„RAPSODIILE” – TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS 2025
Transcripție pentru Vioară și Chitară Clasică- de Dragoș Ilie
INTERPREȚI: ALEXANDRU TOMESCU – VIOARĂ/VIOARA STRADIVARIUS ELDER-VOICU
DRAGOȘ ILIE – CHITARĂ CLASICĂ
Turneul Internațional Stradivarius, ajuns la ediția a XVIIIa, prezintă Muzică, Atitudine, Valori si, mai presus de orice, apropierea și deschiderea față de publicul tradițional, dar și cel mai tânăr și neexperimentat. În fiecare an, Violonistul Alexandru TOMESCU, liderul acestui proiect, duce în toate regiunile țării sunetul celei mai bune muzici, acompaniat de Vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu-Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, cele mai frumoase povești, mai ales către tineri și copii și, totodată, crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii. Misiunea sa este “de a promova muzica de calitate”, de a ne conecta la muzică, la emoție și la povești. Turneul se desfășoară în perioada 10iunie-12iulie 2025, un număr de 22concerte, la nivel național, pe o perioadă de aproape 1 lună de zile.
„RAPSODIILE” – MUZICA ne inspiră și ne apropie de frumos și, nu în ultimul rând, vom face să aibă viitor prin a o regăsi în repertoriile marilor orchestre și a marilor muzicieni prin a căror stil emoționează și uimește publicul. 2025 este anul dedicat lui GEORGE ENESCU, care, după vorbele lui Yehudi Menuhin, era „una dintre adevăratele minuni ale lumii. Rădăcinile puternice şi nobleţea sufletului său sunt provenite din propria lui ţară, o ţară de inegalată frumuseţe”.
Creațiile sale sunt O perspectivă muzicală cu fațete multiple – Idiomul muzical enescian reprezintă confleunța a trei tradiții distincte: stilul simfonic austro-german pe care l-a întâlnit la Viena, abordarea mai senzuală a armoniei și timbrului preluată de la profesorul său Fauré la Paris și muzica populară română, cu improvizațiile sale exotice, pe care a cunoscut-o în copilărie.
GEORGE GERSHWIN – „geniul american” a marcat scena americană la începutul secolului XX. Scurta, dar prolifica sa carieră creativă s-a scris undeva la granița dintre muzica clasică, jazz, blues, influențe latine și afro-americane, între sălile simfonice de concert și exuberanța teatrelor de pe Broadway, în perioada lor de aur.
Rhapsody in Blue (Rapsodia albastră): s-a născut geniala sa compoziție, în trei săptămâni a așternut totul pe hârtie (în ianuarie 1924) și așa a luat naștere Rhapsody in Blue (la început intitulată American Rhapsody), o lucrare de 16 minute inițial concepută pentru pian și big band, ulterior re-orchestrată pentru ansamblu simfonic. Premiera absolută a avut loc la NewYork (1924), fiind un success remarcabil, așa intrând în repertoriul simfonic al orchestrelor din întreaga lume. 1984- Deschiderea Jocurilor Olimpice de la Los Angeles a avut loc pe lucrarea lui Gershwin interpretată de 84 de pianiști simultan.
Programul Turneului Stradivarius 2025
ORADEA / CATEDRALA GRECO-CATOLICA Sfântul NICOLAE / 10 iunie / 19:30
TIMIȘOARA / DOMUL ROMANO – CATOLIC / iunie / 19:30
CRAIOVA / FILARMONICA OLTENIA / 12 IUNIE / 19:00
TÂRGU JIU / PARCUL COLOANEI FĂRĂ SFÂRȘIT / 13 IUNIE / 20:00
PEȘTIȘANI/GORJ / CASA MUZEU CONSTANTIN BRÂNCUȘI / 14 IUNIE / 20:00
CLUJ / OPERA NAȚIONALĂ ROMÂNĂ CLUJ NAPOCA / 16 iunie / 19:00
SEBEȘ / BISERICA EVANGHELICĂ LUTERANĂ / 17 IUNIE / 19:00
BRAȘOV / BISERICA NEAGRĂ / 18 IUNIE / 19:00
SIBIU / CATEDRALA LUTERANĂ / 20 IUNIE / 16:00
BISTRIȚA / PALATUL CULTURII – GEORGE COȘBUC / 21 IUNIE / 19:00
VATRA DORNEI / CASA DE CULTURĂ- PLATON PARDĂU / 22 IUNIE / 19:00
MIHĂILENI, BOTOȘANI / CĂMINUL CULTURAL / 23 IUNIE / 16:00
RĂDĂUȚI, MÂNĂSTIREA BOGDANA / 24 IUNIE / 18:00
IAȘI / PALATUL CULTURII / 25 IUNIE / 19:00
PIATRA NEAMȚ / TEATRUL TINERETULUI / 26 IUNIE / 19:00
GHIMEȘ / BISERICA ROMANO-CATOLICĂ / 27 IUNIE / 20:00
