povesti scurte copii

Povești scurte pentru adormit copiii: lecturi pline de farmec, de citit înainte de culcare

Când se aproprie ora de somn și se lasă liniștea, când sunt gata jocurile alerte și agitația de prin casă, iar luminile se fac mai difuze, vine acel moment să alegi cartea cu povești pentru copii. Nu contează dacă povestea este despre zâne și spiriduși, despre tineri năzdrăvani și aventuri în locuri îndepărtate sau despre animale și natură. De ce? Pentru că imaginația copilului poate depăși foarte ușor orice limită, orice zid, orice diferență între culturi și rase, îndreptându-și atenția doar către cel mai important detaliu dintr-o poveste: magia!

Citirea poveștilor înainte de culcare este o modalitate minunată de a-i ajuta pe copii să se liniștească, să-și ușureze mintea, să-și dezvolte vocabularul și este, totodată, o oportunitate de a crea amintiri frumoase.

Descoperă lista noastră cu recomandări de povești scurte pentru adormit copiii. Sunt lecturi pe care le vor îndrăgi, povești care îi vor face să viseze frumos, să își imagineze lumi posibile, să trăiască tot felul de emoții alături de personajele preferate și să descopere plăcerea de a citi.

Povești pe nerăsuflate de Adriana Ștefan

Editura Humanitas, 2023, ilustrații de Daniela Olaru, vârsta recomandată 6+

povesti scurte pentru copii

Castraveți periculoși, papuci care alungă copiii neascultători din casă, sandale care vorbesc și covoare care sunt fermecate, prințese plictisite și sătule să tot mănânce mere fermecate sau să doarmă secole în turnuri așteptând prințul – acestea sunt câteva dintre personajele care îi vor fermeca pe copii. Cele douăzeci și două de povești și fabule moderne sunt un amestec plin de originalitate între clasicul „a fost odată” și noul „hai să spunem și altfel povestea”.

Pline de energie, căldură și învățăminte, Povești pe nerăsuflate îi poartă pe copii într-o lume colorată, plină de mistere și lucruri neobișnuite, în care nimic nu este ceea ce pare, iar aventurile au, de fiecare dată, un final neașteptat. Eroii poveștilor nu sunt neapărat de domeniul fantasticului, ci mai degrabă par decupați din viața de zi cu zi și fiecare spune o poveste cu tâlc.

Povești despre speranță de Mihai Mănescu

Editura Humanitas, 2023, ilustrații de Bianca Anton, vârsta recomandată 4+

povesti pentru copii scurte

Povești despre speranță cuprinde cinci istorioare pline de duioșie și candoare în care atât animalele, cât și oamenii învață împreună ce înseamnă prietenia adevărată, bunătatea, toleranța, tăria sufletească, generozitatea și, nu în ultimul rând, speranța. Copiii vor descoperi că aricii vorbesc atunci când nu sunt oameni prin preajmă și învață să nu se teamă să fie diferiți, că puii de urs din pădurea verde merg la grădiniță și-și fac prieteni, pe care-i ajută să-și depășească limitele, dar și că, uneori, atunci când granița dintre lumi se șterge, copiii curajoși învață să zboare și să-și îndeplinească visurile.

Nopți cu sclipici de Angelica Laura Preda

Editura Letras, 2023, ilustrații de Ouatu Rebecca Maria, vârsta recomandată 2+

cele mai frumoase povesti pentru copii scurte

Emoția trăită la auzul unei povești care-i fascinează, care-i plasează în interiorul ei alături de personajele preferate sau de personaje abia descoperite, este magică și îi ajută pe cei mici să adoarmă mai ușor. Nopți cu sclipici îi poartă pe copii într-o călătorie extraordinară prin lumea viselor și a fanteziei, cu personaje complexe care contribuie la întregul tablou fantastic.

Cu originalitate și candoare, fiecare poveste din Nopți cu sclipici îi învață pe copii să prețuiască timpul, prietenia, promisiunile, lucrurile și banii. Îi învață să râdă, să iubească, să ierte și să-și păstreze mereu în suflet bucuria copilăriei.

Povești somnifere de Vlad Stroescu

Editura Humanitas, 2023, ilustrații de Andreea Dobreci, vârsta recomandată 6+

povesti pentru copii de citit scurte

Cu un stil aparte, care îmbină realul cu fantasticul, Povești somnifere îi poartă pe copii printr-o lume vastă, populată cu pitici magicieni, cu împărați care își împodobesc ținutul cu petice de lână colorată, cu case umblatoare și mașini care preferă să mănânce pufuleți. Cele șase povești pline de umor și magie vin însoțite de ilustrațiile colorate și sugestive ale Andreei Dobreci, care le transformă într-o experiență de neuitat și îi ajută pe copii să-și imagineze mai ușor toate acele lumi și personaje incredibile.

