iubitafizica

Corijenți la Iubitafizică

Iubitafiiubitafizicazică: S., f., știință de purtat în mințile deschise, în coșurile piepturilor umbroase de tutun, sub pleoapele nedeșteptate de dimineață, dar trezite de ritmuri păgâne cântate la pick-up, în paharele cu vin care fac scrisul să se înfășoare și să dea viață tuturor iubitelor imaginare.

Îl cred pe Iulian Tănase când spune că iubita imaginară nu prinde viață fără a-i stăpâni știința. Fără a-i citi rostul, a-i adulmeca pielea efemeră și de-a o săvârși ca muză. Știința tuturor iubirilor imaginare le are ca eponime pe Adora, Alejandra, Creola, Elena, Emma, Ersta, Eva, Greta, Ioana, Julia, Lolita, Lucrecia, Maga, Maria, Maya, Melissa, Oedipa, Veronika, Zenobia, 19 descântece cu trupuri de consistența zahărului presărat cu albastru de metal, 19 fațete ale singurătății spontane, cea a înfășurărilor benevole în valuri de mătase neagră.

Iubitafizică e o culegere de descântece, decantări și decorticări ale feminității, tandre, guturale, duioase sau elogioase, și unul dintre cele mai frumoase volume de poezie apărute în ultima perioadă. Ca într-un voyeurism complice sau într-o derulare de diapozitive în culori fabuloase sau, dimpotrivă, în peste 50 de feluri și soiuri de gri, asistăm la dezvelirea și confesiunea fiecărei iubite imaginare care se insinuează în vocea poetului.

Dintr-un buletin meteo-iubitafizic vom desprinde următoarele:

–          Iubitele imaginare au circuitul lor în mintea noastră, ca și florile pe pământ reavăn

–          Numai primăvara este anotimpul oportun pentru ca Veronica să hotărască să nu mai moară, Lolita să crească în toată deplinătatea vârstei sale de 12 ani, iar Maga să joace șotronul în sens invers pe deasupra Parisului.

–          Iubitafizică este o știință exactă, la care cei mai mulți rămânem corijenți, încât confundăm visarea cu veridicul, începutul cu sfârșitul și pe Eva cu toate celelalte iubite imaginare.

Poate de accea, într-o seară, care avea să fie și ultima, ea a spus:

“Știi, e ciudat că ei își închipuie că a face patul e același lucru cu a face patul, că a fi nebună e totuna cu a fi nebună, că a te sinucide cu armele secrete ale lui Cortazar înseamnă să te sinucizi la infinit cu aceleași arme din ce în ce mai secrete. Ei își închipuie toate acestea, însă ei nu înțeleg că eu sînt Eva, chiar Eva, prima femei de pe pământ și poate ultima.”



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.