BUCUREȘTI / CERCUL MILITAR NAȚIONAL / 30 IUNIE / 19:00
BUCUREȘTI / SALA RADIO / 1 IULIE / 19:00
BUCUREȘTI / ASOCIAȚIA CASA BUNĂ, JILAVA, ILFOV / 2 IULIE / 19:00
CONSTANȚA / CAZINOUL / 3 IULIE / 19:00
CARAIMAN / CABANA CARAIMAN / 5 IULIE / 11:00
JIDVEI-ALBA / CASTELUL BETHLEN-HALLER / 12 IULIE / 19:00
Alexandru Tomescu – Violonist – Solist Concertist al Orchestrei Radio România de 20 ani și Decorat cu Meritul Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler
Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a câștigat dreptul de a cânta și a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, categoria Tezaur, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Acesta a creat și dezvoltat unul dintre cele mai importante proiecte de promovarea muzicii clasice și a tinerilor artiști, Turneul Internațional Stradivarius, proiect care se derulează anual, de peste 18 ani, parcurgând, an de an, peste 4500km în țară, susținând peste 20concerte în zone urbane și rurale, un traseu de peste 4săptămâni, adunând mii de spectatori la concerte, toate fiind sold out, și zeci de mii de telespectatori pe platforme online, social media și televiziune.
Proiectul este unul dintre cele mai importante și îndrăgite de violonist, pentru că promovează muzica clasică și arta la un nivel mult mai general, pentru publicul neavizat, dar care rezonează la frumos, pune în valoare toată muzica lumii într-o formă completă dată de spectacolul de lumini sau conceptul regizoral, dar și pentru că tinerii muzicieni invitați în proiect au șansa de a se conecta la public, de a se învăța cu scenele muzicale. Proiectul este dedicat an de an unei cauze sociale. Violonistul a câștigat în 2007, și apoi la fiecare 5ani, de dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.
Alexandru consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. Totodată violonistul se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care l-a derulat, a fost seria de activități culturale și educaționale existente la Academia de Muzică și Arte frumoase „George Enescu” de la Mihăileni/jud. Botoșani. Aici s-au desfășurat o serie de Masterclass-uri pentru tinerii muzicieni care trăiesc și studiază în țară și străinătate, dar și pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani, Suceava, Iași, Piatra-Neamț. Mihăileni/Botoșani este parte din calendarul cultural și muzical al Turneului Internațional Stradivarius, ajuns la ediția a 18a, și unde are loc unul dintre concertele turneului. Este un loc în care a copilărit George Enescu, iar prin acest demers, artistul îți dorește să cultive Creativitatea, Performanța și Generozitatea, valori pe care le-a promovat și marele muzician de-a lungul timpului.
Seria de Master Classuri continuă an de an, pentru vioară și chitară clasică, alături de chitaristul Dragoș Ilie, și are loc la Cabana Caraiman, la altitudinea de 2025m, în Munții Bucegi. Este membru al Juriului Concursului Internațional „REMEMBER ENESCU” și susține numeroase cursuri conferințe, workshop-uri și evenimente dedicate companiilor.
Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Este câștigător al Concursului „George Enescu” și ambasador al campaniei Radio România Muzical – „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, totodată, este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Radio România, ansamblu alături de care a susținut zeci de concerte în țară și în străinătate.
În Octombrie 2023, în semn de apreciere pentru întreaga activitate concertistică, ca recunoaștere a muncii enorme pe care a depus-o pentru susținerea culturii românești, a performanței și a talentului, pentru promovarea în rândul publicului larg a marilor opere ale muzicii, Președintele României, Klaus Johannis, a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler domnului conf. univ. dr. Tomescu Alexandru, violonist.
