Cover FB_MC aVangaRda VR eXperience

Cinci pionieri ai dansului românesc din perioada interbelică, cinci dansatori contemporani, o experiență VR inedită

DS Projects Lab te așteaptă între 15 și 17 septembrie 2023, la sediul Loop Virtual Reality Solutions, să experimentezi realitatea virtuală în pași de dans, prin intermediul proiectului MC aVangaRda: VR eXperience.

MC aVangaRda: VR eXperience este oinstalație imersivă care, prin intermediul tehnologiei VR360, expune universurile pionierilor dansului modern românesc de la începutul secolului XX: Lizica Codreanu, Iris Barbura, Trixy Checais, Gabriel Negry și Vera Proca Ciortea.

Acești pionieri și-au făcut apariția în perioada interbelică și fac parte din elita coregrafiei românești, care s-a rupt de curentul dominant al vremii, de rigorile dansului clasic, aducând noutăți în discursul interpretativ și creativ pe scena dansului autohton. Astfel, ei marchează perioada Avangardei dansului românesc, deschizătoare de noi direcții și stiluri.

MC aVangaRda: VR eXperience propune cinci filme VR de scurtmetraj, cu o durată totală de aproximativ 40 minute, ce reprezintă reenactment-uri ale unor momente de dans cheie din cariera acestor personalități, plecând de la pozițiile lor din fotografii vechi și după mărturiile celor care i-au văzut dansând. Vei fi condus în experiențe imersive prin intermediul fuziunii dintre arta coregrafică, muzică, cinematografie și tehnologia VR360, în spații și perioade istorice specifice fiecărei personalități în parte, ceea ce îţi va oferi posibilitatea de a evada în alte dimensiuni. Dansatorii și coregrafii care au pus în mișcare aceste povești sunt:

Anda Stoian | în rolul Lizicăi Codreanu

Foto: Valentin Zaharia

Krista Sandu | în rolul lui Iris Barbura

Foto: Valentin Zaharia

Arcadie Rusu | în rolul lui Trixy Checais

Foto: Valentin Zaharia

Bogdan Cănilă | în rolul lui Gabriel Negry

Foto: Valentin Zaharia

Andreea Vălean | în rolul Verei Proca Ciortea

Foto: Valentin Zaharia

MC aVangaRda – VR eXperience este un proiect hibrid, o întrepătrundere a mai multor lumi, cu scopul de a crea o perspectivă benefică pentru definirea unor noi forme de exprimare artistică, parte din documentarul Moșteniri Coregrafice: Avangarda, lansat în 2021 la Muzeul Țăranului Român.

Programul de vizionare la Loop Virtual Reality Solutions (strada Barbu Urleanu 18) va fi:

Vineri, 15 septembrie | 16:00 – 21:00

Sâmbătă, 16 septembrie și duminică, 17 septembrie | 14:00 – 21:00

Accesul la evenimente este liber, iar participarea se face pe bază de rezervare la dsprojects.contact@gmail.com. Locurile sunt limitate.

Parteneri: Loop Virtual Reality Solutions, VZ Fine Art, Atelier 44, Fine Art & more, Bucharest City Ballet, Linotip – Centru Independent Coregrafic.

Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.