Via Transilvanica. Drumul care unește | întâlniri-eveniment la Bacău, Iași, Suceava cu: Voicu Bojan, Alin Uhlmann Ușeriu și Tibi Ușeriu

Voicu Bojan, Alin Uhlmann Ușeriu și Tibi Ușeriu vor fi în dialog cu publicul  în jurul cărții Via Transilvanica. Drumul care unește

Cititorii din Bacău, Iași, Suceava sunt invitați să participe la întâlniri-eveniment cu Voicu Bojan, Alin Uhlmann Ușeriu și Tibi Ușeriu. Evenimentele au loc în contextul lansării în regiune a cărții Via Transilvanica. Drumul care unește, semnată de Voicu Bojan: „87.402 cuvinte pentru a vă convinge să porniți pe prima și cea mai lungă potecă de anduranță a României”.

Calendarul evenimentelor în orașe:

  • Bacău – miercuri, 28 iunie, ora 19:00, Biblioteca Județeană Costache Sturdza; moderator: Adrian Jicu
  • Iași – joi, 29 iunie, ora 19:00, Ateneul Național din Iași; moderatoare: Cezara Fantu
  • Suceava – vineri, 30 iunie, ora 19:00, Aula de conferințe a Corpului E al Universității Ștefan cel Mare din Suceava

Despre carte

Această carte este nu doar o arhivă de emoții și mărturii, ci și o încercare personală de cartografiere a unui vis colectiv, lung de 1400 de kilometri. În ea veți descoperi reportaje de pe drum, interviuri și povești cu artizanii principali ai proiectului, plus un inventar geografico-istorico-gastronomic al celor șapte ținuturi prin care trece calea noastră.

Alin Uhlmann-Ușeriu: “Mi-am dat seama că nu este o rușine ca, într-o țară aflată mai mereu în derivă, să îndrăznim să visăm la lucruri mari, coerente și mai ales, bine făcute. Așa s-a născut Via Transilvanica, dintr-o profundă dorință de sens. Am creat drumul care unește nu doar Bucovina de Dunăre, ci ne poate uni pe noi toți. Este o invitație deschisă de a descoperi o țară neștiută, vie, plină de tandrețe și neprevăzut. Haideți să povestim despre ea.” 

Tibi Ușeriu: “Nu mi-am imaginat niciodată că memoriile mele de tânăr lipsit de repere ar putea trezi prea mult interes. De frică să nu rămân cu pachetele cu amintiri sub pat, inițial am decis să tipărim nu trei mii, ci doar două mii de exemplare. Azi, tirajul cărții 27 de pași a depășit o sută de mii. Cu vremea, am descoperit că îmi face plăcere să-mi cunosc cititorii, să semnez cărți și să răspund la întrebări. Mulțumesc Cărturești pentru că ați creat cadrul ideal unde ne putem întâlni.” 

Voicu Bojan: “O potecă de anduranță de 1400 de kilometri, care traversează o Românie atât de diferită din punct de vedere cultural, etnic sau gastronomic poate că merita o cronică ceva mai lungă. Scrisă din perspectiva personală a unui drumeț oarecare, dar și a jurnalistului de călătorie, cartea Via Transilvanica are un scop nemărturisit. Să îl determine pe cititor să desfacă harta supracopertei, să se încalțe și să o pornească la drum pentru a descoperi ceva ce nu bănuia despre el însuși.” 

____

Despre invitați

Alin Ulhmann Ușeriu

Este președinte al Asociației Tășuleasa Social, dar și inițiator, coordonator și suflet al acestui drum de lungă distanță numit Via Transilvanica. A reușit în ultimii 20 de ani să motiveze mii de voluntari să se implice în diverse cauze sociale. În toamna lui 2022, înainte de lansarea întregului traseu a parcurs întreg drumul pe jos, în 65 de zile. Lupta lui de promovare și întreținere a acestei poteci unice continuă.

Tibi Ușeriu

Este autorul cărții autobiografice 27 de pași, devenită bestseller și vândută în peste o sută de mii de exemplare. A câștigat de trei ori la rând competiția extremă Arctic Ultra 6633 de la Cercul Polar. A muncit cot la cot alături de fratele său mai bine de cinci ani la darea în folosință a Via Transilvanica. Înainte de lansarea traseului a alergat alături de câțiva prieteni tot traseul în doar 22 de zile.

Voicu Bojan

A studiat Litere, iar de-a lungul vieții a lucrat ca traducător și editor. Este fondator al platformei de jurnalism PressOne, unde scrie și în prezent. A publicat articole și reportaje în mai multe reviste, printre cele mai importante fiind Esquire, National Geographic Romania sau Lenswork, US. A documentat și fotografiat Via Transilvanica vreme de șapte ani începând din faza de simplă idee. Așa s-a născut cartea drumului care unește.

________________

Despre moderatori

Adrian Jicu

Născut în 1979, la Bacău, ADRIAN JICU este lector la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău și director al Bibliotecii Județene „C. Sturdza“. A absolvit Facultatea de Litere și Științe a Universității din Bacău şi este doctor în ştiinţe umaniste cu o teză intitulată H. Sanielevici: Studiu monografic. În prezent semnează cronici literare, comentarii critice, recenzii etc. în revista Ateneu și ține rubrica „Debuturi“, în revista Convorbiri literare.

Cezara Fantu

Este actriță la Ateneul Național din Iași, mamă, iubitoare de călătorii și lectură. Îi place să descopere locuri în care se poate pierde și are în buzunar tot timpul Guide to Getting Lost.

Delu Lucaci

Este actriță la Teatrul Municipal Matei Vișniec din Suceava, după o perioadă intensă de activitate la Teatrul Național din Iași. Este absolventă a studiilor de Master, secția Actorie, din cadrul Universității de Arte „George Enescu”, Iași, clasa prof.univ.dr Emil Coșeru. Îi plac drumețiile pe munte, este îndrăgostită de natură și lectură, dans și sport.

***

Parteneri: Biblioteca Județeană „Costache Sturdza“ Bacău, Ateneul Național din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava, librăriile Cărturești, Radio HIT Iași



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.