la conac

Iași| Cărturești invită cititorii la întâlniri cu autorii din rezidență| la conacul Petre P. Carp din Țibănești și în librărie

Evenimentele marchează ediția a 3-a a Burselor și rezidențelor de creație Cărturești, avându-i în centru pe scriitorii din rezidența de la Conacul Petre P. Carp din Țibănești: Teodora Coman, Sebastian Sifft, Victor Țvetov

Cărturești Iași invită cititorii la două întâlniri cu autori români contemporani prezenți în această perioadă la Conacul Petre P. Carp în cadrul Burselor și rezidențelor de creație literară Cărturești. 

LA CONAC | Miercuri, 28 iunie, de la ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu trei dintre scriitorii câștigători ai Burselor și rezidențelor Cărturești la ediția a 3-a. Teodora Coman, Sebastian Sifft și Victor Țvetov vă așteaptă în spațiul de la Țibănești, acolo unde își desfășoară rezidența de creație.

Dacă sunteți prin preajmă, nu ratați evenimentul. Aveți ocazia să interacționați cu scriitorii chiar în locul unde se naște o parte din viitoarele lor cărți.

Întâlnirea va fi moderată de Corina Giurgia.

La eveniment va participa Andrei Ignia, reprezentant al Asociației Maria, care va vorbi despre „Batem fierul la conac”, proiect care găzduiește numeroase inițiative la Țibănești, printre care și rezidențele de creație literară.

***

ÎN LIBRĂRIE | Cititorii sunt așteptați și Cărturești Palas Iași,joi, 29 iunie, de la ora 17.00 la o întâlnire cu trei dintre scriitorii câștigători ai Burselor și rezidențelor Cărturești la ediția 3: Teodora Coman, câștigătoare la categoria poezie, Sebastian Sifft, „Bursa specială a juriului” (roman) și Victor Țvetov, „Bursa pentru scriitori basarabeni”.

Întâlnirea va fi moderată de Corina Giurgia. 

DESPRE INVITAȚI

🔹

Teodora Coman este câștigătoarea unei burse și rezidențe Cărturești, la categoria poezie, la ediția 3, 2022-2023.

Născută la Sibiu, în 1976, Teodora Coman a publicat patru volume de poezie: „Cârtița de mansardă” (2012), „foloase necuvenite” (2017), „soft guerilla” (2019) la Casa de Editura Max Blecher si „Lucy” (2021) la Editura Tracus Arte. Din 2011 este redactor al revistei Poesis International, în care publică cronici și traduceri.

🔹

Sebastian Sifft este câștigătorul „Bursei speciale a juriului”, cu un proiect de roman, ediția 3, 2022-2023.

Născut în 1977, Sebastian Sifft a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj. A debutat cu volumul de poezie „smintirea” (2004). A mai publicat volumul de poezie „dadi” (Nemira, 2017) și romanele „Câinele iubirii” (Humanitas, 2018) și „Copia carbon” (Humanitas, 2021). Este prezent în volumele colective „16 prozatori de azi.lit” (Humanitas, 2018) și „Cartea orașelor” (Humanitas, 2021), coordonate de Andreea Răsuceanu. A publicat articole în revistele Observator cultural și Dilema veche.

Trăiește și lucrează la Bruxelles.

🔹

Victor Țvetov este câștigătorul „Bursei pentru scriitori basarabeni”, la ediția 3, 2022 – 2023.

S-a născut în 1990, în Nimoreni, Republica Moldova. Este poet, traducător și unul dintre fondatorii revistei basarabene de literatură Lolita. A debutat în anul 2015 cu volumul „în lipsa unor lucruri importante”, la Casa de Editură Max Blecher, pentru care a primit Premiul Municipal pentru Tineret și Premiul Bibliotecii Naționale din Chișinău, pentru debut. Poemele sale au fost traduse în engleză, franceză, rusă, slovenă, greacă și lituaniană.

🔹

Andrei Ignia este licenţiat în Relaţii Publice și Publicitate şi specializat în fotografie comercială şi producţie video. Pasiunea lui pentru materie şi manualitate l-a împins către proicte de design de obiect unde a căutat să recupereze, restaureze şi reintegreze elemente pentru 4 colecţii de corpuri de iluminat în stil industrial care aduc în prim-plan mirajul becurilor cu filament Edison: https://bulb27.ro/

A participat, împreună cu alţi creatori români la expoziţia deschisă în cadrul unuia dintre cele mai mari festivaluri londoneze, Clerkenwell Design Week şi la Milano-Salone di Mobili.

Andrei este prieten vechi al proiectului Batem fierul la conac!, powered by Asociaţia Maria pentru care a realizat diferite materiale foto-video, cunoscându-i îndeaproape povestea. A terminat recent cursurile Şcolii Europene de Feronerie de Artă, cu practică la prestigioasa firmă Forge de Style şi la Centrul de Formare de la Muizon din Franţa.

***

Bursele de creație literară inițiate în 2020 de Fundația Cărturești cu sprijinul Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.

Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit înființată în anul 2000. Președintele organizației este arhitectul Șerban Sturdza. Acțiunile Asociației Maria se desfășoară în comuna Țibănești, județul Iași. Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești se organizează un program cultural intitulat Batem fierul la conac! Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor. Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.