Corabia din cer de Andra Samson

Editura pentru artă și literatură, 2023, ilustrații de Elena Drăgulelei Dumitru, vârsta recomandată 8+

povesti scurte pentru copii

Corabia din cer este un volum fermecător plin de aventuri pentru copii și un mijloc de transport spre lumi fantastice unde imposibilul devine posibil. Pe măsură ce copiii explorează noi lumi și întâlnesc personaje care mai de care mai interesante, ei învață lecții importante despre prietenie, curaj și încredere în sine. O mulțime de personaje ciudate, răsturnări de situație pline de imaginație și aventuri distractive transformă povestea într-o experiență literară cu adevărat deosebită pentru copii.

Cum am devenit vrăjitor de Alexandru N. Stermin

Editura Humanitas, 2023, ilustrații de Mădălina Surducan, vârsta recomandată 6+

povesti scurte pentru copii

Lumea în care trăim poate fi minunată, plină de magie și locuri uluitoare care stârnesc imaginația. În Cum am devenit vrăjitor, biologul și exploratorul Alexandru N. Stermin îi invită atât pe copii, cât și pe adulți să îl însoțească într-o aventură fabuloasă prin lume, din trecutul omenirii până în prezentul recent și din cea mai mare mlaștină din Transilvania până în jungla amazoniană. Pentru copiii care visează să devină exploratori, dar și pentru adulții care și-au dorit să descopere misterele Pământului, cartea lui Alexandru Stermin este alegerea ideală pentru lectura dinainte de culcare.

Alfabetul povestirilor cu tâlc de Rodica Chiriacescu

Editura Meteor Press, 2023, ilustrații de Victoria Rață, vârsta recomandată 4+

povesti pentru copii scurte

În Alfabetul povestirilor cu tâlc, titlul fiecărei povești începe cu o literă din alfabet: „Albinuța”, „Brotăcelul”, „Curcubeul”, „Dino”, „Elefantul”, „Foca”, „Gânsacul” etc., și fiecare poveste are o povață sau o morală prețioasă pe care copiii o pot pune în aplicare în viața de zi cu zi. Astfel, cei mici fac cunoștință, rând pe rând, cu albinuța cea curajoasă care salvează stupii de ursul cel pofticios și lacom, cu țapul cel mândru, dar înțelept, cu privighetoarea cu trilul ei miraculos și salvator, cu micul Dino, curios și bucuros să descopere că școala îi oferă șansa să învețe lucruri noi și interesante și multe alte personaje fabuloase pe care le vor îndrăgi.

Îndemnurile țesute cu multă dibăcie și empatie în Alfabetul povestirilor cu tâlc au în centrul lor prietenia, grija și iubirea față de natură și animale, sinceritatea, curajul, modestia și respectul față de cei din jur. Totodată, citind toate aceste povestiri, atât copiii, cât și adulții vor afla o mulțime de întâmplări și lucruri extraordinare din universul micilor necuvântătoare.

Mai isteț decât regele de George Shannon

Editura Frontiera, 2023, traducere de Ileana Achim, ilustrații de Eugen Berlo, vârsta recomandată 6+

povesti scurte pentru copii de adormit

Cu povestiri adunate de autorul american George Shannon și ilustrate de artistul român Eugen Berlo, Mai isteț decât regele este o antologie de povești mai puțin obișnuite, scrise într-o cheie enigmatică, cu personaje excentrice, farsori și bufoni, toate având o ghicitoare care trebuie rezolvată pentru a afla sfârșitul întâmplărilor. Bufonul Birbal scurtează o linie fără să o șteargă, regele Solomon identifică singurul exemplar adevărat dintr-o mare de falsuri deschizând o fereastră, iar Nastratin Hogea scapă de spânzurătoare cu ajutorul a trei cuvinte. Copiii se vor amuza cu păcălici celebri din istoria poveștilor, dar și cu personaje anonime, înzestrate cu o istețime aparte, care reușesc să iasă din situații dificile în moduri ingenioase.

Povești de dincolo de Calea Lactee de Berg Judit

Editura Ars Libri, 2023, traducere de Bara Hajnal, ilustrații de Gévai Csilla, vârsta recomandată 6+

cele mai frumoase povesti pentru copii scurte

Povești de dincolo de Calea Lactee spune povestea a doi copii, Ciucurel și Greieraș, care încearcă să găsească drumul înapoi pe Pământ, după ce au fost duși de o bicicletă năzdrăvană într-o lume ciudată și necunoscută, dincolo de Calea Lactee. Însă, înainte de a putea să se întoarcă acasă, Ciucurel și Greieraș trebuie să parcurgă Calea Curajoșilor, care traversează Țara Nisipurilor, Țara Plantelor, Țara Umbrelor, Țara de Fier și alte ținuturi stranii.

