_DSC5529

Mese ca-n cărți

Foto: Anca Dănilă

Articol și fotografii de Anca Dănilă.

Gustul, ca metaforă biblică, a fost cel care a iscodit și-a câștigat bătălia cu inocența. Poftele lui ne pot duce în lumi neimaginate cu dulciuri, fripturi iscoditoare, miros de pâine și brânzeturi pe lângă un pahar cu vin 🍷. Înghițim în sec de poftă, iar dacă cineva ne-ar da ocazia unui dumicat, am ceda fără niciun regret.

Undeva în Grădina Raiului de Hemingway există o dorință de gusturi pe care m-am gândit s-o pun în scenă: „o halbă mare și grea cu bere rece și niște pomme a l’huile”

O salată de cartofi care vrea să ne aducă aminte de Riviera Franceza. Că până la urmă, toată lumea știe de el, dar rostogolit și numit într-un anume fel, cartoful devine carte de vizită.

Era prea tîrziu să mănîce micul dejun și, după lucru, era obosit, așa că nu avea chef să ia Isotta cea veche, cu frînele ei proaste și motorul uriaș care mergea prost, și să se ducă cu ea în oraș – asta deși Chaterine îi lăsase un bilet în care-i spunea  că s-au dus pînă la Nisa și că în drum spre casă o să intre în cafenea ca să vadă dacă nu-i și el pe acolo.

<< Ce-aș vrea acum >>, își spuse el,  << ar fi o halbă mare și grea cu bere rece și niște pomme à lhuile presărate cu boabe mari de piper>>.

Foto: Anca Dănilă

 Bestseller internațional, când a apărut, în 1986, Grădina Raiului este ultimul roman nesfârșit al lui Ernest Hemingway, la care a lucrat intermitent din 1946, până la moartea sa în 1961. Este povestea unui tânar scriitor american și a încântătoarei sale soții, aflați în anii 1920 pe Coasta de Azur, pretindu-se la un joc erotic, periculos, amoral. Un text încordat, cu serpentine, elegant și straniu în același timp și foarte contemporan. (Time)

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.