tora-vasilescu-invitat-special-sfr-14_post

Festival SFR | de 14 ani, capitala filmului românesc este la Iași | recomandări din program

SFR – festivalul pornit de trei studenți din Iași în 2010, a ajuns anul acesta la ediția a 14-a, cu un trecut plin de gloria filmului românesc, de prezențe ale noului val, dar și de cei care au debutat recent în cinema. SFR adună, în inima Iașului, cele mai importante personalități din cinematografia noastră, iar dincolo de faptul că programul se bazează pe un tot întreg în jurul celei de-a 7-a arte, aici s-a creat un obicei cultural de a dedica ediția unei personalități; așadar, în fiecare an inima Iașului bate pentru cinema în mod special. Anul acesta, oragnizatorii au invitat-o pe actrița Tora Vasilescu. Ediția este îmbrăcată-n roz, tocmai pentru a marca și faptul că este primul an în care totul se petrece în jurul unei doamne.

Actrița Tora Vasilescu, invitat special la SFR 14 

Cea de-a 14-a ediție a unicului festival dedicat filmului românesc aduce o noutate în ceea ce privește invitatul special – prima apariție feminină. Astfel, în perioada 9-13 august 2023, actrița Tora Vasilescu va fi sărbătorită la Iași, alături de colegi de scenă, prieteni și iubitori ai filmului românesc. Spectatorii vor avea parte, ca în fiecare an, de proiecții de film românesc, spectacole de teatru și evenimente speciale care au în centru arta și cultura. 

În cadrul secțiunii Retrospectiva Tora Vasilescu, în locațiile #SFR, vor rula cinci dintre filmele în care actrița a jucat de-a lungul timpului:  

  • Cursa (regia Mircea Daneliuc), 1975
  • Sosesc păsările călătoare (regia Geo Saizescu), 1984
  • Cuibul de viespi (regia Horea Popescu), 1987
  • Șobolanii roșii (regia Florin Codre), 1991
  • Occident (regia Cristian Mungiu), 2002

„Am marea bucurie să particip ca invitată specială a festivalului care se află la a 14-a ediție. Și mulțumim cu ocazia aceasta organizatorilor, pentru că nu e ușor să găsești sponsori, să fie sălile de cinematograf în stare perfectă, sonorizarea, fetele tinere care ajută voluntar la toată acțiunea asta. Iașul a ajuns un pol al cinematografiei române și sunt fericită, pentru că de Iași mă leagă foarte multe amintiri. (…) Mă bucur mult să vin din nou la Iași. Am fost și anul trecut și chiar am făcut o glumă: Ia’și de la mine toată dragostea mea” – actrița Tora Vasilescu. 

„A 14-a ediție va pune reflectoarele pe un personaj feminin, un nume de referință în peisajul artistic românesc: actrița Tora Vasilescu. Este o surpriză plăcută și o bucurie pentru noi toți, mai ales că spectatorii SFR ne-au cerut de multe ori asta. Ne-am întâlnit anul trecut, la ediția cu numărul 13, și ne-am dat seama cât de iubită este de public. Așteptăm cu entuziasm să o sărbătorim la Iași pentru talentul și contribuția sa în teatru și film. Invităm publicul să vină la film, la întâlnirea cu invitații și să fie alături de noi, așa cum a fost și la edițiile anterioare. Ne vom bucura în luna august a acestui an de arta cinematografică românească, de nume mari care ne-au cucerit pe marele ecran și pe scenă, dar și de producții de debut și tineri la început de drum”– Andrei Giurgia, director SFR.

Mai multe detalii despre program și bilete pe Facebook SFR și pe www.festivalsfr.ro.
**** **** ****

Borne importante din viața personalităților cinemaului românesc la SFR | CineMemoriam Teodor Corban și Lucian Pintilie | documentare | Centenar Gopo & Liviu Ciulei

Anul acesta, în perioada 9-13 august 2023, spectatorii sunt așteptați la o serie de evenimente speciale, dedicate actorului ieșean Teodor Corban, dar și artistului Ion Popescu Gopo, pentru a marca 100 de ani de la nașterea sa. Organizatorii festivalului vor aduce un omagiu și regizorului Lucian Pintilie, la 90 de ani de la naștere. 

