambasador Cultural al României în SUA, iar în 2007 și 2008 Teodora a fost distinsă cu premiul pentru „Cea mai bună contribuție internațională de jazz a unui artist român” de către Compania Română de Radiodifuziune.

În ultimii ani, imaginația îndrăzneață a Teodorei a dus-o mult dincolo de rădăcinile ei românești și de jazz, pe un nou teritoriu muzical. Cu proiecte unice precum „Unifying Worlds”, „From Classical to Jazz” și „Classical Emotion”, Teodora a explorat repertoriul clasic cu o abordare complet nouă, creând și interpretând versiuni vocale originale ale unora dintre capodoperele create de Bach, Beethoven, Enescu, Pachelbel, Vivaldi, Bartók, Pablo Casals. În 2019, „From Classical to Jazz” a fost desemnat „Proiectul anului” la Gala Premiilor de Jazz din România, iar Teodora însăși a fost numită „Muzicianul anului” pentru al doilea an consecutiv. Solista a susținut prezenţe interpretative remarcabile în cadrul prestigiosului Festival Internațional George Enescu, în edițiile din 2019, 2021 și 2023.  

2023 este anul în care Teodora își continuă parcursul creativ unic cu proiecte interesante, inclusiv sesiunile sale Impromptu – o serie de concerte experimentale inedite, fără compoziții, scenarii sau repetiții prealabile, susținute cu invitați speciali în toată Europa – și albumul Rhapsody, înregistrat cu London Symphony Orchestra, lansat la Signum Classics in septembrie.

Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați teodorabrody.com 

Instagram: @officialteodorabrody
Facebook: facebook.com/teodorabrody
YouTube: youtube.com/teodorabrodyofficialThere are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.