carturino header 1

Premiile Cărturino, la prima ediție. Un proiect Cărturești dedicat scriitorilor și ilustratorilor români de carte pentru copii

Un nou proiect Cărturești prinde viață la final de 2023: Premiile Cărturino dedicate cărților pentru copii, un demers de recunoaștere a valorii literaturii pentru copii, a importanței ei în piața de carte românească și în procesul de a crește cititori încă de mici. 

În contextul creșterii constante a segmentului de cărți pentru copii pe piața românească în ultimii ani – inclusiv a celor semnate de scriitori și ilustratori români –, cu titluri apărute în condiții grafice tot mai curajoase și atent curatoriate, se impune o formă suplimentară de recunoaștere a lor, cu atât mai mult cu cât, cu excepția trofeelor acordate de edituri pentru manuscrise publicate ulterior, nu există în România premii dedicate cărților pentru copii. 

Premiile Cărturino includ două secțiuni principale: Cartea ilustrată a anului, un premiu în valoare de 2000 de euro, acordat pentru carte ca întreg (text și ilustrație), care se va împărți în mod egal între scriitor și ilustrator, și Cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1000 de euro, acordat pentru text. Pe lângă valoarea premiilor în bani, câștigătorii celor două secțiuni vor primi cărți în valoare de 200 de euro, pe care le vor dona unor asociații sau instituții alese de ei. Selecția cărților va aparține câștigătorilor. 

Juriul pentru cele două secțiuni principale va fi alcătuit din: Iulia Iordan (scriitoare), Carla Duschka (grafician, Atelierul de grafică), Oana Purice (agent literar), Maria Surducan (ilustratoare) și Mădălina Oprescu (membru în echipa de organizare Cărturești). 

În cadrul premiilor vor exista încă două secțiuni speciale, în valoare de 500 de euro fiecare: Premiul librarilor, acordat de un grup de librari reprezentanți ai mai multor librării din România, și Premiul copiilor, votat de un grup de copii sub coordonarea Svetlanei Cârstean. 

Juriul librarilor va fi alcătuit din: Valentina Bacu (Seneca Anticafe), Ioana Zenaida Rotaru (Libris – St. O. Iosif), Ala Neamțu (Librăria din cartier, Chișinău), Mariana Victoria Cojocaru (Cărturești Cătălina Roșu (Humanitas). 

Înscrierea cărților se va face în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2023, prin intermediul formularului dedicat.

Toate detaliile despre înscrierea cărților, condiții de eligibilitate și calendarul de desfășurare sunt prezente în Regulamentul proiectului. Descarcă-l de aici ⬇️

„Literatura pentru copii naște generații de cititori și oameni cu imaginație. Cărțile pentru copii au salvat o piață de carte din criză. E greu de imaginat că până acum nu aveau o gală a lor, unde să defileze cu pelerine, papioane de tenori, fanfară, pistrui, păr violet, câini cu ochelari rotunzi și tot arsenalul. Dar acum lucrurile s-au îndreptat. Cărturești le-a îndreptat. Iar cărțile pentru copii ale autorilor români își vor avea propria sărbătoare. La care sunt atât de bucuroasă să iau parte.” – Oana Purice (agent literar, membră a juriului) 

Premiile Cărturino continuă misiunea Cărturești de a sprijini scriitorii și ilustratorii români contemporani, reflectată de-a lungul timpului în numeroase proiecte, dintre care cele mai recente sunt Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești, aflate la ediția 4, dar și Rezidențele de creație vizuală de la Viscri, inițiate în 2023; Short. Festivalul de proză scurtă, desfășurată în luna decembrie în fiecare an, Carte și miere, un podcast dedicat autorilor contemporani și numeroase proiecte și colaborări cu ilustratori și artiști vizuali din România.

Cărturino, numele sub care au ieșit în lume premiile, s-a născut din imaginația lui Carmen Tiderle și a prins contur în ilustrația lui Ștefan Georgescu.

Adresa de contact: premii@carturesti.net 

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 38 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară și un spațiu care găzduiește săptămânal evenimente culturale. There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.