Tot anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la nașterea regizorului Liviu Ciulei, iar echipa festivalului anunță o proiecție specială a filmului Pădurea spânzuraților, unde invitată specială va fi actrița Mariana Mihuț, care va vorbi despre moștenirea și impactul pe care Liviu Ciulei le-a avut în lumea cinematografiei și culturii românești. 

Filmul de debut al regizorului Nae Caranfil, E pericoloso sporgersi, va putea fi urmărit pe marele ecran în variantă restaurată digital, la 30 de ani de la premieră. 

Filmul Phoenix: Har/Jar, în regia lui Cornel Mihalache, programat anul acesta la SFR, este un proiect realizat în 2022 de Televiziunea Română. Documentarul reuneşte membrii formaţiei din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei. 

Spectatorii își pot achiziționa bilete la evenimentele deja anunțate, de pe platforma eventbook.ro. Mai multe detalii despre program și bilete vor fi anunțate pe Facebook SFR  și pe www.festivalsfr.ro.

Programul evenimentelor SFR, recomandate de noi:

Proiecția filmului 6,9 pe scara Richter (regia Nae Caranfil) | Vineri, 11 august 2023, ora 19.00, Cinema Ateneu – Proiecție specială In Memoriam Teodor Corban

Invitați: Irina-Margareta Nistor, Marina Constantinescu, Nae Caranfil, Ioana Natalia Corban, Laurențiu Damian

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2023-6-virgula-9-pe-scara-richter

Centenar Ion Popescu Gopo – Scurtmetraje | Sâmbătă, 12 august 2023, ora 15.00, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași 

Invitați: Anca Moscu, Irina-Margareta Nistor, Silvia Cusursuz, Oana Lazăr, Laurențiu Damian, Mihai Bisericanu

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2023-centenar-ion-popescu-gopo-scurtmetraje

Proiecția filmului De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie) | Sâmbătă, 12 august 2023, ora 17.30, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași 

Proiecție specială pentru a marca 90 de ani de la nașterea regizorului Lucian Pintilie

Invitați: Mariana Mihuț, Tora Vasilescu

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2023-de-ce-trag-clopotele-mitica

Proiecția filmului E pericoloso sporgersi (regia Nae Caranfil) | Sâmbătă, 12 august 2023, ora 19.00, Piața Unirii Iași – Open Air 

Proiecție specială – 30 de ani de la lansare – varianta restaurată

Invitați: Nae Caranfil, Valentin Teodosiu, Mihai Bisericanu

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2023-pericoloso-sporgersi

Centenar Ion Popescu Gopo – Proiecția filmului Comedie fantastică (regia Ion Popescu Gopo) | Duminică, 13 august 2023, ora 12.00, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași 

Invitați: Anca Moscu, Irina-Margareta Nistor, Silvia Cusursuz, Oana Lazăr, Mihai Bisericanu

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2023-comedie-fantastica

Centenar Liviu Ciulei – Proiecția filmului Pădurea Spânzuraților (regia Liviu Ciulei) | Duminică, 13 august 2023, ora 18.30, Cinema Ateneu 

Invitată: Mariana Mihuț

*Eveniment în cadrul Ziua Cinemaraton la SFR

*premiul de excelență SFR 14 pentru Mariana Mihuț

Intrarea este liberă, rezervări pe: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2023-padurea-spanzuratilor

Proiecția filmului Phoenix: Har/Jar (regia Cornel Mihalache) | Duminică, 13 august 2023, ora 21.30, Amfiteatrul Palas 

Invitați: Claudia Duca, Cornel Mihalache

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2023-har

***************

Cărturești este partener în cadrul SFR.

Festival organizat de Asociația ARTIS Iași.

RESURSE ONLINE SFR

Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc 

Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/ 

Youtube: http://bit.ly/2xDS0wH 

Site: www.festivalsfr.ro 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.