Common

Două concerte-eveniment marca Jazz Fan Rising: Nguyen Le Trio în reprezentații unice la București și Cluj

Nguyen Le Trio vine România pentru două concerte-eveniment, în reprezentație unică la București (12 noiembrie 2023) și la Cluj-Napoca (13 noiembrie 2023). Asociația Jazz Fan Rising oferă publicului românesc prilejul să experimenteze concertul unui muzician iconic, care pune în scenă un jazz unic, personal ca o semnătură.

Nguyen Le este o adevărată legendă vie a muzicii fusion, pe care are toate atributele să o facă în modul lui original, infuzând natural energia rockului sau sonoritățile world music într-un jazz foarte personal. Născut într-o familie de vietnamezi și educat în Franța, a studiat muzică și arte plastice, dar are și o teză de masterat în filosofia exotismului. A învățat tobe, apoi instrumente cu coarde, ca să prefere în cele din urmă chitara electrică. A stat în fața microfonului, dar și înapoia pupitrului de studio, ca inginer de sunet, toate aceste experimente rafinându-i interpretarea și compoziția de jazz. Stilul lui de muzică depășește granițele unei categorii și este modelat de cele mai variate influențe, precum muzica asiatică, muzica contemporanăsau rockul clasic.

Nguyên (se citește „nu-ien”) Le este unul dintre rarii chitariști a căror tehnică, stil și compoziție sunt unice și recunoscute încă de la prima notă.

Discografia lui numără 85 de titluri, din care 20 de albume în calitate de lider de grup, iar dintre acestea 17 publicate de ACT Music (a fost primul muzician care a devenit „artist exclusiv ACT”). Are nenumărate alte prezențe, pe albume sau pe scenă, alături de nume mari precum Dhafer Youssef, Leszek Możdżer, Lars Danielsson, Paolo Fresu, Bojan Z, Louis Sclavis, Henri Texier, Orchestre Nationale de Jazz, Michel Portal, Miroslav Vitous, Trilok Gurtu, Jon Christensen, Nana Vasconcelos, Uri Caine sau Michel Benita și foarte mulți alții.

Pentru concertele pregătite pentru București și Cluj, Nguyen Lê vine în formatul de trio cu care s-a consacrat, și cu ultimul său proiect – „Silk and Sand”, adăugând chitarei sale unice, voce și sintetizator.

Va fi însoțit pe scenă de canadianul Chris Jennings – unul dintre cei mai căutați basiști pe ambele maluri ale Atlanticului, care a fost deja aplaudat de publicul românesc ca basist al Machei Gharibian în concertele Jazz Fan Rising din februarie 2023.

Formula este completată de percuționistul marocan Rhani Krija, ale cărui ritmuri filigranate au îmbogățit muzica unor vedete precum Sting, Keziah Jones sau Dominic Miller. Pe lângă vocea sa specială și instrumentele de percuție nenumărate, Rhani va face cunoștință publicului cu un instrument rar, gumbri – o lăută bas cu trei corzi de dimensiunea unei chitare, cu cutia de rezonanță acoperită cu piele de cămilă.

Nguyên Lê este la fiecare concert o apariție memorabilă, el păstrând pentru fiecare public o supriză, fie o piesă inedită, fie un solo de virtuozitate care îți taie răsuflarea, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației Jazz Fan Rising.

Concertul Nguyen Le Trio de la București și Cluj este un eveniment rar, pentru iubitorii de muzică gourmet, din seria de experiențe propuse de Asociația Jazz Fan Rising.

Biletele pot fi achiziționate de pe eventim.ro, iabilet.ro și eventbook.ro, precum și din rețelele Humanitas și Cărturești, de la Casa de bilete a Sălii Palatului, de la Magazinul Muzica, din Magazinele Germanos, Vodafone, Orange Shop și stațiile OMV.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.