Gustav Klimt si Kunstlerkompanie

Expoziţie Gustav Klimt şi Künstlerkompanie la Peleş

La 150 de ani de la naşterea lui Gustav Klimt, Muzeul Naţional Peleş organizează cea mai vastă expoziţie din România dedicată operei marelui pictor austriac şi atelierului de pictură Künstlerkompanie. Cunoscut şi sub numele de Künstler-Compagnie der Gebrüder Klimt und Matsch, din acest atelier făceau parte, alături de Gustav Klimt, fratele mai tânăr al acestuia, Ernst, precum şi pictorul Franz Matsch.

Lucrările din această expoziţie au fost realizate între anii 1883-1886, la comanda Regelui Carol I, fiind destinate decorării reşedinţei de la Sinaia.

Realizarea unor opere de artă în colaborare, în cadrul atelierului, ridică cel puţin o întrebare: care a fost rolul fiecăruia dintre fraţii Klimt? După cum indică Gerbert Giese, Ernst pare a fi jucat un rol subordonat, cel puţin pentru început, în relaţia cu colegii săi, din cauza vârstei. I se repartiza, astfel, realizarea ancadramentelor de compoziţii şi a fundalurilor, există şi excepţii după cum vom vedea. Gustav Klimt şi Franz Matsch elaborau fiecare câte un proiect privitor la lucrarea ce le era comandată. Mapele de schiţe pictate şi acuarelele erau supuse analizei şi opţiunii comanditarului, care alegea fie o soluţie individuală, fie una intermediară, ce combina ambele proiecte. Este de presupus că aşa s-a întâmplat şi în cazul comenzilor făcute de suveranul român şi în acest sens ar fi interesant de identificat schiţele pregătitoare pentru decoraţia de la Peleş. […] Lucrările aflate şi astăzi la faţa locului se pot grupa în trei categorii distincte: Galeria de strămoşi a Castelului Peleş, strămoşii regelui, din Casa de Hohenzollern; copiile după opere de mari maeştri şi opere originale aflate în Sala de teatru şi pe plafonul Scării de onoare. Toate acestea vor fi expuse începând cu luna septembrie în sălile de expoziţie ale Castelului Peleş. – peles.ro

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 15 septembrie – 15 decembrie 2012, tariful fiind de doar 6 lei (preţ întreg), respectiv 3 lei în cazul pensionarilor şi 1,5 lei pentru elevi şi studenţi.

Sinaia, suntem pe drum!

 

PS: În noiembrie anul trecut am lansat campania Klimt 2012 – Un sărut schimbă lumea, în parteneriat cu www.wien.info . În urma tombolei organizate, 10 clienţi Cărtureşti au primit câte o excursie pentru două persoane la Viena, oraşul natal al lui Klimt.



There is 1 comment

Add yours
  1. Erin Weinerth

    Expoziția celebrului pictor austriac GUSTAV KLIMT este o încîntare pentru ochi și mai ales pentru suflet. Delicatețea cromatică a penelului artistului ne bucură simțurile. Felicitări organizatorilor !


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.