Man Booker Shortlist

Man Booker Prize: Will Self şi Hillary Mantel pe lista scurtă

Cele şase titluri care au rămas în cursă pentru prestigiosul Man Booker Prize sunt:

Tan Twan Eng, The Garden of Evening Mists (Myrmidon Books)
Deborah Levy, Swimming Home (And Other Stories/Faber & Faber)
Hilary Mantel, Bring up the Bodies (Fourth Estate)
Alison Moore, The Lighthouse (Salt)
Will Self, Umbrella (Bloomsbury)
Jeet Thayil, Narcopolis (Faber & Faber)

Printre favoriţii de anul acesta se numără Will Self, cu romanul Umbrella, despre un psihiatru care încearcă în pragul celui de-al doilea Război Mondial să trezească din comă o serie de pacienţi adormiţi în timpul primului Război Mondial, şi Hillary Mantel, care poate stabili o premieră pentru Man Booker Prize dacă va câştiga anul acesta cu Bring Up the Bodies – continuarea romanului său, Wolf Hall, distins cu acelaşi premiu în 2009.

Preşedintele juriului, Peter Stothard, a declarat presei: “După o a doua lectură a extraordinarei liste de nominalizări, puterea prozei a fost cea care a rezolvat dezbaterile. Ne-a plăcut şocul limbajului pus în pagină atât de variat şi am fost încântaţi de vigoarea şi valorile bine definite din cele şase cărţi pe care le-am ales – dar şi de încrederea vizibilă în rolul romanului în conturarea lumilor şi ideilor noastre.”

Premiul va fi acordat pe 16 octombrie, în cadrul unei ceremonii difuzate de BBC. Fiecare dintre cei şase scriitori incluşi pe lista scurtă va primi 2.500 de lire sterline şi o ediţie specială a cărţii sale, legată şi finisată manual. Câştigătorul primeşte în plus 50.000 de lire sterline.

Premiul Man Booker a ajuns anul acesta la cea de-a 44-a ediţie. Printre laureaţii săi se numără: Julian Barnes, Ian McEwan, Margaret Atwood, J. M. Coetzee sau Salman Rushdie.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.