juriul carturino

Faceți cunoștință cu juriul Premiilor Cărturino la prima ediție!

Premiile Cărturino dedicate scriitorilor și ilustratorilor români de carte pentru copii și-au făcut apariția toamna aceasta, la prima ediție. Încântați și nerăbdători să vedem cărțile care vor intra în concurs și să ajungem la gala care anunță primii câștigători, în primăvara anului viitor, vă invităm până acolo să faceți cunoștință cu juriul care va avea în grijă lectura atentă și aprecierea textelor și ilustrațiilor titlurilor înscrise.
Așadar, la ediția 2023 – 2024, juriul pentru secțiunile principale Cărturino este alcătuit din:

Iulia Iordan

Iulia Iordan este scriitoare și educator muzeal. Timpul ei de lucru se împarte între muzee, biblioteci și librării, unde de obicei este înconjurată de copii sau tineri. Prin expoziții și ateliere aduce împreună artiști contemporani și studiază de fiecare dată reacțiile chimice care se produc între aceștia. O concluzie parțială a cercetărilor sale ar fi că literatura română și muzeele contemporane le îmbunătățesc tinerilor și copiilor capacitatea de cunoaștere, îi fac mai atenți la lumea în care trăiesc și la ei înșiși, mai curioși, mai implicați. A fondat alături de alte trei scriitoare De Basm. Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România și este membră a Asociației Da’DeCe. Cum să ne apropiem de semnificațiile culturii pentru societate, în așa fel încât aceasta să capete un sens personal, deci profund, este una dintre provocările sale profesionale la care caută în permanență răspunsuri prin proiecte culturale și printr-o cercetare doctorală coordonată de CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii.

Poți citi despre proiectele ei și ale colegilor săi pe site-urile www.asociatiadadece.ro și www.debasm.ro. Mai multe despre Iulia, pe site-ul ei: www.iuliaiordan.ro.

Mădălina Oprescu 

Mădălina este actriță și cititoare. Mulți ani s-a distrat cu acest melanj din care a ieșit Povestaș, un proiect de educație complementară pentru promovarea cărților și cititului cu voce tare, în grădinițe. Ulterior, a aterizat pe Asteroidul B 612, unde a rămas timp de aproape 3 ani, ca librar și curator, dar mai ales ca parteneră de joacă și cititoare pentru cel mai mișto public. 

Curioasă din fire și interesată de domeniul editorial, a simțit nevoia să schimbe perspectiva pentru o mai bună înțelegere a cărților pentru copii, și a urmat Masteratul de Teoria și Practica Editării, din cadrul Facultății de Litere. 

Momentan se distrează la Cărturești, tot cu cărțile pentru copii și cu copiii, bineînțeles în interes de serviciu, și când are ocazia plonjează în vreo carte ilustrată și rămâne acolo o perioadă, plutind pe luciul imaginației. 

Maria Surducan

Maria Surducan lucrează de peste zece ani ca ilustratoare, autoare și scenaristă de bandă desenată în studioul său din Cluj-Napoca. Lucrările ei includ proiecte de ilustraţie pentru publicitate, reviste, jocuri de societate și cărți, iar printre clienții ei se numără Milka, Sprite, Hochland, Cărturești și Usborne. A publicat cărți de bandă desenată în limba română, franceză și maghiară și are planuri mari pentru viitor.

Oana Purice

Foto: SMAStudio

Oana Purice este agent literar și fondatoarea platformei Book Industry, un site unde publică interviuri bilingve cu profesioniști din industria de carte. Câteodată mai traduce, uneori mai redactează cărți și aproape în fiecare seară îi citește puștiului Tudor.

Carla Duschka

Carla Duschka este specializată în design de carte: de la albume de artă la cărți ilustrate pentru copii.
Este membru cofondator al Atelierului de grafică și are o lungă experiență în învățământul universitar vocațional. 
Recent a coordonat unele proiecte în cadrul evenimentului Bucharest Graphic Days.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.