Alexandru TOMESCU este iubitor al naturii, în mod special al muntelui și se implică frecvent în activități sociale și de interes public, mai ales de protejarea mediului și combaterii încălzirii climetice. A achiziționat Cabana Caraiman și de 2ani a transformat-o într-un hub cultural pentru artiști și iubitorii artelor.
turneulstradivarius.ro/www.alexandrutomescu.com
www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial /instagram: Alexandru.tomescu.oficial
DRAGOȘ ILIE- CHITARĂ CLASICĂ, Profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași
Chitaristul român Dragoș Ilie s-a remarcat drept unul din cei mai carismatici și expresivi tineri muzicieni ai generației sale, încântând publicul din Europa, Asia și Statele Unite. De la o vârstă fragedă a început studiul instrumentului, primele acorduri fiind învățate de la tatăl său. A urmat cursurile Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, la clasa profesorului Marius Țîmpău. Concomitent, Dragoș a studiat și cu Conf. Univ. Dr. Daniel Dragomirescu.
Perseverența și tenacitatea artistică l-au ajutat să obțină diverse burse de studiu atât în țară cât și în străinătate. Printre acestea se numără Fundația MOL pentru Comunitate, Programul „Tinere Talente” oferit de Fundația Principesa Margareta, cu sprijinul Casei Regale a României, bursele „START”, Bursa „Moștenitorii României Muzicale” oferită de Radio România și Rotary Club Pipera.
În anul 2015 Dragoș a obtinut prestigioasa bursă “Woodruff Scholarship” pentru completarea studiilor de licență la „Schwob School of Music” – Columbus State University, în SUA, la clasa compozitorului și pedagogului Andrew Zohn.
Dragoș a obținut peste 40 de premii la cele mai prestigioase competiții din lume. Printre acestea se numără Koblenz Guitar Festival, Guitar Foundation of America (GFA), Tokyo Guitar Competition, Culiacan International Competition, Changsha International Guitar Festival, Miami Guitar Festival. A susținut concerte, masterclass-uri și workshopuri în Europa, Statele Unite și Asia și a apărut în revistele Classical Guitar Magazine, Gendai Guitar și Acoustic Guitar Magazine. De asemenea, Dragoș a concertat alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Orchestra de Cameră Radio, și Orchestra Națională Radio din România, grație bursei „Moștenitorii României Muzicale”.
Artistul este activ și în domeniul muzicii camerale, alăturându-se, în 2021, cvartetului de chitară Austin Guitar Quartet, grup al cărui album de debut „The Singing Guitar” a fost nominalizat la premiile Grammy, alături de „Los Angeles Guitar Quartet”, „Texas Guitar Quartet” și ansamblul coral „Conspirare”. Spectacolele recente ale cvartetul cuprind Electric Counterpoint de Steve Reich, împreună cu compania de balet din Austin.
Dragoș Ilie este partener de scenă al celebrului violonist român, Alexandru Tomescu. În 2022, cei doi au concertat în cadrul Turneului Internațional Stradivarius “PAGANINI MAGIC”, susținând peste 17concerte, iar în 2025 vor concerta într-un nou Turneu Internațional Stradivarius “RAPSODIILE”, lucrări ale lui George Enescu și George Gershwin, din România.
Alte proiecte includ diverse concerte în țară și străinătate.
Pasionat de promovarea repertoriului românesc pe scena globală, Dragoș a conceput CD-ul său de debut drept un proiect ce îmbină atât aranjamente (opere ale lui Ciprian Porumbescu, Béla Bartók) cât și lucrări scrise de compozitori români contemporani. Albumul a fost înregistrat împreună cu Radio România Muzical și este disponibil la editura Casa Radio. În anul 2025, Dragoș a înregistrat primul volum al unei serii complete de sonate pentru chitară scrise de Thomas Matiegka, pentru prestigioasa casă de discuri Naxos Records. Primul album va fi lansat la finele acestui an.
Dragoș Ilie a finalizat studiile doctorale la University of Texas at Austin SUA, fiind asistent universitar la clasa renumitului pedagog și interpret Adam Holzman, iar în prezent, revine în România, după 10 ani de activitate în SUA, și este profesor la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași. Alături de muzica pe care o predă la Universitate sau în Master Classuri, Dragoș este preocupat de prevenirea accidentarilor în rândul muzicienilor, în urma unor cercetări și inovații, a lansat un proiect care integrează somatic alternative de tipul Body Mapping în activitatea sa didactică.
“Dragos is a narrator who uses the guitar to tell a story from his captivating, thoughtful perspective.” – Lorenzo Micheli
“Beautiful tone, sensitivity and great musicianship. Dragos has a wonderful command of our instrument!. A bright present and even brighter future.” – Rene Izquierdo
fb- Dragosilieguitar /instagram- Dragosilieguitar
There are no comments
Add yours