În Povești de dincolo de Calea Lactee, copiii au posibilitatea de a deveni, alături de Ciucurel și Greieraș, eroi de aventuri, să lupte cu tot felul de vrăjmași înșelători și să lege prietenii în cele mai neobișnuite locuri. Ilustrațiile minunate și viu colorate vor fi îndrăgite de copii, iar povestea e potrivită pentru lectura de seară, chiar înainte de vizita lui Moș Ene pe la gene.

Frumoasele povești ale bunicii de Karine-Marie Amiot

Editura Kreativ, traducere de Medana Croitoru, ilustrații de Julie Mellan, vârsta recomandată 2+

povesti scurte pentru copii

În Frumoasele povești ale bunicii, copiii îi întâlnesc pe mama-iepure și tata-iepure, care confecționează papuci pentru puii lor, pe ursul bătrân și singuratic, care descoperă cu uimire că în cutia sa poștală s-a instalat o familie de privighetori, dar și multe alte personaje minunate care îi învață pe copii ce înseamnă familia, iubirea și prietenia. Cartea este alcătuită din opt povești pline de farmec, zâmbete și tandrețe, numai bune de citit în familie seara, înainte de culcare.

Spiridușa adevărului merge la școală de Matt Haig

Editura Nemira, 2023, traducere de Anastasia Gavrilovici, ilustrații de Chris Mould, vârsta recomandată 6+

povesti de adormit copii

Aada este extrem de emoționată că începe școala, dar este și ușurată că o are pe prietena ei, Spiridușa Adevărului, alături. Asta până când își dă seama că a fi prietenă cu Spiridușa Adevărului face aproape imposibilă prietenia cu alți copii. Din dorința de a fi acceptată și a-și face prieteni noi, Aada se îndepărtează de Spiridușa Adevărului și îi cere să plece. După ce își dă seama de greșeală făcută și i se face dor de prietena ei adevărată, Aada face tot ce îi stă în putință să o aducă înapoi.

O carte de povești în versuri, Spiridușa adevărului merge la școală este despre multe dintre lucrurile care fac parte din viața copiilor și adulților deopotrivă, dar mai ales este despre dificultățile prin care trecem pentru a ne integra și a face parte dintr-un grup. Amuzantă, sensibilă și frumos ilustrată de talentatul Chris Mould, Spiridușa adevărului merge la școală îi învață pe copii semnificația prieteniei adevărate și cât de important este să rămână ei înșiși.

Cele mai frumoase povești din toată lumea de adormit copiii de Stefania Leonard Hartley

Editura Arc, 2023, traducere Adrian Ciubotaru, vârsta recomandată 2+

povesti scurte pentru copii

Cele mai frumoase povești din toată lumea de adormit copiii este alcătuită dintr-o selecție minunată de povestioare care îi vor distra, amuza și fascina pe copii. Volumul este plin de istorii și aventuri care mai de care mai pline de magie și mister, cu personaje fantastice, cum ar fi:  zâne, elfi, cavaleri, vrăjitori, prinți și animale fermecate. Copiii și adulții vor avea șansa să străbată împreună mări și țări și să ajungă din îndepărtata Japonie, până în enigmatica Scoție.

Praf de lună… noapte bună de Aurélie Bombace

Editura Signatura, 2022, traducere de Diana Calangea, ilustrații de Amanda Minazio, vârsta recomandată 2+

povesti pentru copii scurte

În fiecare seară, Domnul Mister, un personaj enigmatic, vine acasă binedispus și fredonând melodii, de fiecare dată la aceeași oră și mereu acoperit de o peliculă strălucitoare de praf. În acest răstimp, micuța Lison nu poate adormi din pricina coșmarurilor care o chinuie tot mai tare, astfel că începe să-l pândească pe vecinul ei misterios. Până într-o zi, când bărbatul o invită să i se alăture, desenând în aer o scară uriașă ce duce până la Lună și îi destăinuie adevărata lui menire. În ce mod ajută Domnul Mister copiii și cum folosește, mai exact, pulberea selenară?

Praf de lună… noapte bună, cu superbele ilustrații ale Amandei Minazio, dezvăluie nu numai o aventură plină de peripeții de neuitat, ci și o minunată poveste despre somnul odihnitor al copiilor și ne arată că cele mai frumoase vise sunt la câteva firicele de praf de lună distanță. 

Basmele, fabulele sau poveștile inspirate din realitatea cotidiană sunt un izvor nesecat de înțelepciune, inspirație și lumi fabuloase care hrănesc imaginația copiilor. Lecțiile despre empatie, emoții, relații interumane și lumea din jurul lor ascunse în istorioarele și poveștile citite înainte de culcare îi vor însoți pe copii pretutindeni.

Descoperă mai multe povești scurte pentru copii pe raftul Cărturești. Pentru mai multă inspirație, aruncă un ochi și pe ghidul nostru cu cărți pentru copii de toate vârstele.



There are 2 comments

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.